با بخشنامه دو خودروساز بزرگ داخلی به نمایندگیهای فروش، عرضه خودرو با تسهیلات 25میلیون تومانی، رسما متوقف شد. به گزارش ایسنا، دیروز دو شرکت ایرانخودرو و سایپا در بخشنامهای به نمایندگیهای فروش خود در سراسر کشور، توقف فروش خودرو با تسهیلات 25میلیون تومانی را ابلاغ کردند. به این ترتیب پیرو جلسه شب گذشته بین مقامات بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، عرضه خودرو در طرح پرداخت تسهیلات 25میلیون خرید، رسما متوقف شد.
این وضعیت در حالی است که اگرچه براساس آمارهای موجود، ثبتنام دو خودروساز بزرگ کشور از متقاضیان استفاده از تسهیلات 25میلیون تومانی خرید خودرو از مرز 130هزار دستگاه فراتر رفته است اما بانک مرکزی اعتبار این طرح را برای حداکثر 110هزار دستگاه خودرو تعیین کرده است.
در این شرایط مشخص نیست سرنوشت ثبتنامهایی که مازاد بر سقف تعیین شده از سوی بانک مرکزی صورت گرفته، چه خواهد شد. این در حالی است که میرمحمد صادقی، مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی، در جدیدترین اظهارنظر در این زمینه عنوان کرده که «شرکتهای خودروساز میتوانند از محل منابع داخلی خودشان نسبت به فروش با همین روش و با شیوههای دیگری که مصلحت میدانند اقدام کنند ولی نظام بانکی حداکثر همان 110هزار دستگاه اعلام شده قبلی را میتواند تامین مالی کند.»
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از ثبتنام نزدیک به120هزار دستگاه خودرو تا 23 آبان خبر داد و گفت: سهم هر دو خودروساز در فروش خودرو تقریبا با یکدیگر برابر بوده است. مجتبی خسروتاج دیروز درباره آخرین وضعیت تسهیلات 25میلیون تومانی برای فروش خودرو، اظهار کرد: برای بالا بردن قدرت خرید، جلساتی در بانک مرکزی داشتیم که ببینیم چگونه میتوان این تسهیلات را برای ارائه خودرو به مردم در نظر گرفت. وی افزود: برای اینکه تبعات منفی و رانتی ایجاد نشود تصمیم گرفتیم که قبل از اجرای این طرح عدد و رقمی از تعداد خودروهایی که قرار است فروخته شود، اعلام نکنیم. خسروتاج ادامه داد: اگر این رقم به 1200 تا 1300 نمایندگی خودرو در کشور اعلام میشد در نهایت به 100 دستگاه میرسید که ممکن بود مسائل خاصی را ایجاد کند.
قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین گفت: سقف فروش خودرو از سوی بانک مرکزی 110هزار دستگاه اعلام شده است اما خودروسازان توقع داشتند که این رقم مقداری بیشتر باشد. طبق آخرین اخبار تا شب گذشته نزدیک به 120هزار دستگاه خودرو ثبتنام شده است که سهم هر دو خودروساز تقریبا با هم برابر بود و در حال حاضر ارائه تسهیلات از سوی بانک مرکزی متوقف شده است.
وی همچنین درباره ارائه تسهیلات برای لوازم خانگی نیز عنوان کرد: صدور کارتهای اعتباری برای ترویج فرهنگ مصرف کالای ایرانی در دستور کار قرار گرفت تا به نوعی از تولید داخلی حمایت و باعث رونق شود. خسروتاج اضافه کرد: هر فردی که از سوی شبکه بانکی اعتبارسنجی شود، کارت اعتباری برایش صادر و پیشبینی میشود تا سقف 10میلیون تومان ارزش داشته باشد. قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: هیچ انحصار و رانتی برای احدی قائل نشدهایم و تا بیستم آبانماه نزدیک به 1500 کد کالا در سامانه پشتیبانی وارد شده و 71 شرکت تولید داخل ثبتنام کردهاند.
او درباره اینکه این طرح مشمول چه گروهی میشود، گفت: شبکه بانکی باید درباره جزییات این طرح ورود کند اما در مرحله اول کارمندان دولت، بازنشستگان، کسبه و افرادی که امکان پرداخت تسهیلات را داشته باشند میتوانند با دریافت کارت اعتباری در دوره 18 ماهه اقساط را پرداخت کنند. همچنین اسامی واحدهای تولیدی هر دو هفته یکبار بهروز میشود تا باعث ایجاد فضای رقابتی در کشور شود.
قائممقام وزیر صنعت همچنین درباره اینکه در ابتدا قرار بود تسهیلات خودرو بهصورت هفت ساله ارائه شود، عنوان کرد: شبکه بانکی اعلام کرد که بیشتر از چهار سال برای ما قابل قبول نیست و واحدهای تولیدی باید هزینه کارمزدشان در چهار سال برایشان بهصرفهتر است و همین مسئله از سوی دیگر به نفع مصرفکننده نیز خواهد بود.