رییسکل بانک مرکزی از تخلف بانکی ۱۲ هزار میلیارد تومانی یک گروه از سال ۸۵ تا ۹۱ در نظام بانکی خبر داد و تاکید کرد هیچ بانک خصوصی قرار نیست منحل شود. ولیالله سیف شب یکشنبه در برنامه نگاه یک در خصوص برنامههای بانک مرکزی برای نظارت بر بانکها و موسسات اعتباری اظهار کرد: با شیوههای سنتی نمیتوان بر بانکها نظارت کرد به همین دلیل باید شیوهها و ابزارهای جدید نظارتی مورد استفاده قرار گیرد.
رییس کل بانک مرکزی افزود: استانداردهای حاکمیت شرکتی یکی از مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد، ارتباط اشخاص حقوقی در بانک، بنیههای مالی و نوع دقتنظر در ریسکها مقولاتی است که در این زمینه باید به آن پرداخته شود و با تقویت کنترل داخلی بانکها، بانک مرکزی میتواند چارچوب اطمینانبخشی را ایجاد کند و این نظامات در حال شکلگیری است.
برنامهای برای انحلال بانک خصوصی نداریم
وی در خصوص انحلال یک بانک خصوصی گفت: خیر، بانک مرکزی در حال انحلال بانک خصوصی نیست، بانک مرکزی در جهت صیانت منابع و سرمایههای مردم که به بانکها سپرده میشوند الزاماتی را تکلیف میکند و بانک باید آن را رعایت کند.
سیف ادامه داد: به همین دلیل بانک یا موسسه باید از بانک مرکزی مجوز فعالیت بگیرد، اما در مقاطعی هستههایی شکل گرفته که بانک مرکزی بر آن اشراف نداشته است که یکی از آنها تعاونیهای اعتبار بود.
وی با بیان اینکه تعاونیهای اعتبار از وزارت تعاون مجوز گرفته بودند، گفت: بانک مرکزی ابتدا آنها را شناسایی و به 14 گروه تقسیم کرد و هرکدام از این 14 گروه صندوقهای مختلفی را در خود ادغام کردند.از این 14 گروه چند گروه از بانک مرکزی مجوز اولیه را گرفتهاند، اما برای دریافت مجوز نهایی باید خود را با ضوابطی تطبیق دهند و بانک مرکزی به آنها اخطار کرده که اگر در فاصله زمانی تعیین شده آن استانداردها را کسب نکنند، بانک مرکزی مجبور میشود توافقات را منتفی کند به همین دلیل باید هرچه سریعتر از این مرحله عبور کنند.
وی تاکید کرد: این موسسات مجاز به گرفتن سپرده جدید نیستند و تنها سپردههای دریافت شده در گذشته را باید مدیریت کنند و پس از تطبیق خود با الزامات بانک مرکزی میتوانند مجوز جذب و سپرده جدید را بگیرند. وی با اشاره به همکاری نیروی انتظامی و مراجع قضایی در توسعه سطح نظارت بانک مرکزی گفت برخی موسسات دارای مجوز و بانکها که در مواردی تخلف کردهاند و هماکنون پرونده آنها در هیات انتظامی بانکهاست، بانک مرکزی سعی میکند از اختیار انحلال استفاده نکند، اما اگر مجبور شود ممکن است این کار را انجام دهد.
تخلف 12 هزار میلیارد تومانی یک گروه در 6 سال
وی در پاسخ به سوالی در خصوص سوء جریان 12هزار میلیارد تومانی اظهار کرد: این مسئله از سال85 تا 91 رخ داد و در سال 92 کشف شد؛ گردش مالی این جریان بسیار زیاد بوده و هماکنون مراجع قضایی موضوع را پیگیری میکنند.
وی ادامه داد: عدد 12 هزار میلیارد تومان حجم کل گردش مالی این تخلف بوده، اما کل مبلغی که در اختیار متخلفان بوده 70 میلیارد تومان برآورد شده است، گردش مالی زیاد در مدت چند سال عدد را افزایش داده است؛ عوامل متخلف تحت پیگرد قرار دارند و برخی افراد هم بازداشت شدهاند.
رییس کل بانک مرکزی گفت: کل مبلغ وصول شده و جریمهای با نرخ 34 درصد هم تعیین شده که 40 قسط آن وصول و آخرین قسط در29 دیماه وصول میشود. رییس کل بانک مرکزی تصریح کرد: ارزش ریالی این پروندهها 24 هزار میلیارد تومان بود که یک سوم کل مطالبات معوق نظام بانکی است؛ حجم کل مطالبات معوق 87 هزار میلیارد تومان است که نسبت آن با مانده کل تسهیلات 14.3 درصد است.
رقم 150 هزار میلیارد تومان معوقه بانکی درست نیست
وی در پاسخ به این سوال که گفته میشود حجم مطالبات معوق بانکها 150 هزار میلیارد تومان است، گفت: این رقم دقیق نیست، عمدتا از اینجا ناشی میشود که در بودجه سالهای 89، 90 و 91 بخشی از مطالبات معوق استمهال پنج ساله شد و چون اصول و چارچوبی نداشت در سرفصلهای جاری بانکها منتقل شد و پس از گذشت دوره دوباره به سرفصل غیرجاری بانکها رفت، به همین دلیل برخیها عنوان کردند که ممکن است مطالبات معوق 150 هزار میلیارد تومان باشد، اما چنین رقمی درست نیست. وی گفت: اصطلاحی در نظام بانکی بود مبنی بر اینکه علاوه بر تسهیلات تکلیفی، تسهیلات تحمیلی هم وجود دارد و تکالیفی بود که دولت رأسا به بانکها تحمیل میکند، اما خوشبختانه هماکنون نگاه مثبتی در دولت وجود دارد و وحدت نظر در تیم اقتصادی دولت مشاهده میشود.
سیف با اشاره به جلسات ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی گفت: در این چارچوب کمیتههایی برای وصول مطالبات معوق شکل گرفت و علاوه بر این هر بانک کمیتهای تشکیل داد که براساس آن پروندهها مورد به مورد بررسی میشود. هر جا که مشکلی احساس شود کمیته بانک مرکزی به آن کمک خواهد کرد.
رییس کل بانک مرکزی در خصوص برنامههای بانک مرکزی برای خروج از رکود گفت: برآورد ما این بود که امسال 240 هزار میلیارد تومان قدرت تسهیلاتدهی بانکهاست که برای خروج از رکود و افزایش توان تسهیلاتدهی برنامههای واگذاری بنگاههای بانکها، فروش املاک و مستغلات، پیگیری وصول مطالبات معوق و افزایش سرمایه بانکها را در دستور کار قرار دادیم.
سیف ادامه داد: هدف ما پرداخت 280 هزار میلیارد تومان تسهیلات با اولویت 60 درصد برای سرمایه در گردش بود که در هفت ماهه اول امسال 177 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده که 60 درصد به سرمایه در گردش اختصاص یافته است و همچنین در بخش صنعت 80درصد سرمایه در گردش در این بخش پرداخت شده است. وی افزود: خوشبختانه در سه ماهه اول امسال تولید ناخالص داخلی با 4.6 درصد رشد از 460 هزار میلیارد ریال به 480 هزار میلیارد ریال رسیده است.