علی اکبر ناطق نوری، مشاور و رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری در همایش مبارزه با فساد به روند خصوصی سازی انتقاد کرد.
به گزارش «فرصت امروز»، او به هیأت رئیسه و نمایندگان اتاق بازرگانی که میزبان این همایش بودند گفت: اینکه بخشی را به تامین اجتماعی واگذار کنیم، بخشی به صندوق بازنشستگی، بخشی را به بنیاد مستضعفان و بخشی را به ستاد فرمان امام، این خصوصی سازی نیست، اتفاقا از دیدگاه من ضررش بیشتر است، اگر دولتی باشد لااقل دیوان محاسباتی هست و نظارتی وجود دارد اما وقتی خصولتی می کنیم شیر بی یال و دمی درست می کنیم که چیزی از آن در نمی آید و این معلول نگاه تنگ نظرانه است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام آسیب شناسی را برای ریشه کن کردن فساد ضروری دانست و گفت: ما برخی مشکلات ساختاری داریم و بسیاری مشکلات رفتاری، من معتقدم سه چیز مثل موریانه انقلاب را از درون خالی می کند، تملق، رودربایستی و باندبازی و تا اینها هست 10 هزار بند و ماده هم تصویب شود، هیچ دردی را از کشور دوا نمی کند. هر کسی تخلف کرد باید برخورد کنید.
او نگاه دولت های پس از انقلاب را به مسائل اقتصادی نگاه چپ توصیف کرد؛ نگاهی که به دنبال جدایی از تفکر سرمایه داری منتسب به حکومت شاه بیرون آمد. به گفته این مقام ارشد در دفتر مقام معظم رهبری، حتی اگر رئیس دولت ها هم نگاه چپ نداشتند کارگزارانشان محدودنگر و چپ بودند.
مشاور و رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری گفت: شاه با تقسیم اراضی چوب محکمی به کشاورزی کشور زد، به خاطر اینکه می خواست جریان چپ را با خود همراه کند و با نگاه کمونیستی تقسیم اراضی را شروع کردند که آسیب بزرگی به کشاورزی ما وارد شد، ما هم با کشت موقت و شبیه آن تصمیمات تنگ نظرانه، یک چوب دیگر به این بارشیشه زدیم. به گفته او پرداخت یارانه ها چوب دیگری به این بارشیشه زده است. ناطق نوری فساد و انحطاط را در اقتصاد بحث محوری و همه دولت ها عنوان کرد و گفت: به نظر من باید از اول مغزها را درست کرد، تا مغزها درست نشود فرهنگ درست نمی شود.
او با اشاره به خصوصی سازی گفت: زمانی هم مقام معظم رهبری جرات به خرج دادند و اصل 44 را تبیین و تفسیر کردند و جلسات متعددی با مسئولین برای خصوصی سازی برگزار شد، بعد از چندین ماه اصرار، دیدیم چیزی از آن در نیامد که به خاطر نگاه های تنگ نظرانه و چپ گرایانه بود و الان هم که می خواهیم انجام دهیم به تعبیر مشهوری که گاه به طنز به هم می گوییم خصولتی شد.
او با اشاره به فرمان های نهج البلاغه به شباهت های وضعیت امروز به آن برهه تاریخی اشاره کرد و در بیان یکی از فرمان های امام علی به مالک اشتر گفت: مردم اقشار مختلفی هستند. عده ای از آنها اصلاح نمی شوند مگر بقیه اصلاح شوند، همه به هم زنجیروار متصل هستند، هیچ قشری نمی تواند خودش را بی نیاز از قشر دیگر بداند.
او به فعالیت بخش خصوصی در فضای اقتصادی کشور اشاره کرد و خطاب به فعالان این بخش حاضر در همایش گفت: در این شرایط بخش خصوصی چگونه رقابت کند. شما در کدام مزایده می خواهید شرکت کنید که توانش را داشته باشید. رابطه جای ضابطه را گرفته است، چطور می خواهید رقابت کنید.
او به ماجرای سوءاستفاده از نام فرزندش توسط یکی از اشخاص گروهی که قبلا وزارت اطلاعات آنها را دستگیر کرده بود، اشاره کرد و گفت: زمانی که از وزارت اطلاعات پیش من آمدند، به آنها گفتم چرا پیش من آمده اید؟ اگر پسر من پسر بقال چهارراه مولوی بود می رفتید به پدرش می گفتید، بروید و او را بگیرید. در آن زمان پسرم را خواستم و گفتم که آیا این طور است که اینها می گویند؟
پسرم گفت پدر دروغ می گویند، گفتم این ها اطلاعات هستند چشم و گوش ما هستند، پسرم گفت من پسر شما هستم اینها دروغ می گویند سپس پسرم را با چشم گریان از خانه بیرون کردم. ناطق نوری گفت: دو هفته بعد گفتند حاج آقا معذرت می خواهیم یک مورد را گرفته بودیم، خواسته سوء استفاده کند و نام پسر شما را برده است. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: هرکس از من، خانواده و بستگان و دامادهای من هر موردی دارد می تواند رو کند.
علی اکبر ناطق نوری، مشاور و رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری افزود: ما نمی توانیم هم ارزش های خودمان را حفظ کنیم هم روی اصول خودمان بایستیم؛ هم تن به ذلت ندهیم و هم همه مسائل که امروز با آنها دست به گریبانیم داشته باشیم و هم زنده بمانیم. به گفته او، در اواخر دولت قبل، 500 هزار نفر در دولت استخدام شدند و این در حالی است که امروز دولت تنها توان پرداخت هزینه های جاری اش را دارد.
مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران و میزبان این نشست با اشاره به رتبه بالای ایران در بسیاری از شاخص های جهانی در حوزه فساد به چند مسئله ساختاری و ریشه های فساد اشاره کرد و گفت: در بحث فساد اقتصادی یکی از عوامل اصلی بزرگ بودن دولت است. دولت ها بعد از انقلاب بیش از اندازه بزرگ شده اند.
هر دولتی بزرگ تر از دولت قبلی بوده و همین فربه بودن و ناکارآمدی دولت یکی از دلایل اصلی فساد در امور اقتصادی است. دخالت دولت و وجود مجوزهای غیرضروری و امضاهای طلایی و همچنین دستگاه های متعدد نظارتی که برای نظارت بر دستگاه های اجرایی ایجاد شده و متاسفانه خود به یکی از دلایل فساد تبدیل شده اند، نیز از عوامل دیگر شکل گیری فساد است. علاوه بر این وجود شرکت ها و بنگاه های دولتی وابسته به حاکمیت که از انواع رانت ها از جمله رانت های اطلاعاتی استفاده می کنند، اقتصاد بسته و رقابتی نبودن اقتصاد هم دلایل اصلی ریشه گرفتن فساد در اقتصاد کشور است.
خوانساری در بخش دیگری از صحبت هایش به عدم رعایت قانون که منجر به ایجاد فساد در جامعه می شود، اشاره کرد و گفت: بحث رعایت نکردن نص قانون منجر به فساد می شود. متاسفانه این رویکرد در برخی دستگاه ها از جمله تامین اجتماعی که هر روز بنگاه های اقتصادی با آنها سر و کار دارند دیده می شود.
رئیس اتاق تهران، چند نرخی بودن قیمت ارز، ایجاد رانت، قاچاق، تعرفه های گمرکی را از عوامل تاثیر گذار در ایجاد فساد دانست. به گفته او همچنین فعال نبودن رسانه ها و مطبوعات در افشای فساد و اینکه نمی توانند درباره فساد شفاف بنویسند از مهم ترین عاملی است که فساد در جامعه رشد کرده است.
مسعود خوانساری خطاب به حجت الاسلام والمسلمین ناطق نوری مشاور و رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری گفت: سال گذشته بیش از 200 هیأت از کشورهای مختلف دنیا به ایران آمدند، نخستین نکته ای که اعضای این هیات ها در مورد تردید و تشکیل برای سرمایه گذاری در ایران مطرح کردند، موضوع نبود شفافیت و وجود فساد در دستگاه های اجرایی است. متاسفانه ما تا به امروز هم نتوانسته ایم سهم زیادی از سرمایه گذاری خارجی را به داخل کشور جذب کنیم. از دید بخش خصوصی لازمه این اتفاق شفافیت است که باید در اقتصاد ایجاد شود.
به گزارش «فرصت امروز» در این همایش محمد مهدی بهکیش دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین الملل، حسن عابدی جعفری عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران به عنوان دبیر این همایش، کاوه مرادی معاون دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ایران و کاظم پالیزدارمشاور معاون اول رئیس جمهوری و دبیر ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی گزارش هایی ارائه دادند و در پایان علی اکبر ناطق نوری، مشاور و رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری به سوالات نمایندگان پاسخ داد. نخستین همایش سال گذشته در اتاق تهران برگزار شده بود.
***
حجت الاسلام والمسلمین ناطق نوری در واکنش به نامه فاضل لاریجانی
صراحت لهجه و جایگاه بنده موجب بروز برخی رنجش هاست
حجت الاسلام والمسلمین ناطق نوری رئیس دفتر بازرسی دفتر مقام معظم رهبری که در حاشیه برگزاری همایش مبارزه با فساد در اتاق بازرگانی تهران در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد، در پاسخ به سئوالی و در خصوص نامه فاضل لاریجانی به دستگاه قضایی واکنش نشان داد و گفت: به نظر می رسد دو علت موجب بروز چنین واکنش هایی می شود. یکی صراحت لهجه بنده در بیان دیدگاه ها و نظراتم و دیگری مسئولیتی که در دفتر بازرسی مقام معظم رهبری بر عهده دارم.
ناطق نوری افزود: قطعا بازرسی همیشه به سود افراد نیست و در این بین منافع برخی افراد در پی بررسی هایی که صورت می گیرد به مخاطره می افتد و در نهایت آنان احساس خطر و ابراز گلایه می کنند که البته این ابراز نظرها مهم نیست و کسی که در جایگاه بازرسی حضور دارد نباید از این رفتارها برنجد.
ناطق نوری با یک بیت شعر اظهار نظرهای خود را تکمیل کرد که:
وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم
که در طریقت ما کافریست رنجیدن