بررسی بازار خودرو طی ۲۵ روز گذشته نشان می دهد که قیمت خودرو های داخلی به سقف یک ساله خود رسیده است. رشد قیمت خودرو در بازار که از اواسط دی ماه آغاز شد ۱۴ بهمن ماه امسال به اوج خود رسید و پس از آن تحت تاثیر ثبات نرخ ارز متوقف ماند. این در شرایطی است که از ۱۰ روز پیش دوباره روند رشد قیمت ها کلید خورد و این بار حتی سقف قیمتی ۱۴ بهمن را نیز شکست. «دنیای اقتصاد» برای بررسی بازار خودرو قیمت ۱۸محصول پرتقاضای داخلی و مونتاژی را در این فراز و نشیب بررسی کرده است. بر این اساس قیمت این ۱۸ محصول در سه بازه زمانی ۱۴بهمن، ۲۳بهمن و ۹اسفند رصد شده است.
به گزارش فرصت امروز به نقل از دنیای اقتصاد، بررسی ها حاکی از آن است که روز گذشته قیمت خودروهای داخلی نسبت به قله قیمتی پیشین، یعنی ۱۴ بهمن ماه، به طور میانگین ۶.۵میلیون تومان و ۰.۹درصد بیشتر بوده است. همچنین نسبت به آخرین کف قیمتی ثبت شده، یعنی ۲۳ بهمن ماه، نیز به طور میانگین رشدی معادل ۲۰.۲میلیون تومان و ۳.۲درصد را نشان می دهد. خودروهای مونتاژی اما هنوز به قیمت ۱۴بهمن نرسیده اند. میانگین قیمت خودروهای مونتاژی مورد بررسی روز گذشته ۴.۵میلیون تومان، معادل نیم درصد، کمتر از بهای آنها در نیمه بهمن بوده است. اما نسبت به میانگین قیمتی ۲۳بهمن رشدی معادل ۱۵.۵میلیون تومان و ۱.۳درصد داشته است.
شاید بتوان مهم ترین علت افت و خیزهای ثبت شده را مربوط به نوسانات نرخ ارز در نظر گرفت. در واقع پس از ناآرامی ها در منطقه، نرخ ارز در بازار آزاد روند صعودی به خود گرفت، به طوری که بهای دلار به بیش از ۵۸هزار تومان رسید. بازار خودرو نیز در تبعیت همیشگی خود از نرخ ارز، تحت تاثیر این موضوع روی مدار رشد قیمت قرار گرفت. اما در نیمه دوم ماه گذشته، بازار ارز آرامش نسبی به خود دید و می توان گفت تقریبا روی ۵۵هزار تومان ثابت ماند. بنابراین بازار خودرو نیز که تاثیر زیادی از ارز می گیرد به تبع آن رو به کاهش قیمت رفت. اما ثبات نرخ ارز تنها مدتی پایدار بود و طی روزهای اخیر دوباره در مدار صعود قرار گرفت، به طوری که بهای دلار در بازار آزاد روز گذشته ۵۸هزار و ۴۵۰تومان ثبت شد. بنابراین قیمت خودرو نیز دوباره رو به رشد رفت.
یکی از دلایل رشد نرخ ارز نزدیکی به پایان سال است که منجر به رشد تقاضای خرید ارز شده است. اما نزدیکی به پایان سال علاوه بر تاثیر روی قیمت ارز، به طور مستقیم بازار خودرو را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. عموما در روزهای آخر سال معاملات خودرویی اوج می گیرد و همین موضوع می تواند موجب رشد قیمت خودرو شود.
علاوه بر این، می توان انتظارات تورمی برای سال آینده را نیز در این موضوع تاثیرگذار دانست. در واقع همراه با سیگنال های موجود، این انتظار در بازار وجود دارد که سال آینده با رشد قیمت ها آغاز شود و متقاضیان خرید خودرو سعی می کنند پیش از پایان سال، خرید خود را انجام دهند. انتظار برای رشد قیمت خودرو در سال آینده از سه عامل اساسی نشات می گیرد. عامل اول انتظار رشد نرخ ارز است. به تبع این موضوع انتظار رشد تورم در سطح کلان اقتصاد کشور نیز وجود دارد که به عنوان عامل دوم ایفای نقش می کند. همچنین بعد از گذشت 10 ماه از آخرین قیمت گذاری رسمی خودرو انتظار می رود که ابتدای سال آینده سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان دست به اصلاح قیمت خودرو بزند که این موضوع نیز عامل سوم ایجاد تورم انتظاری در بازار خودرو است.
از طرف دیگر عرضه خودرو همراه با رشد معوقات خودروسازان، با افت همراه بوده است. در واقع خودروسازان با تعهدات معوق زیادی مواجه هستند که این موضوع موجب شده عرضه خودرو به بازار شکل محدودی به خود بگیرد. هم زمانی این موضوع با رشد تقاضای متاثر از نزدیکی به پایان سال منجر به رشد قیمت خودرو شده است. همچنین خودروهایی که اکنون توسط خودروسازان تحویل داده می شوند، پلاک سال 1403 را دارند، بنابراین دارندگان این خودروها به راحتی می توانند سال آینده این خودروها را به قیمت روز بفروشند و در نتیجه فعلا برای فروش خودرو صبر می کنند.
افت و خیز قیمتی خودرو
از بین خودروهای داخلی مورد بررسی بیشترین رشد قیمتی محقق شده نسبت به قله قیمتی پیشین مربوط به پژو پارس سال است که این موضوع می تواند متاثر از توقف تولید این محصول پرطرفدار بازار باشد. این خودرو که 14بهمن ماه 610 میلیون تومان خرید و فروش می شد، پس از افت قیمتی که رخ داد 23بهمن ماه به 600میلیون تومان رسید اما روز گذشته 635میلیون تومان معامله شد تا رشد 25میلیون تومانی و 4درصدی را ثبت کند. پژو پارس LX و پژو 207 MC اتوماتیک نیز هر یک نسبت به قیمت 14 بهمن ماه 20میلیون تومان رشد قیمت داشته اند. قیمت این دو محصول دیروز به ترتیب 775 و 870 میلیون تومان بود. در مورد برخی خودروهای داخلی شاهد کاهش قیمت جزئی نسبت به نیمه ماه گذشته هستیم. برای مثال کوئیک R اتوماتیک که 14بهمن قیمتی معادل 390میلیون تومان داشت، 23بهمن ماه 380میلیون تومان خرید و فروش می شد اما دوباره با موج افزایش قیمت جدید بهای آن دیروز به 387میلیون تومان رسید که سه میلیون تومان نسبت به نیمه بهمن ماه کاهش داشته است.
اما همان طور که اشاره شد، محصولات خودروسازان خصوصی به طور میانگین هنوز به قله قیمتی نیمه زمستان نرسیده اند. البته در برخی موارد شاهد این رکوردشکنی قیمتی بوده ایم. بیشترین میزان رشد قیمت بین این محصولات مربوط به دیگنیتی پرایم است که بهای آن در قله قیمتی بهمن ماه دومیلیارد تومان بود، پس از آن نیز تحت تاثیر موج افت قیمت قرار نگرفت و 23بهمن نیز قیمت دو میلیارد و 50میلیون تومان را ثبت کرد، اما روز گذشته بهایی معادل دومیلیارد و 100میلیون تومان داشت که حاکی از رشد 100میلیون تومانی و پنج درصدی قیمت آن نسبت به 14 بهمن است.
فیدلیتی پرایم هفت نفره نیز وضعیت مشابهی دارد و بهای آن در بازه های زمانی مذکور از یک میلیارد و 910میلیون تومان به یک میلیارد و 950 میلیون تومان و سپس به یک میلیارد و 980 میلیون تومان رسید تا رشد 70میلیون تومانی و 3.6درصدی داشته باشد. افزایش چشمگیر بهای این دو خودرو به علت محدودیت در عرضه آنهاست که از متقاضیان خواسته شده به جای این خودروها، محصولات جایگزین انتخاب کنند. در مورد برخی خودروهای دیگر هنوز فاصله قیمتی قابل توجهی تا سقف قیمتی 14بهمن وجود دارد، به طوری که هایما S7 و جک S5 هر یک 100 میلیون تومان ارزان تر از قیمت نیمه بهمن معامله می شوند.