غلامحسین شافعی، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: یکی از مهمترین کمکهای دولت به صادرکنندگان در شرایط کنونی تدوین برنامه صادراتی کشور و روشن کردن آینده برای صادرکنندگان است. او در گفتوگو با ایرنا افزود: اجرای فلسفه درست تشکیل «مناطق آزاد» که همان استفاده از این مناطق برای توسعه صادرات و ورود فناوریهای جدید به کشور است، مورد تقاضای صادرکنندگان است که میتواند بر صادرات غیرنفتی تاثیر مثبتی بگذارد. ورود فناوریهای جدید به ایران تضمینکننده توسعه صادرات است چون صادرات وقتی موفق و پایدار خواهد بود که در کشور، تولید قوی وجود داشته باشد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ادامه داد: بهعنوان سفیران اقتصادی رسالت داریم تا بر تبلیغات منفی اقتصادی که در خارج از کشور برای ایران انجام میشود، تاثیر بگذاریم و آن را از بین ببریم. برای قرار گرفتن در ویترینهای جهانی باید خون دلها خورد، چون همه به این ویترینها چشم دارند و مواظب هستند کالای تولید داخلی ما از آن برداشته شود تا بلافاصله کالای خودشان را جایگزین کنند. اما وقتی این کالا جایگزین شد، دیگر امکان ورود دوباره نیست، بنابراین برنامهریزان اقتصادی کشور باید تلاش کنند تا این خون دلها از بین نرود.
وی همچنین مدعی شد: بخش قابل توجهی از میزان صادرات کشور که خیلی هم به آن توجه میشود و از آن بهعنوان موفقیت یاد میکنیم، ناشی از برنامهریزی برای توسعه صادرات نبوده است.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: حضور ایران در بازارهای بادآوردهای مثل آسیای مرکزی، افغانستان و عراق ناشی از تلاش نبوده، بلکه بهخاطر اتفاقات و تحولات سیاسی خارج از اراده ما بوده است. با وجود آنکه این اتفاق باید بهعنوان یک موقعیت ویژه مورد توجه قرار میگرفت، چون برنامه اساسی و بلندمدتی در این زمینه وجود نداشت، به شیوههایی خودرو در این بازارها عمل شد، بنابراین پایداری ایران در این بازارها نیز تضمین نشده است. بنابراین میتوان ادعا کرد کمبود اساسی امروز ما «نبود برنامه جامع، راهبردی و بلندمدت مشخص برای توسعه صادرات» است و به همین دلیل، نمیتوانیم مدعی شویم آینده صادرات کشور پایدار و توفیقآمیز است.