درمان های سنتی و جوشانده های خانگی نخستین راهی است که اغلب مادرهای ما برای سردردها و بیماری های کوچک به سراغش می روند. این داروهای گیاهی و جوشانده ها در بین ایرانی ها اغلب کارکردهای گسترده ای دارد همین امر موجب شده تا به رغم پیشرفت های علمی و پدید آمدن انواع داروهای صنعتی، عطاری ها همچنان رونق داشته باشند و چرخ شان به خوبی بچرخد.
بوی مشک و عطر بهارنارنج همچنان ما را به خود جذب می کند و همیشه به معجزه گیاهان دارویی اعتقاد داریم، از این رو «فرصت امروز» به سراغ تاسیس یک کسب و کار خوش عطر و بو رفته است تا راهنمایی درباره چگونگی تاسیس یک عطاری ارائه کند.
بعد از بررسی های انجام شده به این مهم دست یافتیم که نخستین نکته برای تاسیس این کسب و کار، داشتن علاقه و عشق به طب سنتی و داروهای گیاهی است، چرا که اگر علاقه ای در کار نباشد پس از مدت کوتاهی فضای سنتی عطاری و بوهای تند گیاهان دارویی موجب بی حوصلگی شما می شود و به زودی این شغل را رها می کنید.
همچنین باید اطلاعاتی از طب سنتی داشته باشید، البته می توان از یک مشاور پزشکی یا حتی افرادی که در این حوزه تجربه دارند استفاده کرد اما بهترین کار این است که خود مدت حداقل سه ماه به کارآموزی یک عطاری قدیمی بروید یا در کلاس هایی که توسط جامعه گیاه درمانی با همکاری دانشگاه جامع برگزار می شود شرکت کنید تا مدرک مربوط به طب سنتی را دریافت کرده و با خواص داروها و گیاهان آشنا شوید، به هرحال خیلی پیش می آید که مشتری های شما از قبل نمی دانند چه می خواهند و به راهنمایی و تجویز شما نیاز دارند، پس اگر شرط اولیه را دارید مراحل زیر را یک به یک اجرا کنید تا یک کسب و کار عاشقانه به راه بیندازید.
نخستین گام عملی برای تاسیس یک عطاری، اخذ مجوز از اتحادیه عطاری هاست که با یک درخواست از سوی فرد شروع می شود، سپس در راستای همین درخواست باید سری هم به وزارت بهداشت بزنید تا آنها از محل مورد نظر شما بازدید و برای شما کارت بهداشت صادر کنند.
بعد از گرفتن کارت بهداشت، اتحادیه به شما یک جواز کسب می دهد و می توانید کار خود را شروع کنید. تحقیقات نشان می دهد صدور جواز برای تاسیس عطاری براساس گستردگی فعالیت و متراژ مغازه بین شش ماه تا یک سال طول می کشد. از شرایط صدور مجوز هم می توان به کاشی یا سرامیک بودن تمام مغازه تا سقف و نصب دوربین مداربسته اشاره کرد.
کمینه متراژ یک عطاری حدود 12 متر است. تجهیزات خاصی هم برای این کسب و کار نیاز نیست؛ شما باید یکسری قفسه و محفظه برای نمایش و نگهداری داروها و گیاهان داشته باشید که به گفته فعالان این عرصه بین دو تا چهار میلیون هزینه دربردارد.
برای شروع کسب و کار هم حداقل باید 15 تا 20 میلیون تومان جنس بخرید. این اجناس شامل چند دسته می شود؛ دسته اول عرقیجات است که معمولا از کاشان تهیه می شوند، دسته دوم گیاهان دارویی است که اغلب از سمت مشهد تهیه می شوند و در نهایت محصولات بسته بندی شده که می توان از شرکت های تولیدکننده آنها تهیه کرد. البته هر سه دسته اجناس گفته شده در بازار بزرگ تهران هم یافت می شوند، اما طبیعتا قیمت بالاتری نسبت به مرکزهای تهیه دارند.
یک عطار باسابقه معتقد است: فروش روزانه شما بین 30 تا40 درصد سود است و مابقی آن سرمایه شماست. یعنی در بهترین حالت شما از فروش هر محصولی 40درصد سود می کنید که به نظر مبلغ خوبی می آید. همچنین او می گوید: کار عطاری از طرفی بسیار دشوار است و از طرف دیگر کار بدون دردسر و کم ریسکی به شمار می آید.
دشواری آن به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت و جان مردم است و پایین بودن ریسک آن برای سرمایه گذار از آن جهت قابل توجه است که اغلب اجناس عطاری خشک هستند و فاسد نمی شوند، در واقع گیاهان دارویی اغلب تا چندین سال فاسد نمی شوند که همین مسئله از مزیت های این شغل است همچنین در خصوص ادویه ها و محصولات شرکتی هم، شرکت تولیدکننده محصولات تاریخ مصرف گذشته را پس می گیرد و با مرجوع کردن آنها چندان آسیبی به کسب و کارتان وارد نمی شود.
قابل توجه است که رعایت اصل «توجه به سلامت مشتری» باید در رأس این کار قرار بگیرد و همیشه متوجه تجویزی که برای مشتری می کنید باشید، البته در همین راستا وزارت بهداشت بازرسان خود را برای نظارت بر عطاری ها تقریبا هر دوماه یکبار می فرستد تا داروهای گیاهی را که توسط آنها به مردم عرضه می شود مورد بررسی قرار دهند، اما فراموش نکنید محصولی که به دست مشتری می دهید ممکن است سلامتی او را به خطر بیندازد.