نخستین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر در جلسه کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شد.
به گزارش فارس، محمدحسین ایمانی خوشخو، رئیس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی در این جلسه گفت: جشنواره های هنری فجر نقطه عطف در رویدادها و فرآیندهای هنری هستند و حاشیه هایی هم دارند که برای کاهش حاشیه ها و مسائل به مدیریت قوی و منسجم نیاز دارند.
ایمانی خوشخو با اشاره به نخستین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر گفت: نخستین دوره این جشنواره به خوبی برگزار شد و زمینه ای را فراهم کرد تا این جشنواره در سال های آینده گسترده تر برگزار شود.
رئیس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر توجه به اصالت هنری در صنایع دستی و هنرهای سنتی افزود: در صنایع دستی و هنرهای سنتی اصالت هنری اولویت دارد و در ادامه اقتصاد این هنر نیز باید مورد توجه قرار گیرد. ضرورت دارد که حوزه ها و نهادهای مدیریت رشته هایی مانند نگارگری، خوشنویسی، سفال و سرامیک و فرش مشخص شود تا بتوان برنامه منسجمی برای هنرهای سنتی و صنایع دستی طراحی کرد.
بهمن نامورمطلق، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این جلسه گفت: طرح برگزاری جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر به همت کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب و با حمایت رئیس سازمان میراث فرهنگی نخستین دوره این جشنواره برگزار شد.
این جشنواره فرصت تازه ای را برای صنایع دستی و هنرهای سنتی فراهم کرد و هنرمندان این حوزه از جشنواره استقبال کردند. با موافقت و حمایت رئیس سازمان میراث فرهنگی دبیرخانه دائمی جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر راه اندازی خواهد شد.
نامورمطلق با اشاره به بازار صنایع دستی افزود: ما در تولید صنایع دستی جزو سه کشور نخست اما در فروش جزو 30کشور هستیم و متأسفانه بازارهای صنایع دستی را به ویژه در گذشته از دست دادیم. ضرورت دارد که در سیاست خارجی و رایزنی های اقتصادی و فرهنگی به صنایع دستی، هنرهای سنتی و فرش توجه شود و شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اقتصاد فرهنگ و به ویژه صنایع دستی و هنرهای سنتی را مورد توجه قرار دهد. صنایع دستی و هنرهای سنتی در رسانه ها و صدا و سیما جایگاه چندانی ندارد و در واقع صنایع دستی صدا ندارد.
نامورمطلق در ادامه گفت: صنایع دستی تمرکززدایی و توزیع شده است و در شهرها و مناطق مختلف کشور هنرمندان و فعالانی در این حوزه کار می کنند. پاسخگویی به نیازهای نسل جوان از نظر زیبایی شناسی در صنایع دستی در معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی مورد توجه است و جوانانی با نگاه نو در این حوزه فعالیت می کنند.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشتت ساختاری را عاملی برای تضعیف صنایع دستی و هنرهای سنتی خواند و گفت: یکی از مسائل در حوزه ساختار صنایع دستی و هنرهای سنتی جدایی و تشتت است و صنایع دستی، برخی هنرهای سنتی، فرش و. . . به طور جداگانه در ساختارهای گوناگون برنامه ریزی می شود که ضرورت دارد این رشته های هنری در یک ساختار تعریف شود.
علی شیزری، مدیرکل دفتر توسعه و ترویج صنایع دستی و دبیر نخستین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر در این جلسه با ارائه گزارشی از جشنواره گفت: کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی آذرماه امسال برگزاری جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر را مصوب کرد و در فاصله کمتر از دو ماه برگزاری این جشنواره برنامه ریزی شد.
در این دوره از استان ها درخواست شد تا آثار برگزیده خود را ارسال کنند و در نهایت 172 اثر از 75 هنرمند در دو بخش کلاسیک و نگاه نو از 11 تا 15 بهمن ماه در خانه هنرمندان ایران به نمایش گذاشته شد
. این جشنواره با هدف تبیین اهمیت و جایگاه صنایع دستی، معرفی آخرین تلاش های هنرمندان و ارتقای کیفی آثار فرصتی برای هم نشینی هنرمندان و صنایع دستی فراهم کرد.
شیزری افزود: نخستین جشنواره صنایع دستی و هنرهای سنتی فجر دو محور نمایشگاه و تجلیل از هنرمندان را داشت که در بخش کلاسیک و نوگرا هشت هنرمند برگزیده شدند و از هنرمندانی که در سال 2016 نشان بین المللی مرغوبیت کالا در زمینه صنایع دستی را دریافت کرده اند، تجلیل شد. همچنین سرو زرین برای این جشنواره طراحی و برگزیدگان جشنواره سرو زرین دریافت کردند.