مـدیـر عـامل سازمان بهرهوری انرژی (سابا) گفت: دولت با تغییر رویکردهای خود و تصویب قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر، همکاری با بخش خصوصی برای بهینهسازی مصرف انرژی را تسهیل کرد. سیدحسین سجادی در نشستی خبری که دیروز در وزارت نیرو برگزار شد، افزود: در گذشته دولت به دنبال تزریق پول به حوزه تولید بود تا به این ترتیب، به اصلاح ساختارهای مصرف انرژی کمک کند. اما با تصویب قوانین جدید رویکردهای دولت تغییر کرده است. در فضای کنونی دولت فقط از تولیداتی حمایت میکند که رقابتپذیر باشند. با تصویب قانون رفع موانع تولید در مجلس شورای اسلامی، تخصیص اعتبارات مورد نیاز برای بهینهسازی مصرف انرژی از حالت سالانه خارج شد.
مدیرعامل سابا ادامه داد: پیش از تصویب این قانون، اعتبارات بهینهسازی مصرف انرژی در لایحه بودجه گنجانده میشد. اما قانون رفع موانع تولید به سرمایهگذاران اجازه میدهد در قالب قراردادهای بیع متقابل، اقدام به سرمایهگذاری برای اجرای پروژه در راستای بهینهسازی مصرف انرژی کنند. بازگشت سرمایه نیز از محل فروش نفت یا فرآوردههای نفتی یا معادل ریالی آن، تامین خواهد شد. وی بیان کرد: با استفاده از این قانون تعداد زیادی از نیروگاههای کشور به سیکل ترکیبی تبدیل شد تا در مصرف سوخت صرفهجویی شود. سجادی با ابراز امیدواری از اینکه با قانون رفع موانع تولید اجرای پروژههای بهینهسازی در کشور رونق گیرد، افزود: در حال حاضر همه دستگاهها میتوانند پروژههایی تا سقف 100هزار میلیارد دلار در سال برای بهینهسازی مصرف انرژی تعریف کنند. ضمن آنکه در قانون رفع موانع تولید، 50 هزار میلیارد تومان اعتبار برای این قبیل پروژهها در نظر گرفته شده است.
ایجاد 125 مگاوات ظرفیت جدید در نیروگاهها
مدیرعامل سابا با اشاره به اینکه با اصلاح سیستم خـنـککـننده نیروگاهها، 10 درصد به ظرفیت تولید آنها افزوده میشود، گفت: بحث خنکسازی هوای ورودی نیروگاهها یکی از مهمترین پروژههای این سازمان است. با اجرای برنامه در برخی نیروگاهها، حدود 125 تا 126 مگاوات ظرفیت جدید در کشور ایجاد شده است. براساس برآوردهای انجام شده در این بخش، با اصلاح ساختارها حدود 500 مگاوات ظرفیت جدید در نیروگاههای کشور ایجاد میشود. وی با تاکید بر اینکه پروژههای مدیریت مصرف هزینههای کمتری برای کشور دارد، افزود: متوسط هزینه مدیریت مصرف در کشور به ازای هر کیلووات ساعت 50 دلار است. در صورتی که اگر به جای انجام برنامههای مدیریت مصرف، نیروگاه ایجاد کنیم، باید بیش از 1500 دلار هزینه کنیم. یعنی اجرای پروژههای مدیریت مصرف یکسوم هزینههای ایجاد ظرفیتهای جدید برای کشور هزینه دارد.
سجادی با اشاره به گرم شدن هوا از وقوع زودهنگام ایام پیک در کشور خبرداد و گفت: برای جلوگیری از خاموشی و عبور به سلامت از زمان اوج مصرف، نیاز به همکاری مردم داریم. وی با اشاره به اینکه یک ساعت خاموشی میلیاردها تومان برای کشور هزینه دارد، ادامه داد: با حذف یک لامپ رشتهای در منازل، حدود 3هزار مگاوات صرفهجویی در کشور ایجاد میشود. این به مفهوم عبور سلامت از پیک بار است. مدیرعامل سابا همچنین خاموش کردن یک وسیله برقی که به اندازه 100 وات انرژی مصرف میکند را عاملی برای عبور سلامت از پیک بار تابستان امسال اعلام کرد. وی تاکید کرد: با تنظیم ترموستات وسایل خنککننده و سرد نکردن بیش از حد منازل، میتوان به شبکه برق کمک کرد.
عمده تلفات در بخش توزیع
به گفته سجادی، بخش عمده تلفات در بخش توزیع رخ میدهد. زیرا شبکه برق گسترده بوده و این مسئله میزان تلفات را افزایش میدهد. وی بر این باور است که شرکتهای توزیع اعتبارات خاصی را برای کاهش تلفات در شبکه اختصاص دادهاند. مدیرعامل سابا از تدوین برنامه برای بهینهسازی در حوزه مصارف خانگی، تجاری، صنعتی و کشاورزی خبر داد.
وی همچنین با اشاره به تلاشهای سابا در حوزه بهبود فرآیندهای تولید بخش صنعتی بیان کرد: در بخش سیمان اقدامات مناسبی انجام دادیم. با کارهای صورت گرفته در این بخش،
200 هزار میلیون کیلووات ساعت انرژی صرفهجویی شده است.
سجادی در پاسخ به «فرصت امروز» درباره اعتبارات هزینه شده در این بخش، گفت: برای اجرای این طرحها، 15 میلیارد تومان هزینه شده است. وی وجود لوازم فرسوده برقی از جمله یخچال و فریزرهای کهنه در منازل را یکی از دلایل افزایش مصرف انرژی در بخش خانگی دانست و افزود: بسیاری از لوازم خنککننده منازل دارای برچسب انرژی F هستند. امروز با اقداماتی که توسط سابا پیگیری شده، رتبه انرژی یخچالها به B رسیده است. مدیرعامل سابا یخچال و فریزرهای ساخت داخل را یک میلیون و 300 تا 400 هزار دستگاه اعلام کرد و افزود: تعداد یخچالهای مورد نیاز، سالانه یک میلیون و 600 هزار دستگاه است. برای اصلاح رتبه انرژی لوازم و تجهیزات منازل، 40 میلیارد تومان از ابتدای اجرای طرح یعنی سال 89، هزینه شده است.
کولرهای آبی بدون رتبه انرژی
سجادی کولرهای آبی بدون رتبه انرژی را عامل دیگری برای افزایش مصرف در کشور معرفی کرد. وی اضافه کرد: متاسفانه کولرهای آبی از نظر تکنولوژی رشد مناسبی در کشور نداشته و میانگین رتبه انرژی این دستگاهها G است. حتی سیستمهایی در کشور تولید میشوند که هیچ برچسب انرژی نمیتوان برای آنها در نظر گرفت. مدیرعامل سابا بیان کرد: به نظر میرسد باید در تکنولوژی ساخت کولرهای آبی تجدید نظر شود. وی افزود: سابا برنامههایی برای اصلاح مصرف انرژی در الکتروموتور و پمپ کولرهای آبی انجام داده اما این برنامهها منجربه تولید 300 هزار کولر با رتبهبندی خوب انرژی در کشور شده است. سجادی با بیان اینکه از طریق جایگزینی لامپهای رشتهای با کممصرف، پیک شب حدود 2هزار مگاوات کاهش یافته است، گفت: براساس قوانینی که در سال 93 به تصویب رسید، توزیع لامپ رشتهای بالای 40 وات در کشور ممنوع است. اما این مصوبه هنوز اجرایی نشده است. دولت جدید به دنبال آن است که این مصوبه را اجرایی کند. وی از تــصـویــب پنج استاندارد جدید برای تولید لامپهای LED در کشور خبر داد.