اكنون سرویس های پرداخت الكترونیك در ایران با سرعت قابل توجهی در فضایی رقابتی میان بانك ها شكل و توسعه یافته است و تأمین این هزینه برای بانك ها به معنای بالا رفتن قیمت تمام شده تسهیلات است، در واقع می توان گفت شبكه بانكی كشور سال گذشته رقمی در حدود5 هزار میلیارد تومان بابت پرداخت های الكترونیك هزینه مستقیم پرداخت كرده است.
به گزارش روابط عمومی بانک ایران زمین به نقل از پایگاه خبری عصر ایران، هادی قدیمی عضو هیات مدیره و معاونت برنامه ریزی و سرمایه انسانی این بانک گفت: با نگاهی به سرعت توسعه بانكداری الكترونیك در كشور متوجه می شویم كه بسیاری از اموری كه در سالیان گذشته در فضایی سنتی و پرهزینه انجام می گرفت امروزه در بستری مناسب و الكترونیكی و پرشتاب در حال خدمات دهی به مشتریان و در نهایت مردم عزیزمان در شبكه بانكی كشور است.
قدیمی افزود: همیشه در خصوص ورود تكنولوژی های مختلف به كشورها مشاهده می شود كه فرهنگ استفاده از این نوآوری های جدید بدون در نظر گرفتن ابعاد آن دیرتر و یا شاید بهتر است گفته شود؛ كندتر در میان افكار عمومی گسترش می یابد و همین امر موجب شده است كه در برخی موارد سرعت گیر توسعه این كشورها در اقتصاد جهانی نیز باشد.
وی ادامه داد: اكنون سرویس های پرداخت الكترونیك در ایران كه با سرعت قابل توجهی در فضایی رقابتی میان بانك ها شكل و توسعه یافته است برای كاربران و مشتریان بانك ها مجانی است اما این رایگان بودن تنها در ظاهر است؛ در مدل فعلی كارمزد، شبكه بانكی تقریبا تمام هزینه ها را پرداخت می كند اما این هم باز تمام واقعیت نیست زیرا تأمین این هزینه برای بانك ها به معنای بالا رفتن قیمت تمام شده تسهیلات است كه این موضوع در حالی، در حال رقم خوردن است كه به واقع همه مردم آن را پرداخت می كنند.
قدیمی اضافه کرد: شاپرك سال گذشته از محل كارمزد تراكنش های انجام شده رقمی در حدود ۲۲۸ میلیارد تومان درآمد داشته است.این درآمد برای شتاب به ۳۹۷ میلیارد تومان رسیده است. بانك ها و صندوق های مشاع نیز از محل كارمزدهایی كه بابت برداشت وجه دریافت می كنند حدود ۱۶۰۰ میلیارد تومان دریافتی داشته اند. شركت های "پی اس پی" به عنوان خط مقدم ارائه خدمات پرداخت الكترونیك در سال گذشته از محل كارمزدهای دریافتی حدود ۲ هزار میلیارد تومان درآمد داشته اند.
عضو هیات مدیه بانک ایران زمین گفت: از آنجایی كه تمام این كارمزدها اعم از كارمزدهای پرداختی به شاپرك، شتاب، صندوق مشاع و شركت های "پی اس پی" توسط بانك ها پرداخت می شود در واقع می توان گفت شبكه بانكی كشور سال گذشته رقمی در حدود۵ هزار میلیارد تومان بابت پرداخت های الكترونیك هزینه مستقیم پرداخت كرده است.
وی افزود: اكنون شبكه بانكی سالانه ۵ هزار میلیارد تومان در این خصوص پرداختی دارد با نگاهی به خدمات ارائه شده بانك ها در این زمینه چه از بعد امنیتی و چه از بعد تسهیل در امور و كمك به حفظ محیط زیست این نكته برجسته می شود كه بانك ها باید این هزینه را از محل دریافت سود تسهیلات تامین كنند؛ با فرض حاشیه سود یك درصدی برای تسهیلات، شبكه بانكی باید ۵۰۰ هزار میلیارد تومان معادل نیمی از نقدینگی كشور تسهیلات بدهد آن هم بدون یك ریال عدم بازگشت تا این هزینه تامین شود.
قدیمی تاکید کرد: عدم دریافت كارمزد در این تراكنش ها از سوی بانك ها موجب شده است كه نظام ناكارآمد كارمزدها در حوزه پرداخت الكترونیك به كشورمان ایران زمین و مردم هزینه های مختلفی را تحمیل كند. هزینه های سربار و غیر مستقیم فراوانی بابت این خدمات، به مشتریان خدمات بانكی تحمیل می شود و این میزان بسیار بیشتر از مقداری است كه در صورت پرداخت كارمزد مستقیم و شفاف باید مشتریان بانكی پرداخت كنند.
عضو هیات مدیه بانک ایران زمین تصریح کرد: اما اكنون كه كشورمان ایران زمین با گذار از مشكلات گذشته همچون تحریم های ظالمانه به فكر رشد و توسعه بازارهای بین المللی است و از سویی دیگر تلاش می شود با اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی كشوری مقاوم در مقابل حملات اقتصادی باشیم، وقت آن رسیده است كه دست اندركاران و مسوولان با برنامه ریزی و تدوین استراتژی مناسب ضمن عملیاتی ساختن نظام كارآمد كارمزدها پویایی و كنشگری مناسبی را به بازار پولی كشور هدیه كنند. از سویی دیگر با توجه به ضرورت اقدامات عملی برای خروج از ركود در این زمان به نظر می رسد این اقدام می تواند یكی از شاخص های كنشگری برای خروج از این وضعیت و رسیدن به اقتصاد پویا باشد.