وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که بخش صنایع و معادن در 9 ماهه سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 6/2 رشد داشته است. این رشد در حالی اتفاق افتاده که در طول سال گذشته رشد صنعت به عدد منفی 9 رسیده بود. بخش صنعت در طول سالهای 91 و 92 چنان به عقب رفت که بسیاری معتقد بودند که دیگر نفسهای آخر صنعت است اما دولت یازدهم پس از روی کار آمدن بازگشت رشد مثبت را به اقتصاد کشور چه در بخش تولید و چه در بخش کلان در دستور کار خود قرار داد و اکنون آمار نشان میدهد که تنفس مصنوعی دولت یازدهم بخش صنعت را احیا کرده است.
محمدرضــا نعمــتزاده، وزیر صنعت یکشنبه شب در برنامه پایش با اعلام این رشد توضیح داد: «رشد کل اقتصاد با احتساب نفت به رقم 3/6 رسیده و بدون احتساب نفت این رقم 3/1 است. بخش خدمات نسبت به سایر بخشها رشد کمتری داشته و در صنایع معدنی نیز رشد 2 تا 60 درصد را شاهد بودهایم.»البته نکته مهم رشد چشمگیر صنعت خودرو است که به عدد 58 درصد رسیده و همین رقم نیز موجب رشد چشمگیر بخش صنعت شده است. تولیدکنندگان نیز آمار ارائه شده از سوی وزارت صنعت را تایید میکنند و با توجه به این نرخ رشد امیدوارانهتر به آینده مینگرند.
صنایع از رکود فاصله گرفتند
محمدرضا مرتضوی، دبیر خانه صنعتومعدن ایران در این زمینه به «فرصت امروز» میگوید: «این رشد در همه بخشهای تولید بهصورت یکنواخت دیده نمیشود اما در صنایع بزرگی مانند خودرو و فولاد عدد بزرگ ریالی و میزان تولید بالا را میبینیم.» او در پاسخ به این پرسش که آیا صنایع متوسط و کوچک رشدی نداشتهاند، اظهار میکند: «بخشی از صنایع مانند صنایع غذایی این رقم رشد را نداشتهاند اما از حالت خطرناک رکود فاصله گرفتهاند. اما مجموعا رقمی که آقای وزیر گفتهاند صحیح است اما این رقم به تناسب در صنایع تقسیم نشده است.»
محمدرضا نجفی منش، عضو انجمن قطعهسازان ایران نیز در گفتوگو با «فرصتامروز» با تایید این رقم بیان میکند: «صنعت خودرو 20درصد ارزش کل صنعت است، با توجه به اینکه این صنعت نزدیک به 60درصد در 9ماهه سالجاری رشد داشته، طبیعتا سهمی حدود 12 درصد در شکلگیری رقم رشد 2/6درصدی کل بخش صنعت دارد.» او میافزاید: «این بدین معناست که حتی اگر صنایع دیگر رشدی اندک هم داشته باشند، چنین رقمی برای رشد تولید کاملا درست است.»
سرعت رشد هزینههای تولید کم شد
رقم رشد تولید از زبان وزیر صنعت در حالی مطرح میشود که طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ شاخص قیمت تولیدکننده در بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 7/18 درصد رشد داشته و هنوز آمار بلندمدتتری درباره این شاخص اعلام نشده، اما آخرین رقم اعلام شده کمی نگرانکننده است. زیرا رشد شاخص تولیدکننده هزینه تولید را بالا میبرد و در نهایت میتواند به تورم منجر شود و سیاستهای اقتصادی دولت را با مخاطره مواجه کند. مرتضوی درباره شاخص قیمت تولیدکننده میگوید: «اکنون شتاب رشد هزینههای تولید کمتر شده است و در شرایط کنونی این نرخ رشد به رقم 15 درصد رسیده است که البته این افزایش ناشی از بالا رفتن نرخ بهرههای بانکی است. کاهش نرخ هزینههای تولید با تامین منابع مالی، اصلاح بهرهوری و به روزرسانی تکنولوژی کاملا در دسترس است.» نجفیمنش نیز در همین زمینه بیان میکند: «با توجه به تورم با رشد هزینههای تولید نیز مواجه بودهایم و همین افزایش هزینه موجب کاهش تولید صنایع ساختمانی شده است، بنابراین رشد هزینههای تولید نسبت به تورم طبیعی بوده است.»
علاوه بر تولیدکنندگان، گزارش اخیر بانک مرکزی نیز رشد صنعت را تایید میکند. این گزارش بیانگر رشد 10.7درصدی بخش معدن طی 9 ماهه سالجاری است که این میزان بالاترین رقم رشد در بین بخشهای تولیدی همچون کشاورزی، نفت و صنایع محسوب میشود. همچنین رشد تولید ناخالص گروه کشاورزی 3.5درصد، نفت 8.1 و گروه صنایع و معادن 6.2 درصد است که بخش معدن – بهعنوان زیر بخش این گروه- بیشترین سهم را در ارتقای جایگاه گروه صنایع و معادن ایفا کرده است. آمارها نشانههای خوب را برای صنعت نشان میدهند، نشانههایی که در آستانه سال نو، نوید روزهای خوش و رونق را برای تولید و اقتصاد کشور به ارمغان آورد.