همزمان با اظهارات وزیر نفت عربستان سعودی در مورد قیمت نفت خام در بازارهای جهانی، بر نوسانات این بازار پرنوسان افزوده شد و قیمت این محصول در بازارهای لندن و نیویورک افزایش یافت. در همین راستا و به گزارش خبرگزاری بلومبرگ شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدیت در 6/2 درصد در بازار نیویورک افزایش یافت. این درحالی است که قیمت دیگر شاخص نفتی یعنی نفت برنت دریای شمال در بازار لندن افزایشی دو درصدی را تجربه کرد. گفتنی است، براساس اطلاعات ارائهشده توسط خبرگزاری بلومبرگ، ارزش شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدیت نسبت به اکتبر 2011 میلادی در بالاترین سطح ممکن قرار داشته است.
علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی در مصاحبه با خبرگزاری رسمی این کشور در مورد وضعیت قیمت نفت در بازارهای جهانی گفت: کاهش شدید قیمت نفت در بازار موقتی بوده و کاهش تولید نفت خام برای اوپک به دلیل وجود نفت خام مازاد در بازار اگر نگوییم غیرممکن اما بسیار سخت خواهد بود. پس از انتشار سخنان وزیر نفت عربستان در خبرگزاری رسمی این کشور که براساس تخمین بیپی، 13 درصد از نفت خام جهان را تولید میکند، قیمت نفت بلافاصله افزایش یافت و این موضوع سبب شد تا این محصول بهواسطه این افزایش پایینترین قیمت خود رد پنج سال اخیر را در پایان روز تجربه نکند.
اوله هانسن، مدیر و استراتژیست بازار نفت در بانک ساکسو در گفتوگو با بلومبرگ گفت: اظهارنظر مقامات سعودی نشان میدهد تا زمانی که از عرضه نفت به بازار کاسته نشود، شاهد افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی نخواهیم بود. وی ادامه داد: در ماههای اخیر و همزمان با افزایش نوسان در بازار، این نخستین هفتهای است که خریداران نفت خام تصمیم گرفتند تا مجددا به بازار برگردند.
گفتنی است پس از تصمیم اخیر سازمان کشورهای تولیدکننده نفت اوپک به رهبری عربستان سعودی مبنی بر کاهش نیافتن تولید نفت خام و پایبندی این سازمان به سقف تولید روزانه خود، قیمت این محصول یکچهارم ارزش خود در بازارهای جهانی را از دست داده است. در همین حین تولیدکنندگان نفت در امریکا همچنان با رکوردشکنی در تولید نفت خام و افزایش نفت خام مازاد در بازارهای جهانی مشغول تولید و عرضه این محصول در بازار بوده و بهنظر میرسد قصد دارند تا با دوازده کشور عضو اوپک برای کسب سهم بیشتری از بازار رقابت کنند.
گفتنی است، پس از افزایش قیمت شاخص نفتی وستتگزاس اینترمدیت در بازار نیویورک این محصول با یک دلار و 39 سنت افزایش به قیمت هر بشکه 55 دلار و 50 سنت به فروش رسید. این در شرایطی است که قیمت شاخص نفتی برنت با دو درصد افزایش به قیمت 60 دلار و 49 سنت در هر بشکه در بازار لندن برای تحویل در ماه فوریه به فروش رسید. گفتنی است قیمت این شاخص نفتی اروپایی دیروز با یک دلار و 91 سنت کاهش به 59 دلار و 28 سنت در هر بشکه رسید که پایینترین میزان قیمت از می2009 میلادی است. گفتنی است شاخص نفتی برنت در حال حاضر به میزان چهار دلار و 89 سنت بیشتر از شاخص وستتگزاس اینترمدیت در بازارهای نفتی معامله میشود.
براساس اظهارات منتشرشده توسط خبرگزاری عربستان سعودی به اعتقاد النعیمی وزیر نفت این کشور کاهش رشد اقتصادی جهان عمدهترین دلیل کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی است. به عقیده وی ثبات به رشد و توسعه اقتصاد جهانی باز خواهد گشت و این موضوع سبب افزایش تقاضا برای نفت در جهان خواهد شد. این دلایل در نهایت موجب خوشبینی وزیر نفت سعودی نسبت به آینده قیمت نفت در بازارهای جهانی میشود.
طبق اطلاعات ارائه شده توسط بلومبرگ که از نظرسنجی این خبرگزاری از شرکتها، تولیدکنندگان و تحلیلگران بازار حاصل شده است نشان میدهد اوپک که 40درصد از نفت خام جهان را تولید میکند در ماه نوامبر 30 میلیون و 560 هزار بشکه نفت خام در روز تولید کرده که این میزان حداکثر سقف تولید نفت خام این سازمان بوده و اعضای این کارتل نفتی برای ششمین ماه پیاپی به سقف تولید این سازمان متعهد باقی مانده و روزانه 30 میلیون بشکه نفت خام تولید کردهاند.
در همین رابطه کارستن فریتش از تحلیلگران کامرزبانک در فرانکفورت در گفتوگو با بلومبرگ گفت: سعودیها پیش از این نیز به وضوح گفتهاند که در زمینه کاهش تولید به تنهایی عمل نخواهند کرد. فریتش ادامه داد: همزمان با نزدیکتر شدن به انتهای سال جاری میلادی معاملات نفتی کاهش یافته و به همین دلیل بازار همچنان نوسانات شدیدی را تجربه خواهد کرد.
در همین راستا و در روسیه بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان و به گفته ولادیمیر پوتین رییسجمهور این کشور، اقتصاد روسیه باید خود را با وضعیت جدید قیمتها در بازار که میتواند به قیمت 40 دلار در هر بشکه نیز معامله شود مطابقت دهد. پوتین که در کنفرانس مطبوعاتی سالانه خود در مسکو سخن میگفت اضافه کرد: کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی احتمالا به دلیل رقابت شدید میان تولیدکنندگان سنتی نفت و تولیدکنندگان نفت شیل در امریکا برای کسب سهم از بازارهای نفتی است.
گفتنی است تولیدکنندگان نفت در ایالات متحده با استفاده از تکنولوژی حفاری عمودی و ایجاد شکستهای هیدرولیکی موفق شدهاند تا در دو ایالت تگزاس و داکوتای شمالی مقادیر قابل توجهی نفت شیل تولید کرده و با عرضه آن به بازارهای جهانی رقابت شدیدی با دیگر تولیدکنندگان نفت برای کسب سهم بیشتری از بازار ایجاد کنند. افزایش استخراج نفت شیل در امریکا سبب افزایش نفت مازاد و در پی آن کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی شده است.
طبق اطلاعات ارائه شده از اداره اطلاعات انرژی تولید نفت شیل سبب شده تا میزان تولید روزانه نفت خام ایالات متحده بهعنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان نفت در جهان افزایش یافته و به 9 میلیون و 140 هزار بشکه در روز برسد. که این میزان تولید نفت خام در امریکا از ژانویه سال 1983 میلادی که ارائه اطلاعات مربوط به تولید نفت در این کشور آغاز شد بیسابقه بوده است.
لازم به ذکر است که نظرسنجی اخیر بلومبرگ از تحلیلگران و فعالان بازار نفت نشان میدهد که ارزش شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت در هفته آینده دوباره کاهش خواهد یافت. از میان 35 نفری که در این نظرخواهی شرکت کردهاند 15 نفر یا به عبارت دیگر 43 درصد معتقدند که قیمت نفت تا تاریخ 26 دسامبر کاهش خواهد یافت، در حالی که 11 نفر از میان شرکتکنندگان در این نظرسنجی به افزایش قیمت نفت در آینده رأی دادهاند.