1. نوسانات نرخ ارز در سال های 93 و 94 هم در همین بازه زمانی تکرار شده بود. در سال 93 نرخ ارز 200 تومان و در سال 94، 250 تومان نوسان داشت اما در سال 95 زودتر از دو سال پیش شاهد بروز این نوسانات بودیم.
2. یکی از دلایل نوسان نرخ ارز در روزهای اخیر این است که بسیاری از شرکت های سهامدار داخلی، شرکای خارجی دارند و بخشی از درآمدهای شریک تجاری شان را در پایان سال میلادی به خارج از کشور ارسال می کنند، درنتیجه تقاضای ارز در کشور افزایش پیدا می کند و علاوه بر این جو روانی ناشی از انتخابات آمریکا و پیروزی دونالد ترامپ نیز بر نوسان ارز اثرگذار بوده است.
3. عرضه نفت ایران باوجود کاهش تولید دیگر اعضای اوپک افزایش پیدا می کند. طبیعی است در چنین شرایطی قیمت نفت افزایش پیدا کند، درنتیجه دسترسی دولت به ارز زیاد شود. با توجه به این مسئله و سابقه ای که نرخ ارز در سنوات گذشته داشته است؛ باید گفت که قیمت ارز کاهش پیدا می کند. ثابت نگه داشتن نرخ ارز از بزرگ ترین دستاوردهای دولت یازدهم است و در آستانه انتخابات آینده شرایط به گونه ای پیش نمی رود که زمینه عدم موفقیت دولت در تعادل نرخ ارز فراهم شود.
4. نوسان نرخ ارز بر کشاورزی کشور اثرگذار است، اما نکته مهم تر این است که بودجه سال 96 بر مبنای دلار 3300 تومانی بسته شده است. اگر دولت قصد داشت ارز را تک نرخی کند باید دلار را روی نرخ 3500 تا 3450 می بست، اما درنظر گرفتن چنین قیمتی برای دلار در بودجه سال 96 به این معنی است که دولت قصد دارد از سیاست های بانک مرکزی عدول کند و تصمیمش بر این است که در سال آینده دست کم در نیمه اول سال ارز را دونرخی مدیریت کند. با توجه به نرخ پایین ارز در بودجه سال 96 اگر دولت به تک نرخی کردن ارز اقدام کند با افزایش هزینه ها مواجه می شود.
5. تک نرخی کردن ارز در صنایع تبدیلی ازنظر تعرفه های واردات باید موردتوجه قرار بگیرد. تعرفه های واردات ماده خام به ایران به دلیل اختلاف قیمت مواد وارداتی به دلیل پایین بودن قیمت جهانی و مواد داخلی به دلیل بالا بودن قیمت خرید تضمینی بالاست.
برای مثال در روغن این تعرفه 20 تا 40درصد و در واردات موادی مثل برنج و شکر هم همین وضعیت را داریم، درنتیجه کوچک ترین نوسان قیمتی در ارز مرجع قیمت مواد خوراکی را تحت تاثیر قرار می دهد. ستاد تنظیم بازار باید سیاستی را اتخاذ کند که قیمت نهایی محصولات افزایش پیدا نکند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران