یکی از بزرگترین رازهای سربهمهر مالی جهان بهتازگی فاش شده است. عربستان سعودی مبلغ قابلتوجه 116/8 میلیارد دلار از آمریکا طلبکار است. وزارت خزانهداری آمریکا با انتشار این آمار پرده از یک راز 40 ساله دراینباره برداشت.
در واقع عربستان اکنون این مقدار از بدهیهای آمریکا را متقبل شده است، بنابراین عربستان در حال حاضر سیزدهمین طلبکار بزرگ خارجی آمریکا است. چین و ژاپن با بیش از یک تریلیون دلار بزرگترین طلبکاران آمریکا هستند. این آمار پس از درخواست آزادی قانون اطلاعات از سوی Bloomberg فاش شد.
اگرچه آمریکا به 12 کشور دیگر غیراز عربستان بدهی بالاتری دارد اما وزارت خزانهداری این کشور از دهه 70 میلادی هیچ رقمی درباره بدهی آمریکا به عربستان را فاش نکرده بود.
در طول این مدت آمریکاییها بدهی خود به کشورهای نفتخیز را یکجا اعلام میکردند، مثلا بدهی به عربستان، ونزوئلا و عراق باهم اعلام میشد.
اما این سیاست روز دوشنبه تغییر کرد و وزارت خزانهداری آمریکا تصمیم گرفت بدهی خود به کشورها را بهتفکیک اعلام کند. یکی از مقامات وزارت خزانهداری آمریکا دراینباره گفت: «این حرکت درپی تلاش برای فراهم کردن دادههای «شفاف و جامع» انجام شده است.»
گزارش تازه وزارت خزانهداری آمریکا همچنین فاش کرد که جزایر کایمن، کشوری با کمتر از 60هزار نفر جمعیت، از ماه مارس صاحب 265میلیارد دلار از بدهیهای آمریکا است. این سومین مبلغ بدهی در جهان است و نشان میدهد این کشور جزیرهای کوچک گریزگاه مالیاتی مهمی برای آمریکا است. در جزیره کایمن خبری از مالیات برای شرکتها نیست و همین امر مشوق و انگیزه مهمی برای شرکتهای چندملیتی است تا مبالغ هنگفتی از پولهایشان را برای فرار از مالیات در آنجا نگهداری کنند.
همچنین، برمودا دیگر گریزگاه مالیاتی است که 63میلیارد دلار از بدهیهای آمریکا را در اختیار دارد. پیشاز این بدهی آمریکا به جزایر کایمن و برمودا با هم و در قالب کشورهای حوزه دریای کارائیب منتشر میشد.
این امکان وجود دارد که بدهی آمریکا به عربستان سعودی حتی بیشتر از آنچه روز دوشنبه اعلام شد باشد، چون بانک مرکزی عربستان فهرستی را منتشر کرد که در آن ذخایر خارجی عربستان از ماه مارس 587میلیون دلار ذکر شده است. معمولا بانکهای مرکزی بخش عمدهای از ذخایر خارجی خود را در وزارت خزانهداری آمریکا قرار میدهند. بهعبارت دیگر این ارقام میتوانند واقعی نباشند.
در ماههای اخیر معماهای مربوط به عربستان اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است. از پایان سال 2014 عربستان حدود 130میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود را مصرف کرده تا بتواند کسری بودجه ناشی از پایین آمدن قیمت نفت را جبران کند. احتمال میرود بخش عمدهای از این ذخایر بدهی آمریکا را شامل شود. پیش از این طبق اعلام وزارت خزانهداری آمریکا بدهی این کشور به عربستان در ماه ژانویه 6/123میلیارد دلار بوده که اکنون کاهش یافته است.
علاوهبراین، بالا گرفتن تنش میان عربستان و آمریکا باعث شده بود تا عربستان، آمریکا را به فروش داراییهای این کشور تهدید کند. طبق گفته مقامات عربستان این تهدید کاملا جدی است.
خالی کردن مبلغ زیادی از منابع آن هم بهصورت یکجا باعث تنش در بازارهای مالی میشود و به منابع خود عربستان هم ضربه وارد میکند.