اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در زمان تحریم در کنار دولت بهعنوان یک بازوی قدرتمند عمل کرده است و در بخشهای مختلفی همچون سوآپ، بانکرینگ و تامین فرآوردههای نفتی داخلی در رفع عوارض تحریم حضور جدی دارد که از این محل 34میلیارد دلار درآمد ارزی برای کشور داشته است. این اتحادیه در آستانه لغو تحریمها و در دور جدید فعالیت خود از دولت انتظار همکاری بیشتری دارد تا در کنار شرکتهای خارجی همچنان از ظرفیت و توانمندی شرکتهای داخلی برخوردار شود و در صورت امکان، بخشی از صادرات نفتخام را به بخشخصوصی واگذار کند.
امروز 22 تیرماه انتخابات هیاتمدیره در مجمع عمومی عادی در سال 1394 در اتحادیه صادرکنندکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران برگزار میشود. درحال حاضر 14 نفر برای حضور در مجمع اعلام آمادگی کردهاند که از این میان هفت نفر انتخاب خواهند شد. در آستانه برگزاری این انتخابات، خبرنگار ما از تعدادی شرکتکننده خواسته درباره مشکلات و برنامههای اولویتدار و آتی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی صحبت کنند.
تشکیل کنسرسیوم
نقطه قوت اتحادیه
سیدحمید حسینی، عضو کنونی هیات رییسه اتحادیه صادرکنندگان نفتخام و کاندیدای مجدد انتخابات دور هفتم در این باره با اشاره به برخی اقدامات صورت گرفته در دور گذشته با وجود تحریمها به «فرصت امروز» میگوید: «در این مدت تلاش شد تا اعضا توانمند شوند و حتی در بخش روابط بینالملل نیز اقداماتی صورت گرفت که نتیجهبخش بود. البته تشکیل کنسرسیوم و ایجاد صندوق اتحادیه از اقدامات موثر دیگری بود.»
وی با اشاره به اینکه اتحادیه در زمان تحریم در تامین نیاز فرآوردههای مورد نیاز کشور از قبیل بنزین موثر عمل کرده است، میافزاید: «در دور جدید نیز اتحادیه با تلاش بیشتر برنامه صادرات فرآوردههای نفتی را ادامه خواهد داد اما انتظار داریم با لغو تحریمها، بخشخصوصی فعال در فرآوردههای نفتی کنار گذاشته نشود و با توجه به افزایش روزافزون توانمندی شرکتهای داخلی در کنار شرکتهای خارجی از امتیاز همکاری برابری برخوردار باشیم.» حسینی درباره صادرات نفتخام نیز اعلام میکند: «صادرات نفتخام پیچیدگی خاص خود را دارد اما با این حال آمادهایم در کنار دولت در صادرات نفتخام نیز فعالیت کنیم.»
صادرات نفتخام را به بخشخصوصی بدهید
محمد احسانی، عضو دور ششم هیاتمدیره اتحادیه و شرکتکننده در انتخابات هیاتمدیره با اشاره به اینکه در دور گذشته تلاشهای زیادی برای توسعه صادرات فرآوردههای نفتی کشور در زمان تحریم صورت گرفت، به «فرصت امروز» میگوید: «بحث همراهی دولت در شرایط خاص و باز کردن دروازههای جدید است. موانع زیادی برای صادرات وجود دارد اما میتوان با شناسایی و رفع این موانع و تحکیم زیرساختهای موجود میزان صادرات فرآوردههای نفتی را افزایش داد تا درآمد ارزی بیشتری نصیب کشور شود.»
وی با بیان اینکه مشکل اصلی ما قوانین دستوپاگیر است، میافزاید: «درآمد ارزی کشور از محل صادرات فرآوردههای نفتی از 16/5 میلیارد دلار به 34 میلیارد دلار افزایش یافته است که این درآمد میتوانست به 42 میلیارد دلار نیز افزایش یابد.مشکل اصلی ما وجود شرکتهایی است که نه دولتی هستند نه خصوصی. با وجود این شرکتها فعالیتهای دوگانهای را شاهد هستیم که باید در دور جدید مجمع عمومی برای آن فکری کرد.»
از دید احسانی براساس قانون 25 درصد از صادرات نفتخام باید توسط بخشخصوصی انجام شود اما این بخش به دلیل نداشتن بودجه کافی و قوانین دستوپاگیر برای بخشخصوصی موفق نشده است و امیدواریم در دوره جدید این امر محقق شود.
تاکید بر افزایش حجم صادرات
اما حسن تاجیکی، شرکتکننده جدید در انتخابات هیاتمدیره در مجمع عمومی عادی سال 94 به «فرصت امروز» میگوید: «صادرات نفتخام و گاز توسط بخشخصوصی عایدی اضافی برای این بخش ندارد حتی اگر درآمد خوبی داشته باشد. معتقدم اگر بتوانیم موادخام را تبدیل به فرآورده کنیم تا بازار پایداری در سطح منطقه و جهان داشته باشیم گام موثری برداشته شده است، زیرا هماکنون محصولات تولید شده فرآوردههای نفتی بهطور کامل صادر نمیشود البته در این میان باید کیفیت محصولات را ارتقا دهیم.» وی با اشاره به اینکه در زمان تحریمها صادرات نفتخام توسط اتحادیه میتوانست کمک جدی برای دولت باشد، میافزاید: «امیدواریم با توافق احتمالی صادرات نفتخام بهطور جدی توسط دولت ازسرگرفته شود گرچه به اعتقاد ما خامفروشی باید در حداقل ظرفیت باشد. اگر تولید فرآوردههای نفتی در کشور در اولویت قرار گیرد بدون شک بازار اشتغال و درآمدهای پایدار نیز از رشد خوبی برخوردار خواهد بود.»
حل موانع صادرات فرآوردههای نفتی
حسن منیری، دیگر شرکتکننده در انتخابات هیاتمدیره در مجمع عمومی عادی سال 94 با بیان اینکه باید موانع صادرات برای فرآوردههای نفتی برطرف شود، به «فرصت امروز» میگوید: «دوره جدیدی برای کشور در حال رخ دادن است. در صورت رفع تحریمها باید تمامی مشکلات کنونی اتحادیه از قبیل گمرک و ایرادات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و حمل فرآوردههای نفتی برای صادرات حل شود.» وی میافزاید: برخی از این موانع خارجی است، اما موانع متعددی داخلی است. معتقدیم باید دوره جدید هیاتمدیره تلاش خود را برای حل مشکلات و ارتقای ظرفیت صادرات صرف کند.»
لازم به ذکر است آقایان احمد ابوترابیگاه، محمد احسانی، عباسعلی اسلامی، جواد آدینه ضامن جانی، حسن تاجیک خاوه، حسین جمالی نسیب، محسن جوکاردریس، سیدحمید حسینی، سیدمحمد حسینی زیدآبادی، سیدهادی رفیعزاده طباییزواره، سیدمحسن ضویی، محسن شریفی نیک نفس، فرزان گلچین و حسین منیری اعضای شرکتکننده انتخابات هیاتمدیره در مجمع عمومی عادی در سال 1394 در اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران هستند و قرار است امروز از این تعداد هفت نفر انتخاب شود.