عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون گفت: نگاهی اجمالی به وضعیت امروز این رودخانه نشان میدهد که دخالتهای بیرویه انسانها سبب شده است که این شریان حیاتی منطقه از شرایط طبیعی خود خارج و دچار آسیبهای جدی شود.
علیحسین جلیلیان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: از مهمترین موارد موثر در این زمینه باید به برداشت و انتقال بیش از حد آب به حوزههای ایران مرکزی، تشدید تبخیر آب و رسوبگذاری در دریاچهها با احداث سدهای متعدد، تغییر سبک زندگی مردم و روند فزاینده استفاده از آب، توسعه کشاورزی و صنعت بدون توجه به توان رودخانه و ملاحظات زیست محیطی، احداث پلهای متعدد با پایههای درون رودخانه و محدود کردن کانال رود در مسیرهای طولانی، ورود پسابهای صنعتی و شهری، ضعف سیستمهای آبیاری و شبکههای انتقال آب اشاره کرد.
وی افزود: اگرچه رودخانهها فقط دوهزارم درصد از کل آبهای موجود در سطح زمین را در خود جای داده اند، اما تاثیر آنها در آغاز و تداوم حیات روی کره خاکی فوقالعاده است. تمدنهای نخستین در کنار رودخانهها شکل گرفته و به تدریج شکوفا شدند، به عبارت دیگر رودخانهها و نواحی پیرامون آنها گهواره تمدنهای بشری هستند.
جلیلیان بیان کرد: علاوه بر این، پیشبینیها حاکی از آن است که بسیاری از جنگها و تنشهای آینده به منازعات مربوط به بهرهمندی از منابع آب بهخصوص رودخانهها مربوط میشوند. رودخانه کارون بزرگترین و تنها آبراهه قابل کشتیرانی داخل ایران است که پس از عبور از بلندیهای زاگرس وارد دشت خوزستان و پس از پیوستن به اروندرود روانه خلیج فارس میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه پیامنور خوزستان بیانکرد: کارون در مسیر 950 کیلومتری خود آب آشامیدنی حدود چهار میلیون نفر و آب کشاورزی میلیونها هکتار زمین را تامین میکند و با تولید بخش قابل توجهی از برق کشور نقشی بینظیر در پیشرفت و آبادانی منطقه دارد. بدون تردید، حیات و هویت استان خوزستان به وجود کارون وابسته است.
عضو کمیته علمی کنفرانس ملی رودخانه کارون خاطرنشانکرد: مـولـفههای هویتساز رودخانهها به نوبه خود از شرایط زمینشناسی، وسعت حوضه، آب و هوا، وضعیت پستی و بلندیها، ضخامت خاک، پوشش گیاهی و فعالیتهای انسان تبعیت میکنند. در شرایط طبیعی، متغیرها و فرآیندهای موثر بر یک سیستم رودخانهای بهگونهای عمل کرده که ضمن ایجاد تعادل بین بخشهای مختلف، روند تکامل رودخانه سیر طبیعی خود را طی میکند.