در حالی تعداد موسسات مالی فعال در کشور از جمله صندوقهای قرضالحسنه و تعاونیها حدود هفت هزار مورد تخمین زده میشود که موسساتی که قابلاعتماد بوده و مجوز بانک مرکزی را دریافت کردهاند به نسبت محدودتر از این آمار است. به گزارش ایسنا، ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی از اهداف اصلی بانک مرکزی در یکی دو سال اخیر بوده تا ضمن نظمدهی به بازار پولی امنیت سپردهگذاران و مشتریان در بانکها، موسسات مالی و اعتباری، صرافیها و غیره نسبت به قبل افزایش یابد.
با وجود اینکه آمار موسسات مالی فعال به حدود 7000 مورد میرسد، اما مجموع موسساتی که تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت میکنند چندان تعداد بالایی را در بر نمیگیرد. این در حالی است که در بین صندوقهای قرضالحسنه فعال در کشور، صندوقهای قرضالحسنه توسعه، ملت، پارسیان، مسکن، صندوق قرض الحسنه بانک انصار و صندوق قرض الحسنه شرکت دولتی پست بانک از صندوقهای قرضالحسنه بانکها و موسسات اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی هستند.
اما در بین تعاونیهای اعتباری فعال در کشور هم حدود 100 تعاونی اعتبار گروه شغلی که خدمات آنها تنها به اعضا محدود بوده و برای عموم مردم قابل استفاده نیست، با نظارت بانک مرکزی کار میکنند.
موسسات مالی و اعتباری کوثر، توسعه و عسکریه سه موسسه مجوزدار بانک مرکزی هستند که البته بنابر اعلام معاون نظارت بانک مرکزی موسسات مالی و اعتباری نور و آرمان هم تقریبا بیشتر مسیر دریافت مجوز را پشت سر گذاشته و بهزودی فعالیت خود را تحت نظارت بانک مرکزی ادامه خواهند داد.
همچنین بانکهای سپه، ملی، پست بانک، توسعه صادرات ایران، صنعت و معدن، کشاورزی، مسکن، توسعه تعاون، اقتصاد نوین، پارسیان، کارآفرین، سامان، پاسارگاد، سرمایه، سینا، شهر، دی، انصار، تجارت، رفاه کارگران، صادرات، ملت، حکمت ایرانیان، گردشگری، ایران زمین، قوامین، خاورمیانه، قرض الحسنه مهر ایران و قرضالحسنه رسالت 29 مورد از بانکهای فعال در کشورند که با مجوز بانک مرکزی فعالیت میکنند.
در عین حال به نظر میرسد، یکی دو مورد دیگر از بانکهای خصوصی نیز تا پایان سال مجوز فعالیت خود را از بانک مرکزی دریافت خواهند کرد. از سوی دیگر، بانک مشترک، ایران-ونزوئلا بهعنوان یک بانک مشترک، همچنین بانک تجاری ایران و اروپا، بانک تعاون منطقهای اسلامی، بانک المستقبل (فیوچر)، بانک استاندارد چارترد هم پنج بانک خارجی حاضر در ایران با مجوز فعالیت از بانک مرکزی هستند.
اما در حال حاضر، حدود 440 صرافی هم در کل کشور با مجوز بانک مرکزی کار میکنند که این صرافیها و سایر صرافیهایی که قرار است به فعالیت در این صنف ادامه دهند باید خود را با دستورالعمل مصوب مردادماه امسال شورای پول و اعتبار تطبیق دهند. بنا بر این گزارش در بین تمامی لیزینگهایی که در سطح کشور مشغول خدماتدهی هستند حدود 31مورد تحت نظارت بانک مرکزی کار میکنند.