در ماههای اخیر وخامت وضعیت اقتصادی در ونزوئلا را میتوان از تشکیل صفهای طولانی مردم برای تامین کالاهای اساسی بهخوبی فهمید. مردم برای خرید برنج، شیر و سایر موادغذایی در صفهای طویل میایستند و گاه شب را در صفها به صبح میرسانند. تشکیل این صفها در بعضی از مناطق البته با تنشها و درگیرهایی روبهرو بوده است و به دلیل افزایش درگیریها در صف خرید موادغذایی، آمار تماسهای تلفنی برای مداخله پلیس در فروشگاهها افزایش یافته و پلیس مجبور بوده تعداد نیروهایش را برای امنیت فروشگاهها افزایش دهد.
طبق اعلام بعضی از خبرگزاریها، ونزوئلا روزانه شاهد غارت سوپر مارکتها و حمله به کامیونهای حامل موادغذایی است. در نیمه نخست سال 2015 میلادی 56 مورد غارت و 76 مورد تلاش برای سرقت ثبت شده است. نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا این حوادث را بخشی از توطئه برای تضعیف انقلاب 16ساله حزب حاکم میداند و اعتقاد دارد آمریکا به سازماندهی آنها کمک کرده است.
کاهش بهای نفت، رکود اقتصادی و تورم فزاینده، دورنمای اقتصادی ونزوئلا را تاریکتر کرده است. از ابتدای ماه ژوئن تاکنون، نفت 27درصد ارزش خود را از دست داده است. همین امر سبب شده کاهش بهای طلای سیاه در بازار جهانی این کشور را بهشدت آسیبپذیر کند. ونزوئلا با در اختیار داشتن یکی از بزرگترین ذخایر نفتی جهان، اقتصاد مبتنی بر درآمد فروش نفت دارد. رئیسجمهوری ونزوئلا بارها از سقوط بهای نفت ابراز نگرانی کرده است. سقوط قیمت نفت در حالی است که نرخ تورم در ماه جولای گذشته در ونزوئلا به 16.1درصد رسید و این بالاترین نرخ تورم در سال جاری است.
دولت ونزوئلا و شرکت ملی نفت مشترکا مبلغ 263میلیون دلار از بدهیهای خارجی خود را پرداخت کردند. از این میزان 71میلیون و 700هزار دلار توسط دولت و 191میلیون و 200هزار دلار توسط شرکت نفت پرداخت شد. شرکت ملی نفت ونزوئلا در شش ماهه دوم سال جاری باید 3 میلیارد و 875میلیون دلار و بین ماه جولای و دسامبر 6 میلیارد و 389میلیون دلار پرداخت کند. بدهی خارجی سال آینده شرکت نفت و دولت ونزوئلا در مجموع 2 میلیارد و 317میلیون دلار خواهد بود. با توجه به بحران مالی، دولت ونزوئلا به کشورهای عضو کاراییب که با شرایط ویژهای نفت از این کشور دریافت میکنند، اعلام کرده هر کشوری که بتواند بدهیهای خود را قبل از موعد مقرر به کاراکاس پرداخت کند، تخفیف ویژهای دریافت خواهد کرد.
براساس نظرسنجیها نارضایتی مردم بهدلیل کمبود کالا و افزایش شدید تورم از اصلیترین مشکلات نیروهای دولتی در انتخابات آتی پارلمان است و تاکنون دولت نتوانسته موفقیتی در این زمینه در مقابل احزاب مخالف بهدست آورد. براساس این نظرسنجی، از هر پنج شهروند ونزوئلایی سه نفر خواستار حل مشکلات اقتصادی توسط دولت کنونی و دو نفر خواستار به قدرت رسیدن مخالفان هستند. طبق آمار منابع دولتی، میزان محبوبیت حزب سوسیالیست ونزوئلا 34درصد است. این درحالی است که احزاب مخالف دولت (وحدت دموکراتیک) از محبوبیتی 19درصدی برخوردارند.
* کارشناس مسائل اروپا