براساس مصوبه دولت در راستای توسعه استفاده از انرژیهای نو، 10 هزار مشترک خانگی تسهیلات نصب سامانه خورشیدی روی بام منازل دریافت میکنند.
دولت در ابتدای سال جاری تصمیم گرفت، 50 درصد هزینه نصب پنلهای خورشیدی را روی بام منازل تقبل کند. این تصمیم در راستای توسعه مصرف انرژیهای نو و صرفهجویی در استفاده از سوختهای فسیلی برای تامین نیازهای بخش خانگی، در هیات دولت مطرح و در نهایت به تصویب رسید. با گذشت بیش از نیمی از سال، دیروز شرکت توانیر با درج خبر «آغاز ثبتنام از متقاضیان نصب سامانههای خورشیدی روی بام منازل»، سامانه اطلاعرسانی این سازمان، اجرایی شدن این مصوبه دولت را نوید داد.
در حال حاضر، علاقهمندان میتوانند با مراجعه به شرکتهای برق منطقهای، نسبت به ثبتنام برای استفاده از این تسهیلات اقدام کنند. براساس قانون بودجه سال جاری، وزارت نیرو موظف شد، علاوه بر دریافت بهای برق به ازای هر كیلووات ساعت برق فروخته شده، مبلغ 30 ریال بهعنوان عوارض برق از مشتركان دریافت كند. این عوارض دریافتی منابع مالی جدیدی را برای وزارت نیرو ایجاد کرد تا با استفاده از آن، 50 درصد هزینه نصب پنلهای خورشیدی را روی بام منازل تقبل کند.
براساس مصوبه دولت هر یک از مشترکان خانگی میتوانند با استفاده از اعتبارات ایجاد شده در قانون بودجه، از وام بلاعوضی تا سقف چهار میلیون و 700 هزار تومان برای ایجاد نیروگاه خورشیدی به ظرفیت یک کیلووات ساعت استفاده کنند. مشتركان در این روش میتوانند میزان برق اضافه مورد نیاز خود را از طریق شبكه سراسری تامین كنند. با این روش، علاوه بر اینکه هزینه پرداختقبض خانوار کاهش مییابد، از فشار وارده به شبکه برق سراسری کاسته شده و به ایجاد نیروگاه جدید برای تامین نیازهای فزاینده کشور نیاز نخواهیم داشت.
البته مشترکان متقاضی استفاده از پنلهای خورشیدی از آنجا که باید از فضای پشتبامها برای نصب این پنلها استفاده کنند، باید قبل از اقدام به ثبتنام در شرکتهای توزیع، با در نظر گرفتن فضای مورد نیاز برای نصب پنل خورشیدی، رضایت همسایگان خود را جلب کنند. زیرا براساس قوانین رایج، پشتبام منازل جزو مناطق مشاعی به حساب آمده و برای استفاده خاص از آن به جلب نظر سایر همسایگان نیاز است.
از سوی دیگر، افرادی که پنلهای خورشیدی را روی بام منازل خود نصب میکنند باید بدانند که ضمانتهای پس از فروش برای شکستگی پنلها فقط شامل آن دسته از مواردی میشود که شکستگی بر اثر تغییرات جوی یا بارش تگرگ رخ داده باشد. اگر ضربه به دلیل سهلانگاری و دخالت عوامل انسانی به پنل خورشیدی وارد شود و زمینه شکستن آن را فراهم کند، این شکستگی شامل گارانتی نخواهد بود.
به گفته مهندس خانی مجری طرحهای عوارض برق توانیر، در حال حاضر، پیمانكاران فعال در بخش انرژیهای خورشیدی پس از بررسی مدارك، ارائه ضمانت برای تجهیزات نصب شده، كسب استانداردهای لازم و غیره توسط شركتهای برق انتخاب شدهاند و به متقاضیان معرفی خواهند شد. وی ادامه داد: براساس دستورالعملهای ابلاغی، پیمانكاران باید یك دوره مشخص را بهعنوان ضمانت محصول، به متقاضیان ارائه خدمت كنند.