وزارت صنعت، معدن و تجارت که به تازگی از دومین نسخه راهبردی خود تا افق 1404 رونمایی کرد، «صنعت خودرو» را به عنوان یک صنعت مادر و پیش برنده توسعه صنعتی کشور معرفی کرد؛ صنعتی که کارشناسان از آن به عنوان ستون فقرات اقتصاد ملی نام می برند و تأکید می کنند در روزهایی که بحث استقلال از اقتصاد نفتی مطرح می شود، صنعت خودرو جایگزین خوبی برای تولید ناخالص ملی است؛ صنعتی استراتژیک و مهم که در زمره صنایع اولویت دار و منتخب در بخش تولید و تجارت نیز به شمار می رود.
حال براساس چشم انداز صنعت خودرو تا افق 1404، دستیابی به جایگاه نخست منطقه، رتبه پنجم آسیا و رتبه یازدهم در جهان با تکیه بر توسعه رقابت پذیری هدف اصلی این صنعت عنوان شده است. به همین منظور، وزارت صنعت، معدن و تجارت در نسخه به روز شده سند راهبردی خود در بخش صنعت خودرو، هدف گذاری کرده است تا 3میلیون دستگاه خودرو با سطح استاندارد آلایندگی روز اتحادیه اروپا را در سال 1404 تولید و 33درصد آن را صادر کند.
همچنین براساس این سند راهبردی مقرر شده است تولید خودروی تجاری به 120هزار دستگاه با محوریت صادرات 25درصدی افزایش یابد. در همین زمینه با کارشناسان این صنعت گفت وگویی داشته تا بگویند ملزومات رسیدن به این هدف چیست؟
هدف گذاری در صنعت خودرو
غلام محمد زارعی:
نماینده کمیسیون صنایع مجلس دهم
در ابتدا باید باور کنیم با توجه به ظرفیت ها و تجربه ها این کار شدنی است، یعنی می توانیم در هشت سال به رتبه اول منطقه تبدیل شویم. هرگاه مسئولان و متخصصان تصمیم گرفتند این کار عملی خواهد شد، اما در این میان این هدف گذاری که در سند انجام شده است، بسیار خوب به نظر می رسد.
حدود 50سال است که ایران در صنعت خودرو فعالیت می کند، پس اگر در این 50 سال تجربه کافی کسب نکرده باشیم تا به سرانجام برسیم، غیرمنطقی است. از دیگر سو، در این روزها وزارتخانه را زیر سوال می برند اما وزارت صنعت یک واسطه و سیاست گذار است و کار اجرایی انجام نمی دهد. به همین دلیل مقایسه عملکرد وزارت صمت و دیگر دستگاه ها سخت است اما در کل اقدامات خوبی صورت داده که در دولت بعد باید بهتر شود تا به اهداف سندی که تدوین شده است، نزدیک شویم.
ندیدن اثر برجام در صنعت خودرو بی انصافی است
مصطفی ذوالقدر:
عضو کمیسیون صنایع مجلس دهم
لازمه کار این است که تکنولوژی را در ایران بومی سازی کنیم. همچنین باید با دنیا تعامل برقرار شود تا مواد اولیه را به راحتی وارد کشور کنیم تا کیفیت تولیدمان را نیز به رغم کاهش هزینه ها بالا ببریم. ما تجربه خوبی در صنعت خودرو داشتیم اما وقتی نگاه می کنیم متوجه می شویم سابقه هیوندای کره جنوبی و ایران خودروی ما نزدیک به یکدیگر است یعنی تقریباً در یک زمان کار را شروع کرده اند اما آنها در حال حاضر در حال ساخت موتور جت هستند اما شاید ما برای ساخت یک ایربگ ساده هم مشکل داریم.
تزریق سرمایه برای اهداف راهبردی سند
دکتر ابوالفضل خلخالی:
استاد دانشگاه مهندسی خودرو
صنعت خودرو را به عنوان ستون فقرات اقتصاد ملی کشور می شناسیم. در کشورهای توسعه یافته صنعت خودرو به عنوان یکی از کلیدی ترین صنعت ها شناخته شده است. در کشور ما با توجه به اینکه تأکید بر این است به سمتی برویم تا اقتصاد را از صنعت نفت کاملاً مستقل کنیم، یکی از امیدهای دستیابی به این هدف سرمایه گذاری در صنعت خودرو است. اگر روزی بخواهیم کشور را در جایگاه توسعه یافتگی ببینیم، یکی از عواملی که در تولید ناخالص ملی ما می تواند تأثیر بسیار خوبی داشته باشد، صنعت خودرو است.
جوینت شدن شرکت های داخلی
حمید گرمابی:
عضو کمیسیون صنایع مجلس دهم
تا هشت سال دیگر این امکان وجود دارد که رتبه نخست منطقه در خودروسازی بشویم اما باید ملزومات این امر رعایت شود. یکی از مباحثی که باید به صورت جدی پیگیری شود، جوینت ونچرهایی است که باید با کشورهای دیگر در نظر داشته باشیم و فقط فرانسوی ها در این موضوع دخیل نباشند.