زنجان با برخورداری از 287 معدن با 27 نوع ماده معدنی متنوع، فرصتهای کشف نشده بسیاری در این بخش برای پیشرفت دارد.
به گزارش ایرنا، از کنار کوههای رنگی ماهنشان که عبور میکنی، میتوانی به چشم، تنوع مواد معدنی موجود در استان زنجان را که در یک نقطه از این سرزمین سر از خاک برای نمایش زیبایی خود بیرون آورده، ببینی.
گرانیت، فلدسپات، خاک صنعتی، تالکت، کائولن، گچ، آهک، مارن و مواد اولیه سیمان، پرلیت، تراورتن، سیلیس، نمک، بر(bor)، سنگ لاشه، دولومیت، سولفات منیزیم، آهن، منگنز، سرب و روی، مس، الونیت، طلا، پوزولان، باریت، مرمریت و پتاس هریک با رنگ و عیار و ارزش خاصی کنار هم گرد آمدهاند تا استان زنجان را به رنگین کمانی از کانیها و مواد معدنی گوناگون تبدیل کنند.
سابقه فعالیت معدنی در این استان به بیش از 100سال میرسد که با کشف معدن انگوران، بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه و خالصترین معدن سرب و روی جهان آغاز شد.
شاید عظمت معدن انگوران در سالهای نخست، فعالیت معدنی این استان را تحت تاثیر قرار داد و بر دیگر معادن موجود در زنجان سایه انداخت تا کار شناسایی، اکتشاف و استخراج از معادن دیگر با تاخیر چندین دههای انجام شود.
با وجود فعالیتهای معدنی که تاکنون آغاز و اجرا شده است، همچنان مسئولان امر بر این باور هستند که بخش عظیمی از ذخایر معدنی این استان ناشناخته باقی مانده و باید سراغ اکتشاف در پهنههای گوناگون زنجان رفت.
هماکنون زنجان دارای 287 واحد معدنی است که 204 فقره از آنها دارای پروانه بهرهبرداری هستند و 176 فقره از آن دارای تولید محسوب میشوند.
بیش از یکهزار نفر فقط در بخش استخراج از این معدن فعال هستند و در صورتی که تعداد افراد شاغل در صنایع و واحدهای فرآوری مواد معدنی نیز کنار این آمار قرار گیرد، به حتم عدد قابل توجهی به دست خواهد آمد و اهمیت بخش معدن در اشتغالزایی، کسب درآمد و صادرات بیشتر آشکار خواهد شد. با وجود این میزان ذخایر، سالانه از معادن زنجان نزدیک به 6 میلیون تن ماده معدنی برداشت میشود و اغلب آنها پس از فرآوری راهی کشورهای مقصد صادراتی میشوند. ذخایر قطعی پیشبینی شده از معادن فعال زنجان به 343میلیون و 140هزار و 552تن میرسد و این در حالی است که اغلب آنها از عیار و خلوص بالایی برخوردارند و گاه در نوع خود بینظیر محسوب میشوند.
تاکنون روی معادن استان زنجان بیش از 2 هزار و 342 میلیارد ریال سرمایهگذاری انجام شده اما به اذعان تمام مسئولان اقتصادی و بهویژه فعالان معدنی، اکتشاف ظرفیت ناشناخته معادن این استان نیازمند سرمایهگذاریهای کلانتری است.
استاندار زنجان در همین زمینه میگوید: به همان میزان که در فرآوری مواد معدنی، اقدام شده، کار خاصی در بخش اکتشاف انجام نشده است. جمشید انصاری از رایزنی با شرکتهای بزرگی همچون شستا، خوارزمی و ایمیدرو برای ورود به بخش اکتشاف پهنههای معدنی استان خبر میدهد و سرمایههای در اختیار این شرکتها را پاسخگوی اکتشاف در زنجان میداند. وی که خود رییس هیات مدیره سیمان خمسه است خواهان حمایت از واحدهای صنعتی معدنی استان زنجان بوده و ابراز امیدواری میکند دولت برنامهریزی منسجمی برای حمایت از بخش معدن و صنایع معدنی داشته باشد. به نظر میرسد در صورتی که سرمایهگذاری در بخش معدن با جدیت تمام پیگیری شود، مشارکت شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ و سرمایهگذاران خارجی برای بهرهبرداری از ظرفیتهای آن جلب میشود و میتوان از این صندوقچه سرشار از گنج ناشناخته، نهایت بهرهبرداری را برای پیشرفت این استان داشت.