طی یک کنفرانس تعدادی از مدیران شرکتها، کارآفرینان و شخصیتهای دانشگاهی و فعالان موفق فضای تکنولوژی در دانشگاه برکلی گردهم آمدند و موضوع توسعه کارآفرینی در ایران را مورد بحث قرار دادند. هدف این کنفرانس نگاهی به فرصتها و چالشهای کارآفرینی تکنولوژی در ایران بود.
این کنفرانس از این جهت قابل توجه بود که شاید یکی از معدود تلاشها برای نزدیک کردن فعالان IT در داخل کشور به فعالان IT در سیلیکون ولی به شمار میرود. هدف این کنفرانس نگاهی به فرصتها و چالشهای کارآفرینی تکنولوژی در ایران بود.
یک روز پیش از برگزاری تمامی ظرفیت این کنفرانس تکمیل شد و حدود ۷۰۵ نفر برنامههای آن را از نزدیک شاهد بودند. در این حال کنفرانس Bridge 2014 بهصورت آنلاین از اینترنت پخش میشد و بازتاب گستردهای در توییتر داشت و بهخصوص برای بخش قابل توجهی از ایرانیان در خارج و داخل کشور بحثهای مطرح شده جذابیت داشت.
به گزارش IT ایران، در نخستین پنل کنفرانس که برگزار شد نرگس بنیاسدی از جمله شرکتکنندگان بود که طی سخنانی خطاب به کارآفرینان گفت که از بازار شروع کنید نه از تکنولوژی، چراکه نخستین مشتریان شما کار شما را شکل میدهند. وی گفت که کارآفرینی یک تلاش جمعی است که شامل بنیانگذاران از خود گذشته تیم توانا و متخصص و پندهای آنان میشود.
بابک پرویز که از او بهعنوان سازنده عینک گوگل نام میبرند و اخیرا به آمازون پیوسته سخنران بعدی این مراسم بود. او در صحبتهایش به این اشاره کرد که سرمایه انسانی چشمانداز فوقالعادهای در ایران دارد و حتی از چین و هند هم بالاتر است. به گفته بابک پرویز صنایع شیمیایی هم از فرصتهای استثنایی ایران است نه برای صادرات نفت و گاز، بلکه برای صنایع فرآوری. وی معتقد است هر کشوری پتانسیلهای خود را دارد و نیاز نیست از سایر کشورها الگوبرداری کند.
به ایران بروید و روی استعدادها سرمایهگذاری کنید
دیوید مک کلور کارآفرین مشهور و مدیرعامل 500استارتاپ سخنران بعدی این مراسم بود که صحبتهایش شور و هیجان خاصی به این مراسم داد. او در این کنفرانس اعلام کرد که سال آینده ۱۰۰ هزار دلار در ۱۰ استارتاپ ایرانی سرمایهگذاری میکند.
دیوید مک کلور در بیش از ۸۰۰ استارتاپ سرمایهگذاری کرده که بیش از ۲۰۰ شرکت خارج از امریکا و در ۴۰ کشور جهان قرار دارند. او گفت صنعت نرمافزار میتواند فرصتهای جدیدی را برای ایران ایجاد کند.
مک کلور گفت که او معتقد است که بازار ایران مانند بازار ترکیه و اندونزی بسیار قابل توجه است. او در عین حال با اشاره به تحریمها علیه ایران گفت که اهمیتی به غیرقانونی بودن این کار - سرمایهگذاری در ایران – نمیدهد و با سرمایهگذاری در کشور این کار را قانونی خواهد کرد.
دیوید مک کلور در ادامه از حضار پرسید چند نفر از شما ماشین بالای ۳۵ هزاردلاری دارید؟ چند نفر از شما در ایران سرمایهگذاری کردهاید؟ این همه ایرانی خارج از کشور چرا پولهایتان را به ایران نمیآورید؟
اگر تنها بین ۵ تا ۱۰ هزاردلار سرمایهگذاری کنید تضمین خواهید کرد که کارآفرینان زیادی با سرمایه شما موفق میشوند. مک کلور گفت اگر به جای سکه و زمین روی استارتاپها سرمایهگذاری کنید چندسال بیشتر طول میکشد، اما بازگشت چندبرابری دارد.
دنیا روی استعدادهای ایران حساب باز میکند
محمود نظاری، رییس هیاتمدیره همکاران سیستم هم در سخنرانی خود در کنفرانس Bridge 2014 گفت: «استعدادهای جوانان ایرانی کشف نشده است. به نظر من ما در ایران جوانان بسیار مستعد، به روز و خود انگیخته داریم که دنیا میتواند روی آنها حساب کند.»محمود نظاری در سخنان خود با اشاره به تاریخچه شکلگیری همکاران سیستم گفت: «در زمان شکلگیری همکاران سیستم، ما ایدههای بزرگ ولی منابع محدودی داشتیم. به همین خاطر پنج سال طول کشید که بتوانیم ایدههایمان را به عمل تبدیل کنیم.»وی با اشاره به مهمترین چالشهای پیش روی موسسین همکاران سیستم افزود: «عدم آمادگی اکوسیستم برای توسعه فناوری، بیتوجهی به کپیرایت، مهاجرت و فرار مغزها و عدم ارتباط بازار سهام ایران و IT، چالشهایی هستند که ما با آنها مواجه شدیم.»وی در ادمه برخی از دلایل موفقیت همکاران سیستم را برشمرد و گفت: «سختکوشی در کنار ارتباط صمیمانه، تمرکز بر توسعه منابع انسانی، نگاه به مدلهای موفق دنیا، توجه به مسئله حاکمیت شرکتی، سرمایهگذاری بر پرورش مدیران جوان داخل سازمان و توجه به مشتری، از مهمترین عوامل موفقیت شرکت بوده است.» محمود نظاری، در انتهای سخنان خود، با اشاره به پتانسیلهای موجود در ایران گفت: «ایران با داشتن جوانان مستعد و تحصیلکرده در حوزه فناوری، آمادگی رو به رشد برای پذیرش دنیای دیجیتال و نیازهای روز افزون در حوزه فناوری اطلاعات، یک بازار خوب و با پتانسیل در حوزه IT به شمار میرود. اعزام نیروهای IT ایرانی به سیلیکون ولی برای کار در آن محیط و یادگیری و همچنین اعزام نیروهای سیلیکون ولی به ایران برای کار در محیط IT ایران، میتواند یک نمونه خوب همکاری برای تبادل دانش و تجربه باشد.»