حدود دو هفتهای میشود که برخی از کاربران اینترنت در سراسر کشور با کندیها و اختلالاتی مواجه هستند و این در حالی است که مسئولان ارتباطی کشور این اختلالات را مربوط به شبکههای زیرساختی کشور ندانسته و هرگونه ادعایی در رابطه با این موضوع را رد میکنند. مسئولان شرکت زیرساخت طی چند روز گذشته علت اختلالات اخیر اینترنت را قطع مسیرهای تأمین اینترنت ایران از ترکیه و یک مسیر دیگر اعلام و تأکید کردند: به دنبال قطعی مسیرهای ارتباطی ترکیه و بابالمندب، بخشی از ارتباطات بینالملل کشورهای منطقه ازجمله ایران دچار کندی شد. این شرکت و سایر شرکتهای بینالمللی در تلاشند مشکل ایجاد شده را از طریق برقراری مسیرهای پشتیبان و در کوتاهترین زمان ممکن رفع کنند.
نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز بخشی از منشاء اختلالات اینترنتی را مربوط به کیفیت شبکه دسترسی و نحوه مدیریت منابع و نیز بخشی مربوط به منابع تأمین و ارتباطات بینالمللی دانسته و اظهار کرده بود: در زمینه ارتباطات بینالملل ممکن است شبکه به دلایل اضطراری یا موضوعات طبیعی دچار اختلال شود، اما در مورد کیفیت شبکه دسترسی در داخل کشور امکانات شرکتهای واسطه باعث بروز برخی اختلالات میشود.
اختلالات اخیر برای کاربران اپلیکیشنهایی نظیر اینستاگرام و دیگر شبکههای اشتراکگذاری فایل ملموستر است و کاربرانی که در این مدت از سایر خدمات اینترنت استفاده میکردند مشکل چندانی در دسترسی به شبکه جهانی اطلاعات نداشتهاند. دیروز نیز دسترسی به شبکه تلگرام برای ساعاتی غیرممکن شد که وزارت ارتباطات این اختلالات را مربوط به شبکه داخلی کشور ندانست واعلام کرد: «مشکل ایجاد شده هیچ ارتباطی به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ندارد و این وزارتخانه دستوری مبنی بر قطعی و مسدود کردن این شبکه اجتماعی نداشته و به نظر میرسد اختلال در این شبکه تنها مربوط به ایران نبوده و در برخی از کشورهای دیگر نیز مشکل گزارش شده است.»
مسئولان اپراتورهای تلفن همراه و شرکتهای ارائهدهنده اینترنت نیز معتقدند اختلالاتی که در شبکه تلگرام مشاهده شده است مربوط به شرکت سرویسدهنده است و ایران هیچ دخالتی در این ماجرا ندارد. مازیار پورحسین، مدیر یکی از شرکتهای ارائهدهنده اینترنت پرسرعت درباره اختلالات اخیر تلگرام به «فرصت امروز» گفت: ما نمیتوانیم سرخود دسترسی کاربران را به برنامه یا خدماتی مسدود کنیم بلکه اگر قرار باشد محدودیتی صورت بگیرد باید از سوی نهادهای حکومتی انجام پذیرد.
وی افزود: از سوی دیگر شرکتهای ارائهدهنده اینترنت به نفعشان نیست که دسترسی به خدمات خاصی را مسدود کنند چون اگر این اتفاق بیفتد مسلما مشترکان خود را از دست خواهند داد. پورحسین در پاسخ به این سوال که آیا این امکان برای اپراتورها وجود دارد که دسترسی اپلیکیشن خاصی را به اینترنت مسدود کنند یا خیر؟ گفت: این امکان وجود دارد اما همانطور که گفته شد هیچ شرکتی علاقهای به چنین کاری ندارد. از سوی دیگر این کار مشکلات قانونی دارد و نهادهای ارتباطی کشور میتوانند با آن شرکت برخورد قانونی کنند.
سینا بیدگلی، کارشناس شبکه نیز درباره اختلال در تلگرام به «فرصت امروز» گفت: اختلالات اخیر در این پیام رسان از سرورهای شرکت تلگرام است و آنطور که در خبرها آمده سایر کشورها هم با این مشکل مواجه شدهاند. وی افزود: همانطور که میدانید چند ماه پیش نیز تلگرام با چنین مشکلی مواجه شد و طبق معمول انگشت اتهام نهادهای دولتی را نشانه رفت که بعد از مدتی مشخص شد مشکل از سوی شرکت ارائهدهنده خدمات تلگرام بوده است.
این کارشناس اظهار کرد: گفته میشود که اختلالات دیروز در پیامرسان تلگرام برای بسیاری از کاربران در سراسر جهان به وجود آمده و ایران یکی از آن کشورهایی است که این اختلالات به سرعت برای کاربران آن رفع شده است. بیدگلی گفت: به نظر میرسد اختلالات اخیر با توجه به فرارسیدن سال نو میلادی و مشکلات نرمافزاری در سرورهای شرکت تلگرام باشد که مشکل چندانی هم به وجود نیاورده است.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که چرا در اختلالات دیروز برخی کاربران میتوانستند به اپلیکیشن تلگرام خود دسترسی داشته باشند اما برای بعضی دیگر این امکان وجود نداشت؟ گفت: اختلالات دیروز در برخی از سرورهای تلگرام ایجاد شده بود و به همین دلیل ظرفیت پاسخگویی به همه کاربران وجود نداشت و همین امر باعث شد تا فردی به اکانت خود دسترسی داشته باشد اما شخص کناری او نتواند از خدمات تلگرام استفاده کند.
وی با بیان اینکه قطعیهای اخیر بیشتر برای کاربران اروپایی ملموس بود، گفت: گفته میشود دیروز کاربران 14 کشور با این اختلال مواجه شدند که کشور ما هم یکی از آنها بود. بیدگلی افزود: البته در کشور ما نیز همه استانها شاهد چنین اختلالی نبودند بلکه تهرانیها و شمالیها این اختلال را مشاهده کردند.
گفتنی است تا زمان تنظیم این گزارش شرکت تلگرام قطعی در سرویسهای خود را تأیید یا رد نکرده است.