بازار تجهیزات پزشکی ایران محل جولان شرکت های دانش بنیان شده است؛ بازاری که دانش و علم روز در آن حرف اول را می زند و به همین دلیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز سوبسید ها و تسهیلات مالی ویژه ای برای علاقه مندان سرمایه گذاری در این حوزه در نظر گرفته است. حضور در شهرک های صنعتی و در اختیار گرفتن زمین و سوله به طور بلندمدت و با اقساط بلندمدت از دیگر امکاناتی است که دولت به سرمایه گذاران این حوزه ارائه می دهد.
بازار پرجمعیت ایران و قرارگیری در منطقه جغرافیایی ویژه ای که اغلب همسایگانش از برتری علمی ویژه ای بهره نمی برند، موجب شده فرصت های بی شماری برای سرمایه گذاری، تولید محصول و صادرات محصولات به کشورهای مختلف فراهم شود.
در این گزارش به بررسی این بازار براساس آمار موجود، سخن تولیدکنندگان عضو انجمن صنفی تجهیزات پزشکی و نظرات رئیس اتحادیه توزیع کنندگان پرداخته ایم و فرصت های سرمایه گذاری، تولید، صادرات، سرمایه اولیه مورد نیاز و معرفی سازمان های صادرکننده مجوز را بررسی کرده ایم.
صادرات چندده میلیون دلاری
در حال حاضر کالای وارداتی زیادی چه قانونی و چه غیرقانونی در بازار به چشم می خورد. براساس اظهارات رئیس سازمان غذا و دارو، ۶۰درصد تجهیزات پزشکی مصرفی در ایران وارداتی است. رسول دیناروند همچنین به نفوذ کالای قاچاق به بازار تجهیزات پزشکی اشاره کرده که با نظارت هایی که انجام گرفته تا حدود زیادی نقش قاچاقی ها را در بازار کمرنگ کرده است.
معاون وزیر بهداشت همچنین به بازار 5هزار میلیارد تومانی تجهیزات پزشکی اشاره کرده و گفته که در این زمینه شرکت های دانش بنیان زیادی در ایران فعالیت می کنند و برای حمایت از این شرکت ها و تولیدکنندگان قدیمی این حوزه موانع زیادی برای واردات در نظر گرفته ایم و تا حدودی این مسئله را کنترل کرده ایم.
هرچند بازار و اهالی بازار کماکان از ورود کالاهای حتی بی کیفیت شکایت دارند؛ وارداتی که مانعی برای رشد تولیدی های داخلی به شمار می روند، در صورتی که تولیدی های داخلی حتی ظرفیت های صادراتی هم دارند و مثلا در سال 93 بیش از 30میلیون دلار صادرات از این حوزه صورت گرفته که افزایش 30درصدی را نسبت به سال قبل از آن نشان می دهد. براساس گفته های مهندس حسین صفوی، مدیرکل نظارت بر تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، طی یک سال اخیر تقاضا برای راه اندازی واحد تولیدی در این بازار افزایش 40درصدی به خود دیده است.
تقاضای بیمار در بیمارستان پاسخ داده می شود
مسئله دیگری که به بازار واردات دامن می زند، ارجاع بیماران به خارج از بیمارستان ها برای تهیه تجهیزات مورد نیازشان است. براساس گفته های رئیس سازمان غذا و دارو، این امر در شرایط فعلی از 40درصد به زیر یک درصد رسیده است.
وی معتقد است که چنین امری مانعی برای واردات و فروش در بازار آزاد است. دیناروند همچنین به اختصاص 50درصد از کل اعتبارات طرح تحول سلامت به دارو و تجهیزات پزشکی اشاره می کند و می گوید: در مراحل بعدی هدف سازمان تضمین کیفیت و سلامت کالاهای تولید داخل و کالاهای وارداتی است.
واردات غیرایمن تجهیزات پزشکی در حالی صورت می گیرد که این کالا مستقیما با تندرستی جامعه سر وکار دارد و اگر موارد یادشده توسط معاون وزیر بهداشت جدی گرفته و به طور کامل عملیاتی شود شاید بتوان به رجوع سلامتی به جامعه ایران امیدوار شد. شناسنامه دار شدن توزیع کنندگان تجهیزات پزشکی نیز از دیگر اخبار خوب این حوزه است که امیدهای زیادی را به ویژه برای تولیدکنندگان و سرمایه گذاران ایجاد می کند.
همچنین قیمت گذاری، اعلام فهرست نیازها برای مشخص شدن ظرفیت های خالی سرمایه گذاری از دیگر اقدامات مفید وزارت بهداشت است که می تواند ابعاد این بازار کمتر شناخته شده را بیش از پیش روشن کند تا سرمایه گذاران بتوانند پیش بینی درست و منطقی از آینده سرمایه گذاری خود داشته باشند.
ارتباط با نویسنده: tkhajehgiri@gmail.com