براساس آخرین آمار منتشره بانک مرکزی درخصوص ارائه فهرست شرکتهای بانکهای دولتی و خصوصی، بانک ملت با 71.6 هزار میلیارد تومان بیشترین سرمایه و بانک دی با یکهزار میلیارد تومان کمترین دارایی را به خود اختصاص دادهاند.
با پایان یافتن مهلت بانکها به منظور معرفی شرکتها، دارایی و بنگاههایشان، بانک مرکزی اعلام کرد که میزان بنگاهداری بازار پول ایران معادل 226هزار و 600 ميليارد تومان است به طوری که تنها 46درصد از این مبلغ، سرمایه تحت اختیار بانکها به شمار میرود که میتوانند در کسب درآمد به آن اتکا کنند.
بر اساس گزارش ایسکانیوز 34 بانک فعال ایران هم اکنون حدود 500 تا 600 شرکت در اختیار دارند که باید طی یک زمانبندی مشخص مازاد آنها را تعیین تکلیف کرده یا واگذار کنند. به همین منظور در شهریور ماه سالجاری دارایی و سرمایههای بانکهای کشور توسط بانک مرکزی شناسایی شد به طوری که بعد از بانک ملت، صادرات با 59.7 و تجارت با 46.9هزار میلیارد تومان در مقامهای دوم و سوم جای گرفتهاند.
همچنين بانک سامان با 42.3 هزار میلیارد تومان، بانک پارسیان با 29.7 هزار میلیارد تومان، بانک پاسارگاد 22.1 میلیارد تومان، بانک اقتصاد نوین 14.8، بانک انصار 7.9، بانک سینا 6.7، بانک کارآفرین 5 هزار میلیارد تومان، بانک سرمایه 4.4، بانک گردشگری با 3.3 میلیارد تومان و بانک دی با یکهزار میلیارد تومان و با کمترین میزان دارایی مقام آخر را به دست آوردهاند.
بدهی 150 هزار میلیارد تومانی
شاید قابلتامل باشد که بانکها سالانه تنها از اختلاف نرخ سود و تورم معادل 20 هزار میلیارد تومان درآمد کسب میکنند بهطوریکه صاحبان صنعت بانکداری با پرداخت وامهاي بدون بازگشت يا بدون ضمانت، حدود 150هزار ميليارد تومان بدهي برای نظام مالی کشور ایجاد کردهاند. بر این اساس است که رویکرد کسب سرمایه و جمعآوری نقدینگی هم اکنون به یکی از بحرانهای نظام مالی کشور تبدیلشده و حاکمیت بانکها در اقتصاد، آسیبهای جدی را در نظام تولید به وجود آورده است.