وزیر راه و شهرسازی گفت: درمان داراییهای سمی بانکها به جراحی گستردهای نیاز دارد که هنوز در این حوزه دیده نمیشود.
به گزارش مهر، عباس آخوندی با بیان اینکه نیازمند یک جراحی گسترده و ورود جدی به بحث داراییهای سمی هستیم، گفت: با این وجود هنوز جراحی گسترده در این حوزه دیده نمیشود. وقتی اصطلاح داراییها و پولهای مسموم را مطرح کردیم با بیاعتنایی مواجه شد ولی بعد از کاوش اهل حرفه، این واژه وارد ادبیات ایران شد.
وزیر راه و شهرسازی افزود: با این وجود برای درمان پول و داراییهای سمی نیازمند تصمیمهای بسیار سخت در حوزه فنی در نظام بانکی و در حوزه اقتصاد سیاسی خواهیم بود. با توجه به اینکه جراحی در حوزه پولهای سمی قاعدتاً جابهجاییهای عمدهای را در منافع گروههای مختلف در بردارد میتواند بر پایگاه سیاسی گروههای مختلف تأثیر شگرف بگذارد. وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه مفهوم نهاد رقابت در نظام بانکی ایران مفقود است، افزود: آنچه موجب توسعه و گسترش رفاه مردم میشود توسعه رقابت در اقتصاد است و این امر فقط مخصوص کالا و خدمات نیست و میتواند شامل خدمات پولی و بانکی نیز بشود.
آخوندی با بیان اینکه بیش از دو سال است که همواره نرخ تسهیلات بانکی بیشتر از نرخ تورم است، گفت: با دستور، خواهش و التماس این روند بهبود نمییابد. به نظر من مهمترین دلیل این است که تقاضا بر عرضه در سیستم مالی پیشی گرفته است.
وی از نبود نظام رقابتی در بانکهای ایرانی بهعنوان دیگر عامل نام برد و گفت: متأسفانه در بانکهای ایرانی یک سیستم شبه انحصار چند جانبه وجود دارد که موفق شده است این تفاوت را به نفع بانکها حفظ کند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات بزرگ اقتصاد ایران بدهی دولت به اقتصاد ملی است، افزود: دو سال پیش که بحث بدهیها مطرح شد، رقمها روشن نبود اما اخیراً وزارت امور اقتصادی و دارایی ارقام بسیار بزرگی حدود ۵۰۰میلیارد تومان را مطرح کرده است. با این وجود ما هنوز با پیشنهاد روشنی از سوی نهادهای پولی و بانکی برای اینکه بحث بدهی دولت به اقتصاد را تأمین مالی و سازماندهی کند، مواجه نیستیم.
وی با بیان اینکه مداخله گسترده دولت به مجموعه مشکلات اقتصادی و ناکارآمدی گسترده در کشور منجر شده است، گفت: این امر بهخصوص در دولتهای نهم و دهم فراگیر بود و فکر نمیکنم در حوزه کارشناسی کسی در این زمینه تردیدی داشته باشد. اگر بخواهیم به منابع پرقدرت بانک مرکزی متوسل نشویم باید ابزارها و نهادهای مالی در بازار سرمایه و پولی توسعه یابد.