نخستین نظرسنجی پس از کشته شدن خانم جو کاکس، نماینده پارلمان بریتانیا و عضو برجسته حزب کارگر و از هواداران ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا نشان میدهد کمپین هواداران ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا از کمپین رقیب پیشی گرفته است. براساس این نظرسنجی طرفداران ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا 45درصد و طرفداران خروج این کشور از نهاد 24 کشوری، 42درصد هستند. نتیجه این نظرسنجی را مجله The Mail On Sunday منتشر کرد.
خانم کاکس روز 16 ژوئن (27 خرداد) با چاقو و گلوله کشته شد. از سال 1990 تاکنون این تنها مورد قتل یک نماینده پارلمان بریتانیا است.
در نظرسنجی پیشین که آژانس تحقیقات بازار Survation برای شرکت بازار مالی IG انجام داد، این درصدها برعکس بود و هواداران خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا 45درصد و هواداران ماندن این کشور در این اتحادیه 42درصد بودند. این نظرسنجی البته تنها کمی پیش از قتل جو کاکس انجام شد.
نتایج این دو نظرسنجی و سایر نظرسنجیهای انجام شده و نوسانهایی که در این رایگیریهای دستگرمی انجام شده، بهخوبی نشان از رقابت نزدیک دو کمپین «خروج» و «باقی ماندن» بریتانیا در اتحادیه اروپا دارد. رقابت نزدیک این دو کمپین باعث شده پیشبینی رأی مردم بریتانیا بسیار سخت باشد.
از طرف دیگر، رئیس دیدهبان بانکی اتحادیه اروپا اعلام کرد به دنبال جدی شدن موضوع برگزیت، این نهاد دفتر مرکزی خود را از لندن به شهر دیگری در اروپا منتقل خواهد کرد. البته این اتفاق در صورتی خواهد افتاد که بریتانیاییها در همهپرسی پنجشنبه این هفته تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا بگیرند.
رای روز 23 ژوئن بریتانیاییها درباره ماندن یا نماندن در اتحادیه اروپا از جنبههای اقتصادی، سیاسی، دفاعی و دیپلماتیک اثرات بلندمدتی بر قاره سبز خواهد گذاشت.
نهاد بانکی اروپایی (EBA) در سال 2011 و در واکنش به بحران مالی جهانی برای کمک به کشورهای اتحادیه اروپا کار خود را آغاز کرد.
اندرو انریا، رئیس نهاد بانکی اروپایی در گفتوگو با یک روزنامه آلمانی در اینباره گفت: «اگر بریتانیا تصمیم به خروج از اتحادیه اروپا بگیرد، در واقع ما مجبور هستیم به یک پایتخت اروپایی دیگر برویم.»
نهاد بانکی اروپایی اکنون در حال کار کردن روی یک آییننامه واحد برای اتحادیه اروپا با هدف حصول اطمینان نسبت به شانس برابر پیشرفت برای تمامی بانکهای اروپایی است.
صندوق بینالمللی پول نیز همین چند روز پیش نسبت به احتمال ایجاد رکود در بریتانیا درصورت خروج از اتحادیه اروپا هشدار داده بود. طبق اعلام این نهاد بینالمللی مالی، بریتانیا با خروج احتمالی از اتحادیه اروپا ممکن است تا سال ۲۰۱۹ متحمل رشد منفی ۵.۶ درصدی شود.
واکنش نسبت به تصمیم مردم بریتانیا درباره ماندن یا نماندن در اتحادیه اروپا به نهادهای مالی بینالمللی یا مراکز نظرسنجی ختم نمیشود. کشورهای عضو این اتحادیه و حتی سایر کشورها نیز مواضعی را دراینباره اعلام کردهاند. هفتهنامه معتبر اشپیگل آلمان صراحتا از بریتانیاییها خواسته در اتحادیه اروپا بمانند. به نوشته این هفتهنامه، دونالد ترامپ تنها سیاستمدار برجستهای است که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا موافق است و همین نظر کافی است که بریتانیا بهشدت نگران عواقب خروج شود.
حزب استقلال بریتانیا مهمترین مخالف حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا است. دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا پیش از انتخابات سراسری ۲۰۱۵ تحت فشار گروهی از نمایندگان حزب محافظهکار در پارلمان و البته حزب استقلال بریتانیا قول داده بود اگر برنده شد، ماندن یا بیرون آمدن از اتحادیه اروپا را به رأی همگانی بگذارد. آخرین بار مردم بریتانیا در سال 1975 به ماندن در اتحادیه اروپا رأی دادند و حالا مخالفان حضور بریتانیا میگویند مردم جزیره حق دارند پس از چهار دهه نظرشان را یک بار دیگر دراینباره بگویند.
از نظر مخالفان حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا، حضور این کشور در این اتحادیه تنها دردسر است چون قوانین دستوپاگیر راه رشد اقتصادی را برای این کشور میبندد. از نظر آنها آنچه بریتانیا در برابر میلیاردها پوند پرداخت حق عضویت در اتحادیه اروپا بهدست میآورد ناچیز است.
از سویی، چند ده نفر از سلبریتیها یک ماه پیش خواستار ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا شدند. روز بیستم ماه مه بود که نزدیک به 300 هنرمند با امضای نامهای خواستار ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا شدند. جود لاو، کایرا نایتلی و بندیکت کامبربچ از جمله هنرمندان سرشناسی بودند که زیر این نامه را امضا کردند. آنها بهخاطر حمایتهای اتحادیه اروپا و سرمایهگذاریهای این اتحادیه در هنر خواستار ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا شده بودند.
همچنین جمعی از برندگان جایزه نوبل اقتصاد به گاردین گفتند که خارج شدن بریتانیا از اتحادیه اروپا صدمه درازمدت زیادی به بریتانیا خواهد زد.
ادامه حضور بریتانیا در اتحادیه اروپا هواداران سرسخت و سرشناس زیادی دارد اما مخالفانش هم تلاش زیادی برای رسیدن به هدف خود میکنند. نوسان نتایج نظرسنجیها هم آنقدرها هست که پیشبینی دقیق نتیجه این همهپرسی سخت باشد. باید تا آخر همین هفته منتظر ماند و دید مردم بریتانیا سرانجام چه تصمیمی درباره کشورشان و اتحادیه اروپا خواهند گرفت.