طبق آخرین آمار منتشره از اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، ایران با بهبود جایگاه خود در بین 166 کشور دنیا در طبقه کشورهای روبهرشد حوزه ارتباطات قرار گرفت.
ITU در سمپوزیوم بینالمللی نشانگرهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (WTIS2014)، آخرین وضعیت توسعه ICT در جهان در سال 2014 را به همراه نتایج ارزیابی جایگاه کشورها براساس شاخص توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات (IDI) در قالب گزارش اندازهگیری جامعه اطلاعاتی اعلام كرد که طبق آن دانمارک، کرهجنوبی و سوئد توانستند به ترتیب جایگاه اول تا سوم را از آن خود کنند. در این ردهبندی ایران با سه پله صعود نسبت به سال گذشته توانست به مقام 94 برسد و رتبه 15 از 29 کشور آسیا و اقیانوسیه را به خود اختصاص دهد.
وضعیت ایران در بخش نشانگرهای دسترسی به شبكه دارای تعداد مشترکان تلفن ثابت 38 نفر و تعداد مشترکان تلفن همراه 84 نفر بهازای هر 100 نفر از جمعیت كشور است. همچنین سرانه پهنای باند اینترنت بینالملل به ازای هر كاربر اینترنت حدود 4/6كیلوبیت بر ثانیه است كه نسبت به سال گذشته با رشد 31 درصدی مواجه بوده است. اتحادیه بینالمللی مخابرات، درصد خانوارهای دارای رایانه در ایران را 44 درصد و خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت را حدود 35/8 درصد اعلام كرده است.
در این گزارش آمده است که 84 در صد ایرانیها دارای سواد فاوا هستند و جایگاه 37 را از لحاظ قیمت اینترنت ثابت و رتبه 87 را در اینترنت پرسرعت همراه (3G) در اختیار دارند.
رشد قابل توجه کشورهای در حال توسعه
براساس اعلام اتحادیه جهانی مخابرات، تعداد کاربران اینترنت در کشورهای درحال توسعه در پنج سال گذشته دو برابر شده و دوسوم مردم آنلاین به اینترنت در جهان در كشورهای در حال توسعه زندگی میکنند. همچنین از 4/3میلیارد نفری که هنوز از اینترنت استفاده نمیکنند، 90درصد آنها در کشورهای درحال توسعه زندگی میکنند. در بخش تلفن همراه، گزارش تخمین میزند که تا انتهای سال 2014، هفت میلیارد مشترک تلفن همراه در جهان وجود خواهد داشت که این میزان تقریبا معادل جمعیت جهان است.
این گزارش تاكید میكند كه هماكنون، در حدود 450 میلیون نفر از مردم جهان در مکانهایی زندگی میکنند که پوشش شبکه تلفن همراه در آنها وجود ندارد. پهنای باند اینترنت بینالملل به میزان زیادی توسعهیافته و سهم کشورهای درحال توسعه از 9 درصد در سال 2004 به 30 درصد در حال حاضر رسیده است. اما پایین بودن پهنای باند اینترنت بینالملل در کشورهایی با حداقل اتصال، یکی از موانع مهم در استفاده از فاوا در این کشورها است.
براساس این گزارش، حدود 96 درصد جمعیت جهان از تلفن همراه استفاده میكنند و حدود نیمی از جمعیت جهان به شبكههای پرسرعت نسل3 تلفن همراه دسترسی دارند. همچنین، بهطور متوسط 43 درصد خانوارهای جهان به شبکه اینترنت دسترسی دارند که 87 درصد خانوارها در کشورهای توسعهیافته و 31 درصد در کشورهای در حال توسعه هستند. نرخ رشد مشترکان پهن باند سیار بهعنوان موثرترین و کارآمدترین روش دسترسی کاربران به اینترنت از دو درصد در سال 2007 میلادی، به عدد متوسط 32 درصد رسیده است که سهم کشورهای توسعهیافته 83 درصد، در حال توسعه 21درصد و کمتر توسعهیافته ششدرصد است.
طبق این گزارش نرخ رشد استفاده از شبکه اینترنت بهشدت افزایش یافته بهنحویکه ارسال و دریافت محتوا در شبکههای اجتماعی بالاترین نرخ را دارد. همچنین سرویس ویکیپدیا بهعنوان پرمخاطبترین سرویس بوده و بیش از 30 میلیون موضوع تا انتهای سال 2013 در قالب 287 زبان بهروزرسانی شده است.
متعهد بودن مسئولان دلیل بهبود رتبه ایران
وحید شهبازی، کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره آمارهای اعلامی ITU گفت: صعود رتبه ایران طی سال گذشته از پایبندی مسئولان ذیربط به تعهدات خود حکایت دارد و این نشان میدهد که کشور ما در این حوزه توانسته بهطور نسبی از کشورهای دیگر سبقت بگیرد که امیدواریم این امر با سرعت بیشتری ادامه یابد و سال آینده رتبههای بهتری را به خود اختصاص دهیم.
وی افزود: با توجه به اینکه تنها چند ماه است اینترنت نسل سوم موبایل در ایران توسط همه اپراتورها ارائه میشود به احتمال زیاد در سال آینده رتبه ایران رشد بیشتری نسبت به امسال خواهد داشت.