در انتخابات اخیر شورای شهر و شهرداریهای اسپانیا دو حزب ضدریاضتی «سیودادانوس» (شهروندان) و «پودموس» (ما میتوانیم) با اقبال گستردهای از سوی مردم مواجه شدند. نتیجه این انتخابات که عملاً به ساختار دو حزبی قدرت در اسپانیا که از 40 سال قبل در این کشور شکل گرفته و طبق آن قدرت میان دو حزب مردم و سوسیالیست دست به دست میشد، پایان داده است. حزب «پودموس» که از سوی ایگلسیاس 36 ساله تأسیس شده و متحد حزب ضدچپگرای سیریزا در یونان است وارث «جنبش خشمگینان» که در سال 2011 با جمعیتی صدها هزار نفری بر ضد ریاضت اقتصادی تظاهرات کردند، محسوب میشود. او اعتقاد دارد «امسال سال تغییر است. ما در انتخابات پیروز میشویم و حزب «مردم» را شکست میدهیم.» نتایج رأیگیری انتخابات شوراهای شهر در اسپانیا نشان داد مردم «ماریانو راخوی» نخستوزیر این کشور و حزب متبوعش (حزب مردم) را به دلیل اجرای سیاستهای سختگیرانه اقتصادی عملاً تنبیه کردهاند. نتایج این انتخابات بزرگترین شکست حزب حاکم در 20 سال گذشته بوده و این حزب با وجود غلبه بر رکود هفت ساله اقتصادی، اما اکثریت مطلق را که در اغلب مناطق و حوزههای انتخابیه از آن بهره میبرد، از دست داده است.
کاندیدای شکست خورده حزب محافظه کار مردم تأیید میکند: «بحران مالی که برای چنین مدت طولانی ادامه دارد و باعث افزایش نرخ تورم شده، یکی از دلایل این وضعیت است که مشکلات زیادی بهوجود آورده و باعث شده بسیاری از مردم بیکار شوند. موضوع دیگر فساد است که از عوارض آن از دست دادن رأی حزب مردم بوده است. درحالیکه انتظار میرود انتخابات سراسری اسپانیا در ماه نوامبر (آبان-آذر) برگزار شود، نتایج انتخابات شوراها نشان داد که احزاب اصلی و بزرگ این کشور از حالا مجبورند با احزاب کوچکتر ائتلاف کنند.
نتیجه انتخابات آزمونی بزرگ برای انتخابات پارلمانی در اواخر سالجاری است. در واکنش به نتایج انتخابات شورای شهر، مردم اسپانیا اعتقاد دارند حزب حاکم این کشور باید به اشتباهات خود در اداره کشور اعتراف کند و راه گفتوگو را در پیش گیرد و به فکر راهحلهای دیگری برای اداره کشور باشد. مردم اسپانیا با رأی دادن به حزب پودموس در واقع اوضاع نابسامان اقتصادی در کشور و سیاستهای اقتصادی دولت ماریانو راخوی نخستوزیر اسپانیا را محکوم کردند. نتایج ضعیف اقتصادی حزب حاکم بر اسپانیا نقش مهمی در رویگردانی مردم از این حزب و روی آوری به حزب پودموس داشته است. از زمانی که حزب مردم قدرت را در اسپانیا به دست گرفته است روند اخراج کارگران و کارمندان از شرکتها و ادارات شدت گرفته است. سن بازنشستگی دو سال افزایش یافته و از 65 سال به 67 سال رسیده است. نرخ بیکاری نیز بهشدت افزایش یافته است و از هر چهار اسپانیایی یک نفر بیکار است. نتیجه انتخابات نشان میدهد میزان بیکاری هماکنون در اسپانیا به 9/26 درصد جمعیت فعال آن رسیده است. مردم اسپانیا به حزب حاکم دولت پشت کردهاند و برای چهار سال اعمال ریاضت اقتصادی و افزایش مالیاتها که منجر به افزایش بیکاری، کاهش دستمزدها و کاهش قدرت مالی اسپانیاییها شد، این حزب را تنبیه کردند.
* کارشناس مسائل اروپا