جمعی از مدیران ارشد رنو در حالی میهمان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) هستند که احتمال می رود با نهایی شدن مذاکرات میان طرفین (رنو و ایدرو) بالاخره قرارداد همکاری مشترک آنها تا پایان هفته جاری امضا شود.
بر این اساس، هیاتی عالی رتبه از رنو که دو تن از آنها جزو معاونان ارشد این خودروساز فرانسوی به شمار می روند، از فردا به مدت سه روز میهمان سازمان گسترش و وزارت صنعت، معدن و تجارت خواهند بود تا با نشستن پای میز مذاکره، باقیمانده اختلاف نظرها را برطرف کرده و قرارداد همکاری مشترک شان را امضا کنند.
فینال مذاکرات رنو و ایدرو اما در حالی از امروز آغاز می شود که این دو در مهرماه سال گذشته تفاهم نامه همکاری مشترک با یکدیگر امضا کرده و بنا شد پس از انجام مذاکرات نهایی و رفع موانع و اختلاف نظرهای موجود، آن را به قراردادی رسمی تبدیل کنند. این تفاهم نامه که به طور ناگهانی در حاشیه نمایشگاه خودروی پاریس امضا شد، بهت خودروسازان داخلی را به دنبال داشت، چه آنکه آنها نیز خواستار همکاری مشترک با رنو بوده و قصد داشتند با توجه به فضای مثبت ایجاد شده پس از توافق هسته ای و برجام، مشارکتی جدید را با این خودروساز معتبر اروپایی آغاز کنند.
هرچه بود، سازمان گسترش پیشدستی کرد و به واسطه امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با رنو، عملا خودروسازان داخلی را در این ماجرا کنار زد. تفاهم نامه موردنظر اما اگرچه بنا بود به فاصله نسبتا کوتاهی تبدیل به قرارداد شود، با این حال برخی مسائل حاشیه ای و موانع خاص، اجازه رخ دادن این اتفاق را نداد.
طی حدودا هشت ماهی که از امضای تفاهم نامه ایدرو و رنو می گذرد، چند بازه زمانی برای تبدیل آن به قرارداد، از سوی سازمان گسترش اعلام شد، با این حال ارتباط دو طرف کماکان در حد تفاهم نامه باقی مانده و هنوز قراردادی به امضا نرسیده است.
با وجود آنکه رنو و سازمان گسترش تقریبا هیچ گاه به صورت رسمی از اختلاف نظر های شان در قرارداد همکاری مشترک خود پرده برنداشتند، با این حال گمانه زنی های زیادی در این مورد به خصوص در رسانه های داخلی و همچنین از سوی کارشناسان، مطرح شد.
بر این اساس، از مسائل مختلفی به عنوان موانع تبدیل تفاهم نامه موردنظر به قرارداد نام برده شد، که از جمله مهم ترین آنها می توان به «حل نشدن برخی اختلاف نظرها میان ایدرو و رنو بر سر مسائلی از قبیل داخلی سازی، صادرات و احداث مرکز طراحی در ایران»، «انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و ایران» و البته «مخالفت چراغ خاموش خودروسازان داخلی و بخشی از بدنه وزارت صنعت با همکاری مشترک رنو و ایدرو» اشاره کرد.
در این بین، گفته می شود ایدرو و رنو نتوانستند به فاصله کوتاهی پس از امضای تفاهم نامه، مسائل باقیمانده فی مابین را حل و فصل کنند و در نتیجه، مذاکرات طولانی شد و طرفین موفق به امضای قرارداد نشدند. از جمله چالش های مهمی که بین ایدرو و رنو وجود داشته و گفته می شود بیشتر آنها حل شده است، می توان به الزامات وزارت صنعت مبنی بر ساخت داخل حداقل 40درصدی در شروع تولید، صادرات 30درصدی و همچنین احداث مرکز تحقیق و توسعه (R&D) رنو در ایران اشاره کرد. گفته می شود در این بین، دو طرف وقت زیادی برای مورد سوم یعنی «احداث مرکز تحقیق و توسعه (R&D) رنو» صرف کرده و این موضوع یکی از عوامل طول کشیدن مذاکرات بوده است.
اما چالش بزرگ دیگر میان ایدرو و رنو، به مخالفت چراغ خاموش خودروسازان داخلی و همچنین بخشی از بدنه وزارت صنعت، معدن و تجارت با نهایی شدن مشارکت این دو برمی گردد. بر این اساس، رنو در شرایطی به واسطه همکاری مشترک با ایدرو، خود را برای حضور گسترده تر در بازار خودروی ایران آماده می کند که یکی از برنامه های اصلی این شرکت، تولید، فروش و خدمات پس از فروش مستقل در خودروسازی و بازار ایران است.
آن طور که رنویی ها اعلام کرده اند، این شرکت برنامه ای بلندمدت را برای بازار ایران در نظر گرفته و طی آن قرار است 25 محصول جدید را تولید و در اختیار مشتریان داخلی قرار دهد. با این حساب، حضور مستقل رنو در ایران به معنای تولید و فروش و ارائه خدمات پس از فروش مختص این شرکت بوده و خودروساز فرانسوی قصد دارد از این راه رقابتی نزدیک و سنگین را با غول های جاده مخصوص آغاز کند. این تصمیم خودروساز فرانسوی از آن جهت است که ایران خودرو و سایپا طی چند سال گذشته نتوانسته اند عملکرد چندان قابل قبولی در تولید و عرضه محصولات رنو از خود به جا بگذارند.