بعد از ورود تلفن همراه به ایران دکلهای منتشرکننده امواج رادیویی یکییکی در شهرها، جادهها و روستاهای کشور سر به آسمان برآوردند و هر از چندگاهی نگرانیهای مختلفی از سوی نهادهای مختلف ارائه شد و مسئولان را بر آن داشت تا این معضلات را برطرف کنند. چند سال پیش نگرانی از تجهیــزات خـــارجی استفادهشده در این دکلها و مضرات تشعشعات آنها بر سلامت انسان یا حتی احتمال شنود مکالمات تلفنی بهوسیله تجهیزات به کار گرفته شده در آنها خبرساز شد و قرار شد تا تولید تجهیزات BTSها در داخل کشور و براساس استــانــداردهـای جهـانی تولید شوند. اما به گفته کـارشنــاسـان شبکههـای GSM هنوز فاصله زیادی تا تولید بومی دکلهای مخابراتی در داخل وجود دارد و بیشتر این تجهیزات همچنان از خارج از کشور وارد میشوند.
وحیـــد میــرزایـیپـور، تـولیدکننــده تجهیــزات مخابراتی در مورد میزان تولید تجهیزات بومی دکلهای مخابراتی به «فرصت امروز» گفت: اگر نگاه واقعبینانهای به این موضوع بیندازیم باید بگوییم در حال حاضر فقط بدنه دکلها در داخل طراحی و تولید میشوند و بیشتر تجهیزاتی که خدمات ارائه میدهند، وارداتی هستند. وی افزود: البته طی چند سال گذشته خط تولید برخی از تجهیزات BTSها در کشور راهاندازی شده اما تجهیزات اصلی همچنان از خارج به کشور میآیند.
میرزاییپور در پاسخ به این سوال که تجهیزات وارداتی بیشتر از چه کشوری وارد میشوند، گفت: در زمانهای مختلف این دستگاهها از کشورهای متفاوتی وارد میشد، اما در حال حاضر بیشتر این تجهیزات ساخت کشور چین هستند که برخی از آنها از نمونههای داخلی ارزانتر و مقرون به صرفهتر است.
این کارشناس درباره میزان مضرات امواج ارسالی توسط دکلهای مخابراتی اظهار کرد: امواج و میدانهای الكترومغناطیسی كه در گستره وسیعی از انرژی و فركانسها با خواص متفاوت ساطع میشوند، نقش مثبت و منفی در زندگی جانداران و گیاهان ایفا میكنند. این اشعه هم در طبیعت و هم در صنعت موجود است، با این تفاوت كه وجود اشعه الكترومغناطیسی در طبیعت بهینه بوده ولی باید در صنعت بهصورت بهینه استفاده شود. وی افزود: نقش منفی میدانهای الكترومغناطیسی و اثــرات سـوء آن بــر سیستمهای زیستی به دلیل عــدمدستورالعمـل معین، آموزش صحیح بهرهبرداری و استفاده بهینه از سیستمهای ارتباطی و مخابراتی بهویژه عدم آشنایی كاربران از تداخل استفاده همزمان تلفن همراه با وسایل دیگر مانند رایانه، مایكروفر و تلویزیون است.
تجهیزات چینی خطرناکتر از دیگر کشورهاست
امـا در چند سال گذشته ابهــامــاتـی در مضـــرات تشعشعات ساطع شده در شهر که بیشتر آنها از دکلهای مخابراتی صورت میگیرد، مطرح شد که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از چندین بار جدی گرفتن این موضوع خبر داد و اظهار کرد: نکته بسیار مهمی که دغدغه مردم است موضوع اثرات امواج و تشعشعات مخابراتی و الکترونیکی است. خوشبختانه کمیتهای از چند ماه گذشته به مسئولیت این وزارتخانه با اعضایی از سازمان حفاظت محیطزیست، سازمان انرژی اتمی و وزارت بهداشت و درمان تشکیل شد تا به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا تشعشعات موجود زیان آور است یا خیر؟
وی افزود: هرچند تاکنون نتایج نشان میدهد این تشعشعات زیانآور نیست، اما این کار را ادامه میدهیم و اگر به این نتیجه برسیم که امواجی وجود دارد که برای سلامت مردم زیانآور است قطعا تلاش خواهیم کرد جلوی آن گرفته شود. وزیر ارتباطات پیش از این اظهار کرده بود: سلامت مردم موضوعی است که برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین دلیل، از حدود دو ماه قبل با دستور رییسجمهوری کمیته جدیدی تشکیل شد که با ریاست رییس سازمان تنظیم مقررات و عضویت نهادهای مرتبط به بررسی وضعیت تاثیرگذاری این امواج روی سلامت مردم بپردازد.
این در حالی است که رضا چشمه، متخصص مغز و اعصاب درباره مضرات تشعشعات تلفنهمراه به «فرصت امروز» گفت: میزان تاثیر امواج الکترومغناطیسی آنتنهای مخابراتی با توجه بهشدت و مدت زمان قرار گرفتن فرد در برابر آن بیشتر میشود. وی افزود: تشعشعات الکترومغناطیسی همیشه بر سلامت انسان تاثیر داشته است. اما مضرات آن اگر در حد مجاز و طبق استانداردهای جهانی باشد، به حداقل میرسد و نگرانی چندانی بابت آن به وجود نمیآید. چشمه اظهار کرد: هر چقدر به امواجی که از bts تلفن همراه ساطع میشود مثل آنتنهایی که در پشت بام یا حیاط منزل قرار میگیرد نزدیکتر باشیم، خطرناکتر خواهد بود.
وی افزود: قویترین امواج زمانی به بدن میرسد که فرد زیر این آنتنها قرار داشته باشد. اما هر چه از فاصله پنج کیلومتری آنتنها دورتر شویم امواج قدرت خود را از دست خواهند داد. این متخصص مغز و اعصاب درباره علت مضرات این تشعشعات گفت: به یقین استفاده از تجهیزات غیراستاندارد مهمترین عامل تشعشعات مضر است که قدرت و فرکانس کنترل نشدهای دارند که باعث مشکلات فراوانی برای بدن انسان میشود.
وی افزود: اصولا آنتنهای تلفن همراه دکلهای مخابراتی و همچنین امواج ناشی از دکلهای برق فشار قوی هر یک به نوبه خود اثرگذاری خفیف تا شدیدی را روی افراد دارند که تمام این تشعشعات اگر در فاصله نزدیک بدن قرار گیرند، قلب یا سیستم اعصاب مرکزی یا گوش و چشم را تحت تاثیر قرار میدهند و باعث ایجاد اختلالهایی در این اعضا یا بروز بیماریهایی میشوند. وی افزود: متاسفانه بیشتر آنتنهای تلفن همراه BTS که از سوی اپراتورهای تلفن همراه در کشور نصب شدهاند، مجوز ایمنی وزارت بهداشت را ندارند.