معاون بازرگانی اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید روستایی کشور تعیینتکلیف هرچه سریعتر قیمتگذاری کود اوره توسط پتروشیمیها را خواستار شد تا با تامین کود اوره مورد نیاز این بخش، مشکل بهرهبرداران برطرف شود. محمدعلی مصطفی لو، در گفتوگو با ایرنا با بیان اینکه پتروشیمی به دنبال افزایش قیمت کود اوره است، افزود: از ابتدای سال تاکنون کود اوره مورد نیاز کشاورزان تامین نشده و همچنان کشاورزان بلاتکلیف هستند. وی اظهار داشت: این درحالی است که کود اوره در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت ماه برای زراعت مصرف میشود و تاکنون نتوانستهایم کود اوره مورد نیاز زراعتهای گندم و جو اعضای تعاونی تولید روستایی را تامین کنیم و با قیمت مصوب در اختیار بهرهبرداران بخش قرار دهیم.
به گفته وی، چندی پیش دولت اعلام کرده بود که برای سال94 برنامهای برای افزایش قیمت کود شیمیایی نخواهیم داشت. این در حالی است که کشور ما در تولید کود اوره به خودکفایی رسیده و این محصول وارد نمیشود. وی اظهار داشت: براساس مصوبه دولت در سال 90، قرار شده بود بخشی از کودهای تولیدی کشور همچون اوره که در تولید آن به خودکفایی رسیدهایم توسط شبکههای تعاونی در بین کشاورزان توزیع شود. بنابراین طی سالهای اخیر براساس مصوبه هیات دولت تعاونیهای تولید روستایی اقدام به خرید کود اوره مورد نیاز کردند و با قیمت مصوب دولت در اختیار کشاورزان قرار میدادند.
مصطفیلو با اشاره به اینکه یک هزار و 350 تعاونی تولید در کشور فعال است، گفت: بیش از 4 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی تحت پوشش تعاونیهای تولید روستایی کشور قرار دارد که بخشی از نهادههای مورد نیازشان توسط این تعاونیها تامین میشود. وی اضافه کرد: در واقع خرید کود اوره تا پایان سال 93 توسط اتحادیه تعاونیهای تولید و تعاونیهای روستایی که به سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور وابسته هستند، خریداری و تامین شد. به گفته مصطفی لو، سال گذشته حدود 174هزارتن کود اوره خریداری شد و با قیمت مصوب دولتی یعنی پاکتی 35هزار تومان در اختیار کشاورزان قرار داده شد.
وی گفت: انتظار میرفت در سال94 دولت با دستورالعملهایی که صادر میکند مبنی بر اینکه افزایش قیمتی نداشته باشد از ابتدای سال اقدام به خرید کود مورد نیاز این بخش کنیم اما متاسفانه تاکنون هیچ پتروشیمی فاکتور خرید را تحویل نداده است. معاون بازرگانی اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید روستایی با تاکید بر اینکه سهمیه خرید کود تعاونیهای تولید روستایی کشور 200 هزار تن بود، افزود: با اقدامات صورت گرفته تلاش کردیم تا سقف سهمیه تعاونیهای تولید روستایی را به 500 هزارتن افزایش دهیم و این کار نیز عملیاتی شد.
وی اظهار داشت: متاسفانه از ابتدای فروردین ماه تاکنون نتوانستهایم کود اوره مورد نیاز را از پنج پتروشیمی کشور از جمله بجنورد، مرودشت، کرمانشاه، رازی و عسلویه خریداری و تامین کنیم و هماکنون برای پاسخگویی به کشاورزان تحت فشار هستیم. وی ادامه داد: بهرغم مکاتبات معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی به پتروشیمیها تاکنون نیز جوابی مبنی بر دریافت کود اوره نگرفتهایم و هیچ پتروشیمی به ما پیش فاکتور نداده و تنها پتروشیمی رازی در فروردین ماه 2هزار تن حواله در اختیار تعاونی تولید روستایی گذاشته که میزان اندک آن پاسخگوی اعضای این شرکت تعاونی نیست.
وی با بیان اینکه کود جایگزینی برای اوره نداریم، اظهار داشت: بهطور حتم با ادامه این روند کشاورزان در تولید محصولات کشاورزی با مشکل مواجه خواهند شد. همچمین بخشی از اراضی کشاورزی تحت پوشش تعاونیهای تولید روستایی کشور است که طی دو ماه حداقل به 40 هزارتن کود اوره نیاز داریم که تامین نشده است. مصطفیلو گفت: شرکت خدمات حمایتی کشاورزی یک تشکل دولتی است که ممکن است طی سال گذشته کود اوره مورد نیاز خود را تهیه و تامین کرده باشد، بنابراین در حال حاضر این شرکت با مشکل اتحادیه تعاونیهای تولید روستایی مواجه نیست.
وی ادامه داد: البته شرکت خدمات حمایتی کشاورزی نیز در فروردین ماه فاکتور فروش خود را دریافت کرده اما اردیبهشت ماه پیش فاکتوری از سوی پتروشیمی برای این شرکت صادر نشده است. معاون بازرگانی اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید روستایی قیمت بالای نهادههای کشاورزی و تامین آب مورد نیاز را از مشکلات عمده این بخش برشمرد و گفت: با وجود خرد بودن اراضی کشاورزی کشور، تنها راهکار برای روند افزایش تولید محصولات کشاورزی توسعه تعاونیهای تولید روستایی کشور است تا با دریافت وامهای کم بهره بتوانند بخشی از مشکلات این بخش را در تامین ماشینآلات و ادوات کشاورزی و انتقال آب مورد نیاز مرتفع کنند.