با نزدیک شدن به فصل برداشت برنج و رویه نادرست واردات در سالهای اخیر با توجه به محدودیتها و ممنوعیتهایی که برای واردات ایجاد شده، نگرانی شالیکاران هم پابرجاست. سیاستهای دوگانه وزارت جهاد کشاورزی درخصوص واردات برنج دلیل دیگری برای نگرانی تولیدکنندگان است. واردات 911 هزارتنی برنج در هفتماه نخست سال 93 و واردات 149 هزار تنی برنج در دو ماهه نخست امسال درحالیکه ممنوعیت واردات این محصول اعمال میشود، پرسشبرانگیز است. در این میان اما ابهامبرانگیزتر از این موضوع، گفتههای محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی است. وی در حاشیه نشست هیات دولت اظهار کرد: من نمیدانم این واردات از کجاست؟ سال قبل تعرفه برنج را افزایش دادیم و برنج هم وارد نکردیم. ما موجودی برنج امسال را بررسی میکنیم اگر کم شده باشد، تمهیداتی را در نظر میگیریم و اگر تولید داخل کفایت نکرد، محصول را وارد میکنیم.
در همین حال، عباس کشاورز، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکند: واردات بیش از 149 هزار تنی برنج بهرغم ممنوعیت آن در دو ماهه ابتدایی امسال از محل ثبت سفارشهای گذشته بوده است. براساس قانون، هر واردکنندهای تا 18 ماه پس از ثبت سفارش میتواند کالای مورد نظر خود را به کشور وارد کند.
منبع آمار وزیر از کجاست؟
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج ایران، در گفتوگو با «فرصت امروز»، با اشاره به این ضدونقیضگویی وزیر جهادکشاورزی و معاونش، اظهار میکند: تعجب میکنم جناب مهندس حجتی چگونه و بر چه اساسی میگوید سال گذشته برنج وارد نکردهایم درحالیکه آمارهای رسمی گمرک حاکی از آن است که تنها در هفت ماهه نخست سال 93 نزدیک به یکمیلیون تن (911هزار تن) برنج وارد کشور شده است. همچنین در دو ماهه فروردین و اردیبهشت 94 نیز 149هزار تن برنج از مبادی رسمی وارد کردهایم!
وی تصریح میکند: باید از ایشان پرسید که منبع اطلاعاتیشان از کجاست؟ به نظر میرسد یا به ایشان اطلاعات غلط میدهند یا اینکه به ما راست نمیگویند! من به ایشان نامه نوشتهام و خبر رسمی گمرک مبنی بر واردات برنج را نیز الحاق کردهام. آقایان باید بدانند که دیگر عصر حجر نیست و با پیشرفت دانش و تکنولوژی، اخبار در آن و لحظه به مخاطبان منتقل میشود.
پایان تاریخ ثبت سفارشها تا شهریور
علیزاده شایق ادامه میدهد: این در حالی است که معاون زراعت وزیر کشاورزی، این میزان واردات را از محل ثبت سفارشهای قبلی میداند. اگر چنین باشد و براساس گفته آقای کشاورز، ثبت سفارشها تا 18ماه اعتبار دارد بنابراین تا شهریور 94 زمان 18ماهه این ثبت سفارشها پایان مییابد و از مهر و آبان امسال نباید برنجی وارد کشور شود. دبیر انجمن برنج که نسبت به این موضوع ناامید است، میگوید: اگر پس از این تاریخ نیز واردات برنج انجام شود چه کسی پاسخگو خواهد بود؟ آیا معاون زراعت وزارتخانه در این زمینه پاسخگوست یا باز هم مسئولان سفسطه خواهند کرد؟
این کارشناس کشاورزی، با اشاره به ثبت سفارشها برای واردات، اظهار میکند: ثبت سفارشها باید نظم بگیرد و سه نکته مهم در آن رعایت شود. نخست اینکه تاریخ ثبت سفارش کالاها باید مشخص شود که برای چه مدت واردکننده میتواند کالا را وارد کند. نکته دوم اینکه کسی که ثبت سفارش میکند باید نسبت به وارد کردن کالا الزام داشته باشد و در تاریخ مشخص شده کالا را وارد کند. اگر نتوانست جای او را به واردکننده دیگری بدهند و با کسی که نتوانست یا نخواست کالا را در زمان معین وارد کند، برخورد قانونی انجام شود. در مورد سوم نیز، سهم ثبت سفارش کالا برای هر واردکنندهای باید مشخص شود.
پیشبینی 2میلیون تنی برنج
علیزاده شایق درخصوص پیشبینی تولید برنج در سال 94 میگوید: تا آخر خردادماه پیشبینی ما از تولید برنج بسیار خوشبینانه بود و تا 2میلیون و 200هزار تن انتظار تولید داشتیم اما با گرمتر شدن هوا، تبخیر زیاد و نبود بارشها احتمال میدهیم این میزان به 2میلیون تن کاهش یابد. البته اگر یک بارندگی خوب و بارش ریز را در تیرماه در استانهای مازندران و گیلان داشته باشیم، تولید بیش از 2میلیون تن خواهد بود. در همین حال عباس کشاورز، معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی، میزان تولید برنج امسال را حدود یک میلیون و 800هزار تن میداند. علیزاده شایق در پاسخ به این اظهار نظر تصریح میکند: نمیدانیم معاون وزیر این آمار پیشبینی تولید برنج را از چه منبعی اعلام میکند؟ البته آقای کشاورز پیش از این رقم یک میلیون و 700هزار تن را اعلام کرده بود اما پس از گفتههای من، 100 هزار تن به این رقم افزودند! این کارشناس کشاورزی تاکید میکند: من از جایگاه یک کارشناس کشاورزی با سابقه 40ساله میگویم که سپردن وظیفه سنگین تنظیم بازار به بخش کشاورزی کار نادرستی بوده است.