بیل گیتس و همسرش «ملیندا» دو ابر نیرو را شناسایی کردهاند که میتواند دنیا را نجات دهد. سال 2009 این زوج نامهای را منتشر میکنند که در آن جزییات اهداف و پیشرفتهای بنیاد خیریهشان را مشخص میکنند. در حالی که آقای گیتس- ثروتمندترین فرد جهان- قول داده است که 99 درصد از ثروت خود را برای اهداف بشردوستانه اختصاص دهد، نامه امسال او و همسرش قدمی رو به عقب در امور مالی است.
این نامه میگوید: «فقر فقط در مورد کمبود پول نیست، بلکه درباره عدم وجود منابعی است که یک فقیر نیاز دارد تا تواناییهای بالقوهاش را تحقق ببخشد. در نامه سالانهمان، بیل و من درباره دو چیزی که هر فردی بیش از سایر چیزها میخواهد، نوشتهایم: زمان و انرژی. به همین جهت است که فکر میکنیم آنها برای باز کردن قفل پیشرفت هر کسی بسیار مهم هستند.»
انرژی
بیل گیتس دولتها را به اولویتبندی تلاشها در ایجاد منابع انرژی پایدارتر و کمتر مخرب فرامیخواند و اشاره میکند که مصرفکنندگان آمریکایی هر هفته برای پول بنزین، مبلغی بیش از میزانی که ایالات متحده برای تحقیقات انرژی در سال خرج میکند میپردازند. «اگر تنها میتوانستم یک آرزو برای فقیرترین افراد داشته باشم، آن، همانا یافتن یک منبع انرژی ارزان و پاک برای قدرت بخشیدن به دنیایمان بود.»
بنیانگذار مایکروسافت تذکر میدهد که زندگی به سبب انرژی است که طی قرنها بهبود یافته است، از سوختن چوب برای تامین سوخت گرفته تا استفاده از زغال سنگ و سپس الکتریسیته برای چراغهای برق، یخچالها، خودروها و... تقریبا یک پنجم مردم جهان یا 1.3 میلیارد نفر به انرژیهای پایه برای روشنایی یا گرما دسترسی ندارند. در عین حال افرادی که سختترین ضربه را به خاطر تغییرات آب و هوایی خواهند خورد، فقیرترین مردم جهان هستند که کمترین سهم و مسئولیت را برای انتشار کربن دارند! بیل گیتس میگوید: «یک منبع انرژی ارزان و پاک همه چیز را تغییر خواهد داد.»
جهان 36 میلیارد تن کربن حاصل از سوختهای فسیلی را در سال 2015 در اتمسفر زمین منتشر و رها کرده است، در حالی که این میزان تا حد زیادی در سالهای اخیر تثبیت شده اما هنوز برای کاهش آن و به صفر رساندن آن مانده است. نیروی خورشید و باد در حال حرکت در مسیری مثبت قرار دارند اما برای متوقف ساختن تغییرات آب و هوایی و ایجاد انرژی مقرون به صرفه برای همه، ما هنوز نیازمند بعضی ابداعات جدید هستیم.
زمان
حتی در اقتصادهای توسعهیافته، زنها حدود 4.5 ساعت در روز- دو برابر مردان- برای کارهای خانه و بدون هیچ مزدی وقت صرف میکنند. در هند، این اختلاف به شش ساعت کار بدون دستمزد برای زنها و کمتر از یک ساعت برای مردان میرسد. حتی در ایالات متحده دختران بالغ 2 ساعت بیشتر از پسرها به کارهای روزمره میپردازند. ملیندا گیتس مینویسد: «واقعیت این است که در کشورهای فقیر، بار کار بدون مزد بهشدت بر دوش زنان میافتد.»
حجم زیاد ساعاتی که این دختران برای انجام وظایفشان صرف میکنند، تمام زندگیشان را تحت تاثیر قرار میدهد. «مگر اینکه همه چیز تغییر کند؛ دختران امروزه صدها هزار ساعت بیشتر از پسرها به کار بدون مزد میپردازند، فقط به این دلیل که جامعه میپندارد که این وظیفه آنهاست. زمان صرف شده بیشتر برای انجام کارهای خانه مانند پیمودن مایلها راه برای کشیدن آب، آسیاب کردن گندم برای غذا و خرد کردن چوب برای آتش یعنی صرف کردن زمان کمتری برای سوادآموزی، تحصیلات و انجام کارهای شخصی صرف میشود.»
ملیندا گیتس، نوآوران را برای کمک به آزاد کردن دختران در اقتصادهای فقیر به کمک اختراع فناوریهای هوشمند صرفه جویی در کار- مانند یک ماشین لباسشویی که بدون برق و با میزان بسیار کم آب کار میکند- به چالش میطلبد. بیل و ملیندا میگویند: «علاقهمندیهای ما به زمان و انرژی جدا از فعالیتهای بنیاد ما، در سلامتی و فقر است، اما همه به یکدیگر مرتبطند. حل کردن این مشکلات، نجات زندگیها و تبدیل جهان به مکانی عادلانهتر را آسانتر میسازد.»
* منبع: Telegraph.co.uk