HSE یا ایمنی، بهداشت و محیط زیست معادن از جمله مباحثی است که به دلیل اهمیت سلامت روحی و جسمی کارگران و پرسنل در محیطهای کاری امروزه در دنیا توجه جدی به آن میشود. محمدکاظم نوری، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست سازمان ایمیدرو در حاشیه دومین همایش HSE در سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن ایران (ایمیدرو) درباره وضعیت HSE معادن در ایران و فاصله آن با استانداردهای جهانی در این زمینه با «فرصت امروز» به گفتوگو پرداخت.
***
وضعیت فعلیHSE معادن کشور به چه صورت است؟
HSE یعنی ایمنی، بهداشت و محیطزیست که هریک از این سه مبحث تعریف، درجهبندی و مشخصه خاص خود را دارند و معادن ما اعم از معادن فلزی و غیرفلزی در کشور با توجه به میزان برخورداری آنها از تکنولوژی روز دنیا، از درجهای از کیفیت HSE برخوردار هستند. اما آنچه مهم است این است که تا پیش از تاسیس سازمان ایمیدرو، با توجه به اینکه HSE در کشور متولی مشخصی نداشت، این سازمان توانست ساختاری در این بخش ایجاد کند و خوشبختانه در این سه زمینه عملکرد رو به رشد و قابل توجه داشتهایم؛
بهگونهای که آمار نشان میدهد تعداد حوادث، بیماریهای حاصل از شغل، شکایتهایی از سوی ساکنین اطراف معادن از جهت مزاحمتهای محیطزیستی و... بسیار کاهش یافته است. مباحث و مشکلات HSE هیچگاه تمام نخواهد شد اما باید سعی ما بر این باشد که آمار حوادث را به صفر برسانیم.
درحال حاضر بیشترین ضعف ما در معادن در چه بخشی است؟
در شرایط فعلی مشکل اصلی معادن ما عدم وجود تکنولوژی روز دنیا است. زیرا اگر تکنولوژی که در معادن ما استفاده میشود به روز باشد همزمان با این موضوع شرایط کار بهتر میشود، چون کاری که توسط انسان انجام میشود، کمتر میشود و با به کارگیری تکنولوژیهای پاک، به طور خودکار به دلیل بهبود شرایط ایمنی، بهداشت و محیط زیست معادن هم بهتر خواهد شد. از نظر من پاشنه آشیل استفاده از تکنولوژیهای پاک و جدید است.
توصیه شما بهعنوان یک صاحب نظر در این زمینه به معدنداران چیست؟
توصیهای که به شرکتهای معدنی دارم این است که اگر هزینهای را در زمینه ایمنی، بهداشت و محیط زیست میکنند، نگران این نباشند که سرمایهای از دست خواهند داد زیرا هر ریال سرمایهگذاری در این زمینه به طور حتم نتیجهای بهتر برای آنها خواهد داشت. این توصیه من بهصورت کلی به معدن داران است اما اگر بخواهیم جزئیات را بررسی کنیم، باید دید در یک معدن به طور خاص چه مشکلات HSE وجود خواهد داشت و براساس آن اولویتبندی صورت گیرد و سپس برنامههای بهبود طراحی و اجرا شود.
نکته دیگر استفاده از افراد متخصص در زمینه ایمنی، بهداشت و محیط زیست است که از این افراد در معادن خود استفاده کنند اما متاسفانه از افرادی استفاده میشود که تخصص لازم را ندارند که توصیه من به جد استفاده از افراد متخصص در این زمینه است.