بانک پاسارگاد در راستای ایفای مسئولیت های اجتماعی خود، قرآن خطی طباخ هروی و شاهنامه شاه طهماسبی را به دانشگاه بیرجند هدیه داد.
به گزارش روابط عمومی بانک پاسارگاد، طی مراسمی با حضور دکتر خلیلی رئیس دانشگاه، مسئولان دانشگاه و جمعی از مدیران بانک پاسارگاد، قرآن نفیس به خط عبدالله طباخ و همچنین کتاب شاهنامه شاه طهماسبی به عنوان شاخص ترین و مهم ترین اثر فرهنگی، هنری و تاریخی ایران جهت انجام فعالیت های پژوهشی، تحقیقاتی و بهره مندی استادان، دانشجویان و محققان به این دانشگاه اهدا شد.
در این مراسم دکتر خلیلی، رئیس دانشگاه بیرجند، ضمن قدردانی از دکتر قاسمی مدیرعامل بانک پاسارگاد، اقدامات و گام های مثبت این بانک را در حمایت از فرهنگ و هنر کشور ارزشمند خواند و از اینکه یک بنگاه اقتصادی اینچنین به رسالت های اجتماعی خود توجه می کند، ابراز خرسندی کرد. همچنین از سوی بانک پاسارگاد، همراه با این کتاب ها، لوح های تقدیری با امضای مدیرعامل بانک به رئیس دانشگاه بیرجند اهدا شد.
این قرآن نفیس به خط عبدالله طباخ، از قرآن های نفیس و کم نظیر گنجینه آستان قدس رضوی است. این کتاب در سال 1394 با حمایت بانک پاسارگاد چاپ و رونمایی شد. انتخاب مصحف عبدالله طباخ به سبب ویژگی های شایان توجه خط، ارائه ها و جایگاه تاریخی آن خود گواه اهمیت این نسخه است.
همچنین کتاب «شاهنامه شاه طهماسبی»، به عنوان فاخرترین، شاخص ترین و مهم ترین اثر فرهنگی، هنری و تاریخی ایران، پس از 20 سال تلاش، با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرهنگستان هنر و بانک پاسارگاد، در سال 1393 جمع آوری شده و به چاپ رسیده است . این بانک به دلیل حمایت از چاپ این کتاب، به عنوان حامی برگزیده نسخ خطی، در چهاردهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی معرفی شد.
«مصحف شریف خراسان»، در قرن نهم هجری قمری، توسط «عبدالله طباخ هروی» کتابت شده و در آستان قدس رضوی نگهداری می شود. این مصحف شریف، در قطع رحلی سلطانی، 33*47 سانتی متر مربع، به جهت نوع تذهیب، خوشنویسی و کتابت بی نظیر و از بدایع روزگار است؛ در این کتاب چند نوع هنر با هم آمیخته شده که زیبایی و ماندگاری آن را چندین برابر کرده است. این کتاب به همت دکتر سیدمحمدصادق خرازی و با همکاری آستان قدس، به آلمان فرستاده شد و در نهایت با بهترین امکانات از قبیل کاغذ مرغوبی که با مرور زمان از بین نمی رود و جلد چرمی نفیس به چاپ رسید.
همچنین نگارش شاهنامه شاه طهماسبی در سال 928 ه. ق آغاز شد و در سال 948 ه. ق به پایان رسید. در زمان حکومت سلطان سلیم دوم، هیأتی 400 نفره از ایران هدایایی به بارگاه او بردند که شاهنامه طهماسبی یکی از آنها محسوب می شود.
این شاهنامه تا اواخر حکومت عثمانی در خاک این کشور باقی ماند اما در دوره ضعف این حکومت، این کتاب نیز جابه جا شد و در اوایل قرن 20 در اختیار یک فرانسوی قرار گرفت. پس از مرگ این فرانسوی، وارثان او شاهنامه را به هوتون که یک ثروتمند آمریکایی و رئیس موزه متروپولیتن نیویورک بود فروختند.
مالک جدید شاهنامه ابتدا به بهانه عکس برداری و در واقع برای فرار از مالیات، این اثر هنری را ورق ورق کرد و 78 برگ آن را به موزه متروپولیتن اهدا کرد و بخش دیگری از اوراق را در حراجی ها به فروش رساند. همچنین 118 برگ شاهنامه در اختیار هوتون باقی مانده بود. پس از پایان دفاع مقدس، شادروان دکتر حسن حبیبی موضوع را پیگیری کرد و مذاکراتی برای این مسئله با وارثان هوتون انجام شد و در نهایت 118 برگ شاهنامه به ایران رسید.
این کتاب حاوی تصاویر 116 نگاره، جلد، آستر بدرقه، سرلوح و دیگر تذهیب های موجود در موزه هنرهای معاصر، به همراه 33 نگاره از موزه متروپولیتن، 10 نگاره از مجموعه خلیلی در لندن، 9 نگاره از بنیاد آقاخان، 3 نگاره از موزه هنرهای اسلامی قطر، 13 تصویر متن شاهنامه (نمونه خط و جدول بندی) و یک نگاره از موزه رضا عباسی تهران است كه هر كدام از این نگاره ها، شرحی به دو زبان فارسی و لاتین دارد.