ایدهها همیشه هم برای صاحبانشان بدون سود نبودهاند. حتی اگر اول کار خندهدار و بیمصرف به نظر میرسیدند. حتی اگر کاملا تصادفی به ذهن رسیده باشند. اتفاقا تعدادی از همین ایدههای خندهدار و تصادفی بودند که به بخشی از زندگی ما تبدیل شدهاند و حالا هر کسی آنها را میشناسد و به کاربردشان آگاه است. ابداعات سادهای که اگر نبودند چیزی کم بود و زندگی به شکل فعلیاش نبود. گرچه بود و نبودشان در زمانی که هنوز فکرشان به ذهن یک نفر خطور نکرده بود هیچ اشکالی ایجاد نکرده بود. با این حال، حالا که هستند میلیونها دلار پول ساختهاند.
فریزبی
واقعا در زندگی هیچکس نقشی حیاتی ایفا نمیکند اما آیا کسی هست که از بازی کردن با این بشقاب پرنده لذت نبرد؟ یک پلاستیک گرد ساده که کاملا اتفاقی اختراع شد. والتر فردریک موریسون در 1948 فریزبی را اختراع کرد. این ایده وقتی به ذهنش رسیدکه همسرش برای گذراندن وقت در یک قوطی فلزی را پرت میکرد. او اول اسم محصولش را بشقاب پرنده گذاشت و بعدا اسمش شد پلوتو پلتر. در سال 1957 شرکت اسباببازی «وام او» این ایده را خرید و وارد بازار کرد. بنابراین اسمش شد فریزبی که اشارهای به قنادی فریزبی داشت که دانشجویان از آلومینیوم کیکهایش برای بازی فریزبی استفاده میکردند. فقط در سال 2012 بیش از 300میلیون فریزبی در جهان فروخته شد.
هولا هوپ
این حلقه گرد پلاستیکی که فقط به درد تفریح و ورزش کمر میخورد توسط شرکت اسباببازی «واماو» ساخته شد. منشا ایده از آنجا بود که یک نفر در استرالیا دیده بود بچهها با حلقههایی از چوب بامبو بازی میکنند. تنها طی دو سال بیش از 100میلیون هولا هوپ در جهان فروخته شد.
کاغذهای یادداشت چسبان
ابداع کاغذهای یادداشت چسبی که اغلب زرد رنگ هستند هم تقریبا شانسی و بدون برنامه قبلی اتفاق افتاد. دکتر اسپنس سیلور محققی بود که مشغول کار کردن روی پروژهای بود تا بتواند به یک چسبنده خیلی قوی دست پیدا کند. البته ابداع او چندان مورد استفاده قرار نمیگرفت تا اینکه یک نفر دیگر تصمیم گرفت از آن، طور دیگری استفاده کند. وقتی آرتفرای مشغول کار کردن در دفترش بود از دست کاغذهای یادداشتی که از لابهلای کتابش به زمین میریختند و صفحاتی که گم میشد به ستوه آمده بود. ناگهان ایدهای به ذهنش رسید و فهمید که میتواند به جای کاغذهای معمولی از کاغذهای چسبدار استفاده کند. حالا کاغذها با چسب دکتر سیلور قابل اعتمادتر بودند و با یک حرکت پخش زمین نمیشدند. در سال اول ساخت کاغذها یعنی 1974 این کاغذهای چسبی 2میلیون دلار فروختند. در سال 2012 فروش کاغذها به یکمیلیارد دلار رسید.
چسب زخم
چسب زخم در سال 1920 توسط ارل دیکسون اختراع شد. محققی که بیاحتیاطی همسرش او را به یک ابداع جدید رساند. همسرش در حین آشپزی دستش را برید. او هم تلاش کرد راهی پیدا کند تا زخم را بدون نیاز به امکانات زیاد ببندد تا خون سریعتر بند بیاید. نخستین چسب زخمها دستساز بودند و چندان حرفهای ساخته نشده بودند. بعد از آن چسب زخمهای استرلیزه توسط شرکت تحقیقاتی که دیکسون در آن کار میکرد، تولید شد. طی جنگ دوم جهانی چسب زخمها فراگیر شدند و استفاده از آنها رایج شد. در سال 2001 بیش از 100میلیارد چسب زخم در سراسر جهان فروخته شد.
اسلینکی
اسلینکی اسباببازی فنر مانند محبوبی در سراسر جهان است که خوشحال و سرخوش از پلهها میپرد و مردم را سرگرم میکند. ریچارد جیمز مهندس دریا این اسباببازی محبوب را در سال 1943 موقعی اختراع کرد که به طور اتفاقی یک فنر را روی زمین انداخت. فنر بالا و پایین پرید و جیمز را به ایده یکی از پرطرفدارترین اسباببازیهای دنیا رساند. 400 اسلینکی اولی که تولید شد، قبل از کریسمس 1945 بیوقفه فروخته شد. محبوبیت این اسباببازی ادامه پیدا کرد و در سال 2012 بیش از 250 میلیون اسلینکی در جهان فروخته شد.
کرن فلکس
این خوراکی محبوب صبحگاهی هم بر اثر یک اشتباه حین آشپزی اختراع شد. در سال 1894 برادران جان و ویل کلوگ یک قابلمه گندم جوشاندند اما چند روزی فراموشش کردند و یادشان رفت آن را از روی اجاق بردارند. گندمها خشک شده بودند ولی آنها تصمیم گرفتند آن را دور نیندازند. گندمها برخلاف انتظارشان آرد نشده بودند بلکه تبدیل به کورن فلیکس شده بودند. آنها هم کورن فلیکسها را سوخاری کردند و یکی از خوشمزهترین خوراکیها را برای نخستین بار چشیدند.
چسبهای لباس ولکرو
چسبهایی که روی بعضی از لباسها دوخته میشود و به جای دکمه عمل میکند هم طی ماجرایی کاملا اتفاقی اختراع شد. جورج دیمسترال سوییسی در سال 1941 با سگش قدم میزد که کنجکاو شد بداند چرا بعضی از گیاهان به پشمهای حیوان گیر میکنند و همراه او میآیند. او زیر میکروسکوپ به این گیاهان نگاه کرد و متوجه شد این نوع گیاهان قلابهای کوچکی دارند که به حفرههای کوچک داخل پشم یا پارچه میچسبند. او فورا در ذهنش مدل مصنوعی گیاه را تولید کرد. در سال 1998 او 93میلیون دلار از این کار درآمد کسب کرد. حالا چسب ولکرو در بیش از 40 کشور دنیا کاربرد دارد.