برجها بهعنوان یکی از منابع کسب درآمد و شهرت برای اغلب کشورهای جهان شناخته میشوند، در واقع اغلب برجها اگر چه در ابتدا با کاربری تجاری و اداری ساخته میشوند، اما به دلایل مختلفی از جمله وجود گردشگران و استقبال از بازدید عمومی، غالبا پس از معرفی؛ بهعنوان یکی از منابع کسب درآمد برای کشورها به شمار میآیند. با وجود اینکه سرمایهگذاریهای کلان اینچنینی معمولا توسط دولتها صورت میگیرد، اما برخی برجها در دنیا هم توسط سرمایهگذاران خصوصی ساخته و به کار گرفته میشوند. «فرصت امروز» سری به نحوه ساخت، نوع سازه و سرمایهگذاری در بزرگترین برجهای دنیا زده تا با معرفی آنها فرصتهای تازهای در دنیای تجارت به سرمایهگذاران بشناساند...
1- برج خلیفه
برج خلیفه در دوبی که با عنوان برج دوبی نیز شناخته میشود، 829.8 متر ارتفاع دارد و بلندترین سازه ساخته شده به دست انسان است.
ساخت این برج از روز 21 سپتامبر 2004 آغاز شد و اول اکتبر 2009 به پایان رسید. این برج بهصورت رسمی در چهارم ژانویه 2010 گشایش یافت. این برج در نزدیکی منطقه اصلی تجاری در دوبی قرار دارد. پیمانکار اصلی این برج شرکت سامسونگ کرهجنوبی بود و ساخت برج را گروه سرمایهگذاری الغریر برعهده داشت.
کل هزینه صرف شده برای ساخت این برج بلند 1.5 میلیارد دلار اعلام شده است. در بیرون از برج فوارهای ساخته شده که 217 میلیون دلار هزینه داشته است. این فواره دارای 6600 لامپ و 50پروژکتور رنگی است.
این برج بلند بالا دارای 163 طبقه است. بیشتر از هزار واحد آپارتمان مسکونی دارد، 49 طبقه اداری، یک کتابخانه خصوصی، 4 استخر و هتل آرمانی با 160 اتاق ساختار برج را تشکیل میدهد.
اقتصاد دوبی پس از رو آوردن مقامات این کشور به اقتصاد غیرنفتی و گردشگری محور و ساخت سازههای بلند بالایی چون برج خلیفه تغییر مسیر داد. اکنون برج خلیفه بخشی از پروژه 20 میلیارد دلاری امارات است. وجود هتل آرمانی با امکانات لوکس و مراکز اداری در این برج از یک سو و آپارتمانهای مسکونی از سوی دیگر رونق خوبی به کار این برج داده است.
2- برج اسکای تری
برج اسکایتری توکیو، یک برج مخابراتی است. این برج از سال 2010 بهعنوان بلندترین ساختمان ژاپن شناخته میشود. ارتفاع برج اسکایتری به 634 متر میرسد. این برج بلندترین برج مخابراتی جهان و پس از برج خلیفه دومین سازه بلند جهان به شمار میآید.
کار ساخت این برج در 29 فوریه سال 2012 کامل شد و در ماه می همین سال به بهرهبرداری رسید.
این برج بخشی از پروژه توسعه اقتصادی در توکیو ژاپن است. اسکایتری در واقع محور یک شهر کوچک با انواع مغازهها، رستورانها و مراکز تفریحی است.
3- برج ویلیس
شهر شیکاگو امریکا صاحب یکی ار بلندترین برجهای جهان است. برج ویلیس با ارتفاع 527 متر و 108 طبقه بلندترین برج کل کشور امریکا به شمار میآید.
این برج را بهعنوان سومین برج بلند جهان میشناسند و یکی از کارکردهای مهمش در بخش گردشگری است. گردشگران که به شیکاگو سفر میکنند، بازدید از این برج را از دست نمیدهند. هر سال بیش از یک میلیون نفر از این برج بلند بالا دیدن میکنند.
این برج 416 هزار متر مربع زیربنا دارد. در سال 2013 شرکت هواپیمایی یونایتد ایرلاین دفتر مرکزی خود را به این برج بلند منتقل کرد و 20 طبقه از این برج را به خود اختصاص داد.
4- برج میلاد
برج میلاد، بهعنوان نماد تهران و ایران، بزرگترین برج مخابراتی ایران و ششمین برج مخابراتی بلند جهان است. این برج البته چند منظوره است و علاوه بر کارکردهای مخابراتی، کارکرد اقتصادی و فرهنگی هم دارد. این برج با 13 هزار متر زیربنا از نظر وسعت در میان برجهای مخابراتی جهان مقام نخست را در اختیار دارد. ارتفاع برج میلاد 435 متر و وزن تقریبی برج حدود 150 هزار تن است.
کلنگ ساخت این برج در سال 1376 بر زمین خورد و پس از 11 سال در سال 1387 به بهرهبرداری رسید.
این برج محل برگزاری رویدادهای فرهنگی و همایشهای گوناگون است که از قبل هر یک از آنها درآمدی نصیب برج میشود. از سوی دیگر، هماکنون بازدید برای عموم در این برج آزاد است و علاقهمندان میتوانند با خرید بلیت از این برج بازدید کنند. برگزاری کنسرتهای موسیقی از اصلیترین اتفاقهای عمومی است که در این برج میافتد.
در واقع برج میلاد اگرچه 11 سال صبر کرد تا افتتاح شود، اما اکنون یک مرکز مهم گردشگری در تهران به شمار میآید. ضمن اینکه کارکردهای مخابراتی خود را هم دارد.
5- برج ایفل
برج ایفل در پاریس که اکنون یکی از مشهورترین سازههای جهان به شمار میآید، زمانی بلندترین سازه دنیا بود. این سازه 324 متر ارتفاع و بیش از 10 هزار تن وزن دارد.
ساخت برج ایفل در سال 1877 آغاز و در روز 31 مارس 1889 به پایان رسید. اگرچه هدف اصلی ساخت برج ایفل نمایشگاه جهانی در صدمین سال انقلاب فرانسه بود، اما اکنون این برج بلند بالا یکی از مهمترین منابع درآمد پاریس و فرانسه به شمار میآید.
این برج طبقات میانی ندارد و برای رسیدن به بالاترین نقطهاش باید 1665 پله بالا رفت. از ابتدای ساخت برج ایفل تاکنون بیش از 200 میلیون نفر از آن بازدید کردهاند. تنها در سال 2006 تعداد بازدیدکنندگان از ایفل بیش از شش میلیون و 700 هزار نفر بودهاند. در بین سالهای 2003 تا 2008 میزان بازدید از برج از 5.9 میلیون نفر به 6.9 میلیون نفر رسید. برج ایفل همه روزه باز است و شامل دو رستوران نیز میشود. ایفل و درآمد گردشگری آن نقش بزرگی در گردش اقتصادی پایتخت فرانسه دارد.