ایرانی ها در حالی بار دیگر حسن روحانی را به عنوان رئیس جمهوری خود برگزیدند که این اتفاق می تواند روند توسعه خودروسازی کشور را تداوم بخشیده و سرمایه گذاری خارجی را در این صنعت تضمین کند.
اگرچه روند توسعه صنعت خودرو در ایران، طی دهه 80 و با تولید محصولات ملی و افزایش ساخت داخل و همچنین آغاز مشارکت هایی از جنس جوینت ونچرکلید خورد، با این حال روند رو به رشد آن در سال های 91 و 92 به دلیل تشدید تحریم های بین المللی علیه کشور متوقف شد. این در حالی بود که با آغاز دولت یازدهم در اواسط سال 92، نه تنها رفته رفته قفل توسعه خودروسازی در حوزه هایی مانند رشد تولید و بهبود کیفیت و مشارکت های خارجی باز شد، بلکه صنعت خودرو نیز به سمت واقعی شدن و حتی جهانی شدن حرکت کرد. از همین رو این نگرانی وجود داشت که در صورت تغییر دولت، روند توسعه و حرکت به سمت واقعی شدن خودروسازی متوقف شود.
با این حال، با انتخاب دوباره حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران و تداوم دولت وی برای چهار سال آینده، بسیاری از نگرانی ها به خصوص در حوزه سرمایه گذاری خارجی و مشارکت های بین المللی صنعت خودرو (چه برای شرکت های داخلی و چه برای خارجی ها) از بین رفت. به عبارت بهتر، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایران، پیام مثبتی را برای خارجی ها ارسال کرد و آن، اطمینان دادن به آنها مبنی بر امنیت سرمایه گذاری در حوزه های اقتصادی و صنعتی کشور به خصوص «خودروسازی» بود.
ترس خودروسازان خارجی ریخت
هرچند پس از توافق هسته ای و برجام، چند قرارداد و تفاهم نامه میان خودروسازان و قطعه سازان داخلی و همتایان خارجی آنها به امضا رسید، با این حال قطعی شدن بیشتر آنها عملاً به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم گره خورده بود. در این بین، تنها قرارداد پژو پیش از انتخابات وارد فاز اجرایی شد و حالا این خودروساز فرانسوی نیز می تواند با خیالی راحت به تداوم و توسعه فعالیت هایش در ایران فکر کند.
به جز پژو اما چند خودروساز دیگر نیز قصد ورود به ایران و تجربه حضوری جدید در صنعت خودروی کشور را دارند و در این بین، برخی اقدام به انعقاد تفاهم نامه همکاری مشترک کرده و برخی دیگر نیز به توافقات نهایی در این مورد رسیده بودند، با این حال منتظر بودند تا نتیجه انتخابات ریاست جمهوری مشخص و سپس وارد فاز عملی شوند.
به عنوان مثال، رنو با سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تفاهم نامه همکاری مشترک به امضا رسانده و هرچند در چند نوبت قرار بود تفاهم نامه موردنظر به قرارداد تبدیل شود، با این حال این اتفاق رخ نداد. با وجود آنکه نه رنو و نه سازمان گسترش، هیچ کدام رسما انعقاد قرارداد را به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری منوط ندانسته اند، با این حال گمانه زنی ها و تحلیل کارشناسان حاوی این نکته است که خودروساز فرانسوی عملاً برای قطعی کردن حضور خود در ایران، منتظر صبح 30 اردیبهشت (اعلام نتایج انتخابات) بوده اند.
تداوم مسیر «خودروساز شدن» ایران
اما پیام مثبت و امیدوارکننده انتخابات ریاست جمهوری ایران به سرمایه گذاران خارجی در شرایطی است که با حضور آنها در خودروسازی کشور، این صنعت می تواند با ضمانت و سرعت بیشتری مسیر توسعه و جهانی شدن خود را طی کند. به باور بسیاری از کارشناسان، تداوم دولت حسن روحانی برای چهار سال آینده، کمک زیادی به واقعی شدن خودروسازی در ایران یعنی عبور از مونتاژکاری و حرکت به سمت «خودروساز شدن» خواهد کرد.
این باور مثبت دقیقا ریشه در پیامی دارد که نتیجه انتخابات ایران به شرکت های خارجی ارسال کرده است، زیرا رمز توسعه خودروسازی کشور مشارکت های خارجی بوده و با تداوم دولت روحانی، این شراکت ها به نوعی گارانتی شده اند. تردیدی نیست که بدون سرمایه گذاری و مشارکت خارجی، عملاً امکان توسعه صنعت خودرو به خصوص در حوزه هایی مانند طراحی پلتفرم وجود ندارد، بنابراین تداوم دولت (که طرفدار سرمایه گذاری و مشارکت های خارجی به شمار می رود)، عملاً جاده خودروساز شدن ایران را هموارتر خواهد کرد.
این موضوع البته بر صنعت قطعه سازی کشور نیز اثر مثبتی خواهد داشت، زیرا قطعه سازان داخلی هم به دنبال مشارکت های خارجی هستند و بنابراین پایدار ماندن دولت حامی سرمایه گذاری خارجی، آنها را مانند خودروسازان در مسیر توسعه قرار می دهد.