ساختار جنسیتی هر فرهنگ و ملتی متفاوت است. با هر سنتی، مردان و زنان با ساختاری فرهنگی تعامل دارند که نقشهای اجتماعی و سیاسیشان را تعریف میکند. زنان تایلند حالا خودمختاریهایی را در زندگیشان تجربه میکنند. اما اگرچه زنان تایلند از مزیتهای اجتماعی و فرهنگی در جامعه خود برخوردارند، سدهای فرهنگی نیز در برابر خود میبینند که از سوی پدر و مادرهایشان در برابرشان قرار میگیرد. اکنون جامعه در حال رشد تایلند از نظر اقتصادی به شکل فزایندهای در حال تغییر دادن روابط جنسیتی و آداب و رسوم سنتی است.
بانوان موقعیت کاملا منحصربهفردی در جامعه روستایی تایلند دارند. اگرچه حاکمیت همچنان بهطور سنتی به مردانه بودن خود ادامه میدهد، خانوادهها در مناطق روستایی در حال زنانه شدن هستند. خانمها همچنین نقش مهمی در مدیریت کارهای خانه داشته و بعضیهایشان حتی در پستهای مدیریتی محلی حضور دارند.
در ساختار خانواده در شمال شرقی تایلند، دخترها به پسرها ترجیح داده میشوند و براساس میزان دارایی خانواده امتیازهایی را دریافت میکنند. هر دختر بخشی از زمینهای خانوادگی را به ارث میبرد درحالیکه سهم پسرها از ارث چیزهایی مثل گاومیش و گاو است. زنان آزادی دارند تا همسرشان را خودشان انتخاب کنند و یک مرد موظف است به آینده همسر و خانوادهاش احترام بگذارد. مردان همچنین مقداری کالا را برای عروس خانم بهعنوان همسر آیندهشان میخرند. این راهی است برای مردان تا از ارث عروس سهمی دریافت کنند. پس از ازدواج، زوج جوان نزدیک به پدر و مادر عروس زندگی میکنند و این باعث ارتباط مستحکمتر مادر و دختر میشود.
اما همه این امتیازها به معنای نبودن موانعی در آداب و رسوم سنتی نیست. یک جور دین اخلاقی در آنها وجود دارد، انتظاری که پدر و مادرها از بچههایشان دارند و این برای دخترها بیشتر از پسرها است. دخترها و پسرها وظایف خود را به روشهای مختلف انجام میدهند. برای نمونه حتی برای دختران جوانتر مسئولیتهای بیشتری نسبت به پسرها در نظر گرفته میشود، درحالیکه بهطور سنتی آزادی پسرها بیشتر است و مسئولیتهای کمتری نیز به آنها داده میشود. پس از ازدواج زن باید به حمایت خود از پدر، مادر، خواهر و برادرهایش تا وقتی آنها هم ازدواج کنند، ادامه دهد. اگر درآمدهای خانواده کافی نباشد خانمها از روستا به شهر میروند و به کارگری در کارخانهها یا کسبوکارهای محلی میپردازند تا بتوانند برای خانواده پول بفرستند. آنها از درخواست پول از خانواده نهی میشوند و زنان محدودیتهای بیشتری برای فرستادن پول برای خانواده نسبت به مردان دارند.
علاوه بر اینها توسعه اقتصادی تایلند بهشدت بر خانمهای تایلندی و چگونگی سازگاریشان با فشارهای ناشی از این موضوع اثرگذار بوده است. داشتن زمینهای کمتر، نیازهای اقتصادی بیشتر و تقاضا برای آموزش و فرصتهای بزرگتر، چگونگی تطابق زنان و مردان با ساختار خانواده را تغییر داده است؛ امری که خانمها را بیشتر دچار مشکل میکند. در نتیجه این موضوع امتیازهای زنان را در جامعه امروز روستایی دستخوش تغییر میکند.
برخی خانوادهها حالا به دنبال ارثهای دوطرفه و متوازن هستند، به این معنا که پسرها و دخترها به یک اندازه از زمین و سایر داراییها ارث ببرند. پسرهایی که با خانمهای دارای ارث کم ازدواج میکنند بخشی از ارث خود را نیز بهعنوان جبران آن کمبود دریافت میکنند.
در مجموع در حالیکه زنان بهطور سنتی امتیازهایی را در فرهنگ شمال شرق تایلند دریافت میکنند، این امتیازها در سایه برخی نابرابریهای دیگر قرار میگیرد. توسعه مدرن منجر به کاهش در دسترس بودن منابع، افزایش میل به آموزشوپرورش و تغییر در روابط اقتصادی میشود. همه اینها یعنی زنان در تایلند باید بهصورت مداوم در فکر سازگار کردن خود با این تغییرات باشند.