سرمایهگذاری بخش خصوصی حوزه گردشگری در سال 95 رشد 20 تا 30درصدی را تجربه خواهد کرد. این رقم پیشبینی رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد، ورزش و هنر اتاق بازرگانی ایران است، خبری که رئیس این کمیسیون به «فرصتامروز» میدهد.
براساس این پیشبینی و به گفته احمد اصغری قاجاری، این صنعت میرود تا در سال جاری در مقایسه با سالهای گذشته رشد قابل توجهی را تجربه کند. صنعتی که در رشد اقتصادی کشور به آن چشم دوخته شده و برخی معتقدند میتواند جایگزین نفت باشد. اغلب هیاتهای خارجی که در سال گذشته برای از سرگیری روابط اقتصادی به ایران آمدند برای سرمایهگذاریهای مشترک در این حوزه با همتایان ایرانیشان تفاهمنامههای متعددی امضا کردند.
اصغری قاجاری با اشاره به 800میلیارد تومان بودجهای که در سال گذشته از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، برای گردشگری به بخشخصوصی اختصاص یافت به «فرصت امروز» میگوید: 150میلیارد تومان از این رقم هنوز پرداخت نشده و ما بهشدت دنبال این هستیم که هر چه زودتر با معرفی سرمایهگذار و پروژهها بتوانیم این بودجه را جذب کنیم. به گفته او، 650میلیارد تومانی که تاکنون جذب شده در زمینه زیرساختها، هتلها و پروژههای نیمه تمام این حوزه هزینه شده است.
این فعال اقتصادی زیرساختها را اولویت اتاق در برنامهریزیهای صنعت گردشگری در سال 95 عنوان میکند که قرار است در سرمایهگذاریهای مشترک با خارجیها محقق شود. رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران معتقد است زیرساختها در گردشگری ضروریترین نیاز این صنعت است و این نهاد در تمامی برنامههایش روی این بخش تمرکز خواهد داشت، چرا که زیرساختهای گردشگری در ایران استاندارد نیست و نمیتواند توجه گردشگران خارجی را جلب کند.
نایب رئیس اتاق ایران در خصوص رشد این صنعت نیز پیشبینیهایی دارد. به گزارش اتاق ایران، پدرام سلطانی رقم رشد گردشگری را حداقل 10 تا 15درصد میداند که تولید ناخالص داخلی را متاثر خواهد کرد اما تنها در شرایطی میتوان به آن دست یافت. به گفته او دستیابی به این رقم به متغیرهای اقتصادی بستگی دارد که به چه سمت و سویی خواهند رفت. سلطانی معتقد است فضای باثبات در کشور میتواند در افزایش این رقم تاثیرگذار باشد. این فعال اقتصادی صاحبنظر در بخش خصوصی وجود برخی بیثباتیها و تنشها در کشور را چالشی برای رشد و توسعه گردشگری عنوان کرده است.
پدرام سلطانی در توضیحات بیشتری به «فرصتامروز» میگوید: آنچه اتفاق افتاده این است که با توجه به رشدی که گردشگری در دو سال گذشته داشته و پیشبینیهایی که در خصوص ادامه این روند وجود دارد، مجموعههای فعال و شرکتهایسرمایهگذاری، خیلی جدی هستند که در این حوزه سرمایهگذاری کنند.
به گفته سلطانی، در حال حاضر مذاکرات مهمی بین مراکز معتبر گردشگری و سرمایهگذاران برای ورود به سرمایهگذاری مشترک در حال انجام است. سلطانی معتقد است این روند باعث شده هتلهای نیمه تمام یا در حال ساخت و هتلهایی که به نظر میرسد نقدینگی علت کندی روند ساختشان نبوده امیدوار شدند. اما سلطانی برای بسنده کردن به این پیشبینی توضیحاتی دارد.
او میگوید: عدم زیرساختها به ما اجازه نمیدهد تصوری بهتر از این داشته باشیم. در حال حاضر هتلهای بسیاری از شهرهای توریستپذیر تا چند ماه آینده رزرو است. به نظر من این گلوگاهی بر سر راه پذیرش گردشگر بیشتر است و تا زمانی که این ساختار تغییر نکند اجازه رشد به گردشگری نخواهد داد.
توصیه سلطانی استفاده از راهکارهای ابتکاری و منعطف برای حل این مسئله است. او حرکت وبسایت ایربی انبی(Airbnb) را در افزودن محلهای اقامتی در ایران مانند خانهها و آپارتمانها در شبکه جهانیاش، کمکی در جهت پذیرش گردشگر بیشتر میداند و معتقد است این فضاها میتوانند پذیرش بیشتر گردشگر را در کشور فراهم کنند.
مدیرعامل شركت سرمایهگذاری ایـرانـگردی، جهانگـــردی و صنعـت گردشگری اخیرا درخصوص روند رشد و توسعه گردشگری به خبرگزاری ایسنا گفته است پس از برجام 20هیات خارجی علاقهمند به سرمایهگذاری در صنعت گردشگری به ایران سفر کردهاند اما وجود برخی ابهامات در این حوزه مانع از عقد قرارداد با آنها شده است.
محسن قریب شفاف نبودن برخی قوانین در حوزه مالیات و كار را از موانع توسعه سرمایهگذاری در این صنعت عنوان كرده است. او تبدیل ارز، کاربردی نبودن کارتهای اعتباری، دو نرخی بودن ارز و مراودات بانکی و نامشخص بودن مالکیت سرمایهگذاری خارجی را از مهمترین مشکلات این حوزه و بازدارندههای دستیابی به رشد پیشبینی شده در این حوزه عنوان کرده است. مدیرعامل شركت سرمایهگذاری ایرانگردی و جهانگردی معتقد است تسهیلات بانکها، معافیت از عوارض و واگذاری زمین با تسهیلات توسط شهرداریها و معافیت گمرکی برای واردات لوکس هتلها برای سرمایهگذاران میتواند به حل این مشکلات منجر شود.
به گزارش «فرصت امروز» کمیسیون گردشگری اتاق تهران در آخرین نشستش در سال گذشته از دولت خواسته بود اجرای برنامه ملی توسعه گردشگری را به اتاق بازرگانی واگذار کند. این کمیسیون در سال جاری بازنگری برنامه جامع گردشگری و تدوین آییننامههای اجرایی را در دستور کار دارد، نحوه معرفی و توسعه برندها، نحوه ورود بانکهای داخلی به حوزه گردشگری و نیز بهرهگیری از منابع صندوق توسعه ملی و اختصاص تسهیلات ارزانقیمت برای توسعه گردشگری از برنامههای این کمیسیون در سال جاری است.
همچنین براساس گزارشی که نمایندگان شرکتهای مهندسین مشاور و شهرساز امکو در زمستان سال گذشته به این کمیسیون ارائه دادند، برای دستیابی به 25میلیون گردشگر در پایان برنامه ششم توسعه متوسط رشد گردشگری 38درصد برآورد شده است. براساس گزارش ارائه شده از سوی این شرکتها که پروژههای متعددی را در حوزه گردشگری به پایان رساندهاند و مطالعاتی در این حوزه داشتند، لازم است سهم ایران از تعداد گردشگران بینالمللی در سال 1404 به 5/1درصد افزایش پیدا کند. لازمه این رشد افزایش ورود گردشگر تا 20میلیون نفر و درآمد حاصل از آن تا 25میلیارد دلار برآورد شده است.
براساس گفتههای مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تعداد گردشگران ورودی در طول دو سال گذشته رشدی ۱۲درصدی داشته، در حالی که میانگین رشد گردشگری در دنیا 6/4درصد، در اروپا ۳درصد و در آسیا ۵درصد بوده است. با توجه به این آمار و ارقام، رشد صنعت گردشگری ایران در دو سال گذشته سه برابر میانگین رشد جهانی است.
* ارتباط با کارشناس: minoo.galeh@gmail.com