کم کم به بازار شب عید نزدیک می شویم با این تفاوت که امسال خرید و فروش آنچنانی در بازار خودرو نیست و این بازار تقریبا در رکود به سر می برد.
به گزارش فرصت امروز به نقل از جهان صنعت نیوز، وضعیت به گونه ای جلو رفته که به نظر می رسد امسال از بازار شب عید سال های گذشته خبری نخواهد بود و اکثر مردم همچنان تمایلی از خرید خودرو نشان نمی دهند و اغلب چشم انتظار افت بیشتر قیمت خودرو هستند.
البته آنطور که فعالان بازار خودرو می گویند، این بازار مدت هاست به دلیل قیمت های فضایی درگیر رکود و افت تقاضا شده، اما همزمانی کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت خودرو در بازار با عدم تحقق وعده های وزارت صمت در حوزه واردات خودرو و البته عدم ابلاغ آیین نامه واردات خودروهای کارکرده، موجب عمیق تر شدن این رکود شده است.
سیاستگذاران وزارت صمت برخلاف برنامه های خود قدم برداشته اند و تا حد زیادی به تعمیق شرایط فعلی دامن زده اند. در حال حاضر مشتریان حاضر در بازار خودرو چالش های متعددی را تجربه می کنند؛ از افزایش قیمت خودروهای مونتاژی در کارخانه گرفته تا عدم امکان تحویل برخی خودروها به خاطر تغییر قوانین استاندارد و چشم انتظاری برای واردات خودروهای نو و کارکرده.
در این بین قیمت خودرو که تقریبا از نیمه نخست امسال تغییر آنچنانی نکرده بود طی یکی دو ماه گذشته به دلیل مسائل مختلفی اعم از رشد ناگهانی قیمت ارز، انتشار خبر فروش ۱۲۰ هزار خودرو به قیمت حاشیه بازار و عرضه قطره چکانی خودرو افزایش چشمگیری یافت. به گونه ای که در برخی از خودروها شاهد رشد تا ۲۰۰ میلیونی قیمت نیز بودیم.
با این حال طی یکی دو هفته اخیر قیمت خودرو مسیر نزولی را در پیش گرفت و قیمت خودروها به ویژه خودروهای مونتاژی با کاهش اندکی مواجه شد. اما پس از آن قیمت ها دیگر تغییر خاصی نکرد.
در حال حاضر قیمت خودرو نه تنها نسبت به فصل پاییز همچنان بالاست، بلکه وضعیت عرضه نیز تعریف چندانی ندارد. این در حالی است که سابق بر این بازار خودرو در ایام پایانی سال شاهد رونق تقاضا بود و اغلب مشتریان در این روزها برای خرید خودرو وارد بازار می شدند. اما امسال به دلیل بالا بودن قیمت ها، عدم تحقق وعده های وزارت صمت مبنی بر واردات خودرو اعم از نو و کارکرده و ناامیدی مردم از خرید خودروهای وارداتی، کاهش روزافزون قدرت خرید مردم و عرضه نامناسب خودرو بازار درگیر رکود عمیقی شده است و دیگر خبری از رونق های شب عید سنوات قبل نیست.
بررسی قیمت خودروها در بخش خودروهای مونتاژی نشان می دهد لاماری که حدود دو هفته پیش از ۲ میلیارد تومان به حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان ریزش کرده بود بر همین قیمت مانده است. قیمت هایما از حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون به یک میلیارد و ۵۶۰ میلیون کاهش یافته است. قیمت تیگو۷ نیز که از دو میلیارد تومان فراتر رفته بود به حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان کاهش یافته است.
بررسی قیمت خودروهای داخلی پرتقاضا نیز بیانگر آن است که قیمت خودروها در این بخش از حدود ۵ تا ۳۰ میلیون تومان با کاهش مواجه شده است؛ به عنوان نمونه قیمت کوییک از حدود ۳۹۰ میلیون تومان به ۳۸۵ میلیون تومان و قیمت دنا نیز از ۹۹۰ میلیون تومان به ۹۵۰ میلیون تومان رسیده است. خودروی سورن نیز حدود ۱۵ میلیون تومان کاهش قیمت داشته و از ۶۹۵ میلیون به ۶۸۰ میلیون تومان تغییر یافته است. دنا اتوماتیک فول ۳۰ میلیون تومان، دنا اتومات معمولی ۲۳ تومان و رانا پلاس ۳۰ میلیون تومان ارزان تر شده اند.
سعید موتمنی رییس سابق اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران در مورد وضعیت بازار در آستانه شب عید با بیان اینکه مدت هاست خودرو در بازار کم شده و آنطور که باید عرضه نمی شود، به «جهان صنعت» گفت: بیش از یک سال است که بازار خودرو راکد شده و در حال حاضر نیز همچنان شرایط رکودی بر بازار حاکم است و اتفاق خاصی در این بخش نیفتاده است. مشتری در بازار نیست و تقاضای خودرو تغییری نکرده است.
وی افزود: قیمت انواع خودرو اعم از داخلی و مونتاژی بالاست و به دلیل کاهش قدرت خرید مردم تمایلی به خرید خودرو ندارند. البته چندی پیش به دلیل فاکتور شدن چند خودرو، شاهد افت تقریبی قیمت ها در بازار بودیم که البته پس از آن دیگر شاهد تغییری نبوده ایم و قیمت ها تقریبا ثابت بوده اند.
موتمنی با بیان اینکه فاکتور شدن چند خودروی مونتاژی در هفته های گذشته توسط کارخانه ها قیمت این خودروها را پایین آورد، تصریح کرد: اغلب خودروهای مونتاژی در گروه خودروهای پرتقاضای ایرانی قرار ندارند و وقتی چندی پیش تعدادی خودروی مونتاژی فاکتور شد قیمت ها در این بخش کاهش نسبی یافت. با توجه به اینکه خودروهای مونتاژی جزو خودروهای پرتقاضا نیستند و حتی گاه با هدف واسطه گری و فروش دوباره خریداری می شوند، بنابراین برای ایجاد تغییر در بازار نیاز داریم که عرضه خودروهای تولیدی از سوی خودروسازان داخلی بیشتر شود تا بازار تکان بخورد.
وی یادآور شد: تقاضاهای مربوط به خودروهای مونتاژی اغلب واقعی نبوده و کاذب است، چراکه قیمت نسبتا بالایی دارند و معمولا بعد از خرید به منظور سودآوری، مجدد فروخته می شوند.
این فعال بازار خودرو با تاکید بر رکود بازار خودرو تصریح کرد: بازار خودرو آرام و بدون مشتری است و خرید و فروش در نقطه صفر قرار دارد. نکته مهم اینجاست که با توجه به نبود مشتری در بازار نباید قیمت خودرو تا این حد بالا باشد. بالا بودن اینچنینی قیمت خودرو بیانگر عرضه کم خودرو است. بازار خودرو یک نیازی دارد که اگر تامین شود این میزان از افزایش قیمت ها را نخواهیم داشت و قیمت ها در بازار می شکند.
موتمنی تاکید کرد: بارها گفته ایم که مشکل خودرو، میزان عرضه آن است. عرضه قطره چکانی خودرو و نابرابری عرضه و تقاضا موجب افزایش قیمت خودرو می شود ضمن اینکه در این شرایط عوامل مختلف از جمله افزایش قیمت ارز نیز روی قیمت خودرو تاثیر می گذارد. همه اینها در شرایطی است که به دلیل کاهش قدرت خرید، مصرف کننده خاصی هم در بازار وجود ندارد.
نکته قابل توجه آنکه دولت و مجلس به منظور کنترل بازار خودرو و کشیدن ترمز افزایش قیمت های نجومی اقدام به آزادسازی واردات خودرو کردند، اما آنچه که امروز در واقعیت رخ داده واردات و عرضه قطره چکانی خودروهای وارداتی است.
این در حالی است که کارشناسان شرط اصلی کنترل بازار و قیمت خودرو را افزایش واردات خودرو و ایجاد کردن شرایط رقابتی در بازار عنوان کرده اند تا با ورود خودروهای متنوع و باکیفیت خارجی، قیمت های غیرواقعی خودروها اعم از داخلی، مونتاژی و وارداتی در بازار بشکند.
حجت الله فیروزی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در مورد وضعیت بازار خودرو در شب عید گفته است: به تازگی تعدادی خودرو وارد کشور شده است، اما روند واردات کُند است که در این رابطه از دولت درخواست کرده ایم این روند را سرعت ببخشند، چراکه با نزدیک شدن به شب عید مردم مبادرت به خرید خودرو می کنند و این عامل می تواند در تنظیم بازار و شکستن قیمت ها تاثیرگذار باشد.
فیروزی با تاکید بر لزوم افزایش واردات خودرو تصریح کرد: برای کنترل و تنظیم قیمت خودرو، بحث واردات مطرح شده تا با متناسب سازی عرضه و تقاضا، قیمت خودرو در کشور پایین بیاید.
وی اضافه کرد: اگر این روند تا روزهای منتهی به عید نوروز سرعت گیرد، شب عید شاهد کاهش قیمت خودرو خواهیم بود و اگر این روند با کُندی فعلی پیش برود، قیمت خودرو هم کاهشی نخواهد بود.
نکته قابل توجه آنکه حتی وعده های وزارت صمت در مورد واردات خودروهای برقی هم محقق نشده و طبق آمار رسمی تاکنون ۶۰۰ خودروی برقی وارد کشور شده است. وزارت صمت نه تنها نسبت به واردات خودروهای بنزینی نو مبادرتی نورزیده، بلکه وعده های پرتکرار خود را مبنی بر واردات خودروهای برقی نیز نتوانسته محقق کند.
از سوی دیگر نیز همچنان خبری از ابلاغ آیین نامه واردات خودروهای کارکرده نیست. این در حالی است که وقتی اعلام شد دولت و مجلس با واردات این خودروها موافقت کرده اند بازار واکنش سریعی نشان داد و قیمت ها تکان اساسی خورد، اما با طولانی شدن فرآیند ابلاغ آیین نامه مذکور که همچنان نیز ادامه دارد، روند نزولی شدن قیمت ها در بازار به یکباره متوقف شد و همان طور که اشاره شد در مقطعی نیز افزایش های قابل توجهی را پشت سر گذاشت.