معاون علمی و فناوری رییسجمهور گفت: دولت باید در بخش پژوهش سرمایهگذاری کند ولی در حوزه تجاریسازی حق ورود ندارد؛ چرا که پول بدون زحمت نفت، موجب آلوده شدن بخش تجاریسازی علم میشود. به گزارش ایسنا دکتر سورنا ستاری در مراسم تکریم از اصحاب رسانههای علم و فناوری، افزود: همیشه گفته میشود ما در تولید نفت و گاز رتبه اول را در دنیا داریم، ولی هیچگاه به نیروی انسانی توجه نمیکنیم؛ حال آنکه 32 میلیون نفر از جمعیت کشور در حال حاضر بین 20 تا 40 سال هستند که این میتواند ثروت عظیم نیروی انسانی برای کشور محسوب شود.
وی با انتقاد از عدم توجه به نیروی انسانی در حوزههای صنعت اظهار داشت: نیروی انسانی پایه هر اقتصاد مبتنی بر دانش است ولی این گفتمان هم در کشور ما رایج نیست. ستاری با تاکید بر اینکه ایران جزو پنج کشور اول از نظر تعداد فارغالتحصیلان مهندسی است، خاطرنشان کرد: این در حالیاست که صددرصد اعتبارات دانشگاهها از درآمدهای نفتی است. از این رو دانشگاههای ما محل هزینه است. حال آنکه باید دانشگاهها و مراکز آموزشی محل درآمد برای کشور باشد.
معاون علمی و فناوری رییسجمهور با اشاره به تجربیات برخی از دانشگاههای دنیا تاکید کرد: دانشگاه استنفورد سالانه 40 میلیارد دلار درآمد دارد که تنها 10 درصد از این درآمدها از محل اخذ شهریهها تامین میشود. وی اضافه کرد: ما صنعت را وارد کرده و فکر کردهایم که صنعت داریم؛ کارخانه سیمان خریدهایم و تصور میکنیم که صنعت سیمانسازی در کشور راهاندازی شده و این درحالیاست که در برخی از صنایع، حتی اقدام به خرید 34 باره یک نوع فناوری کردهایم؛ این رویکرد برای کشورهایی است که پول نفت در جیب دارند و نفت میراثی است که دایناسورها برای ما باقی گذاشتهاند و با وجود چنین میراثی نیازی به دانشگاه نداریم.
وی با تاکید بر اینکه دانشگاه برای جوامعی است که قصد توسعه صنعتی دارند، یادآور شد: کشورهایی که متکی بر منابع نفتی هستند تنها کارخانهداری را یاد گرفتهاند. از این رو به جای نیاز به متخصص به تکنسین نیاز دارند. رییس بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اینکه این وضعیت در حوزه علوم انسانی هم حاکم است، یادآور شد: هر جا که پول نفت وارد میشود وضعیت مساعدی وجود ندارد که این به دلیل وجود درآمدهای نفتی است.