اوضاع طلا در بازارهای جهانی آشفته است. تحلیلگران و معاملهگران معتقدند طلا ممکن است تا پایان سال میلادی برای نخستینبار از سال 2009 تاکنون به هزار دلار در هر اونس سقوط کند. این در حالی است که برخی از فعالان بازار طلای ایران معتقدند طلا به کف قیمتی خود برخورد کرده است و بیشتر از این کاهش نمییابد.
درحالیکه قیمت طلا در بازار جهانی اوایل روز جمعه یک درصد سقوط کرد و به 1149 دلار رسید، با شتاب سرمایهگذاران برای سود بردن از قیمتهای پایین 1/2درصد صعود کرد و به 1185 دلار رسید. قیمت طلا در چند هفته گذشته در سطح پایینی قرار داشت و موجب شد بعضی سرمایهگذاران از موقعیتهای به دست آمده برای سود بردن استفاده کنند. طلا در فاصله دسامبر سال 2008 تا ژوئن سال 2011 با اجرای برنامه خرید ماهانه اوراق قرضه و همچنین کاهش نرخهای بهره که با هدف پشتیبانی از رشد اقتصادی صورت گرفت،
70درصد رشد قیمت داشت، اما سال گذشته پس از اینکه بانک مرکزی امریکا از تصمیم خود برای آغاز تعدیل این تدابیر خبر داد، 28 درصد سقوط کرد. امسال نیز با انتظار سرمایهگذاران برای افزایش نرخهای بهره از سوی بانک مرکزی امریکا، بهای معاملات آتی طلا تاکنون 5/4درصد کاهش نشان دادهاست درحالیکه شاخص دلار بلومبرگ به بالاترین سطح در پنجسال گذشته صعود کرده است. این فلز ارزشمند 3/3درصد در اکتبر کاهش یافت که دومین کاهش ماهانه پیاپی در سالجاری میلادی بود.
تحلیلگران و معاملهگران معتقدند طلا ممکن است تا پایان سال برای نخستینبار از سال 2009 تاکنون به هزار دلار در هر اونس سقوط کند.
اکثر شرکتکنندگان در نظرسنجی طلای هفتگی کیتکونیوز پیشبینی کردهاند طلا در هفته جاری حالت تدافعی به خود میگیرد. از میان 36شرکتکننده در این نظرسنجی، 19 نفر پاسخ دادند که از میان آنها پنج نفر افزایش، 11 نفر کاهش و سه نفر ثابت ماندن قیمتها را پیشبینی کردند. حاضران بازار شامل معاملهگران شمش، بانکهای سرمایهگذاری، معاملهگران بازار آتی و تحلیلگران چارت فنی هستند.
شرکتکنندگان برای هفته گذشته کاهش قیمت طلا را پیشبینی کرده بودند، اما این فلز ارزشمند در یک هفته گذشته 90/3 دلار افزایش قیمت نشان داد.
دورنمای اقتصاد جهانی تیرهتر میشود
تولید صنعتی چین در اکتبر بر مبنای سالانه 7/7درصد در مقایسه با نرخ هشت درصد پیشبینی شده، رشد کرد. میزان خردهفروشی این کشور در این ماه 5/11 درصد در مقایسه با 6/11درصد مورد انتظار بود و تولید برق در مقایسه با 1/4درصد در سپتامبر، 9/1 درصد در اکتبر رشد کرد. رهبران چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است، رشد اقتصادی پایین هفت تا 5/7درصد را برای سال جاری میلادی هدف گرفتهاند. نظرسنجی بلومبرگ در هفته گذشته نشان داد سرمایهگذاران نسبت به دورنمای رشد حوزه یورو و رشد کشورهای نوظهور به دلیل خطر تورم منفی نگران هستند. تولید ناخالص داخلی آلمان و فرانسه که قدرتهای اقتصادی حوزه یورو به شمار میروند، در سه ماهه سوم سال جاری میلادی به ترتیب 1/0 و 3/0 درصد رشد کرد.
روند عرضه و تقاضای طلا در بازار جهانی
گزارش شورای جهانی طلا نشان میدهد تقاضای جهانی طلا در سه ماهه سوم سال جاری میلادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود دو درصد کاهش یافت و به 929 تن رسید، درحالیکه به دلیل کاهش بازیافت، حدود هفت درصد کاهش یافت.
درحالیکه تقاضا برای جواهرات طلا در چین بر مبنای سالانه 39 درصد کاهش یافت در مقابل تقاضای هند برای جواهرات طلا 60 درصد افزایش یافت.
بانکهای مرکزی جهان برای پانزدهمین سه ماهه پیاپی به خرید طلا ادامه دادند و روند فروش طلا در صندوقهای سرمایهگذاری طلای قابل معامله در بورس کند شد و از 699 تن در سه ماهه سوم سال گذشته به 84 تن در سه ماهه سوم امسال رسید. شورای جهانی طلا انتظار دارد تقاضای فیزیکی برای طلا قوی باقی بماند.
قرار است هفته جاری آمار اقتصادی امریکا و همچنین گزارش نشست کمیته بازار آزاد فدرال در اکتبر منتشر شود که تصمیم سیاست پولی بانک مرکزی امریکا در اکتبر را برای سرمایهگذاران مشخص خواهد کرد. همچنین آمار تولید ناخالص داخلی ژاپن در سه ماهه سوم روز یکشنبه و گزارش بانک مرکزی استرالیا روز دوشنبه منتشر میشود.
قیمت طلا به کف رسید
اما رییس اتحادیه کشوری طلاوجواهر معتقد است که هماکنون قیمت طلا به کف رسیده و دیگر کمتر از این رقم نمیشود. محمد کشتیآرای درباره چرایی نوسانات طلا در بازار داخلی و جهانی، اظهار داشت: طلا کاملا با مسائل استراتژیک جهانی گره خورده و باید در یک کفی بایستد و الان قیمتها در کف (پایینترین قیمت) است.
وی با بیان اینکه دنیای استکباری یا سرمایهگذاران بزرگ معمولا با بازی با برخی از شاخصهای بزرگ اقتصادی سودهای کلانی را به جیب میزنند، افزود: در مقطعی قیمت طلا را به بالاترین حد خود رساندهاند و منابع خیلی از کشورهای نفتخیز جهان را به طلا تبدیل کردند و بعد قیمت طلا را کاهش دادند.
رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر کاهش 40 درصدی قیمت جهانی طلا را موجب کاهش 40 درصدی سرمایههای مردم کشورهای جهان سوم و نفتخیر دانست و گفت: الان با توجه به همان قیمت نفت و شاخصهای اقتصادی، قیمت طلا به این سطح رسیده است.
کشتیآرای البته این را هم گفت که اعتقاد خیلی از سرمایهگذاران این است که اگر بنا باشد قیمت طلا تا این حد کم شود دیگر تولید طلا منفعت ندارد، زیرا هماکنون هزینه تولید یک اونس طلا در حد همین رقم فعلی بازارهای جهانی است.