مهندس پورمند، مدیرعامل شرکت مادرتخصصی میدکو در جمع خبرنگاران به تشریح عملکرد شرکت میدکو پرداخت و گفــت: به هم پیوسـتگی تنها در بخش تولید نیست.
Core-Business در شرکت میدکو سه محور دارد که این سه محور در کنار هم هستند. اصلا مفهوم هلدینگ همین است. این سه محور عبارتند از تولید محصولات معدنی یا صنایع معدنی، بخش خدمات و مهندسی و بازرگانی فلزات.
وی در توضیح این سه محور خاطرنشان کرد: ما برای آنکه هویت پیدا کرده و باورمان کنند به طور طبیعی باید از تولید آغاز می کردیم. برای این منظور یا باید بخشی از سهام شرکت های موجود را خریداری می کردیم که قصد چنین کاری را نداشتیم، چون قصد ما ثروت آفرینی بود. یا باید خودمان پروژه های جدیدی را تعریف می کردیم که یک ظرفیت جدید در کشور ایجاد شود. از این رو به این نتیجه رسیدیم که باید به صورت یک مجموعه به هم پیوسته باشیم که تا آن مقطع چنین مجموعه ای در کشور وجود نداشت، اگر هم بود بسیار کم بود.
وی با اشاره به شعار شرکت که «توسعه ما از معدن آغاز می شود» است، ادامه داد: بسیاری از کارخانه های فولاد کشور که در کنار آب راه اندازی شده، برای این بوده است که بتوانند مواد اولیه را راحت به دست بیاورند ولی سیاست میدکو به گونه ای بود که ما برای اینکه توسعه پیدا کنیم باید معدن، کنسانتره، گندله و فولاد را با هم داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه تولید دو فلز فولاد و مس برای هر کشوری حائز اهمیت است، تصریح کرد: دو فلز اساسی فولاد و مس را انتخاب کردیم آن هم برای اینکه فولاد و مس برای هر کشوری در بخش معدن جزو شاخصه های اساسی توسعه اقتصادی محسوب می شود. به اعتقاد ما یک ظرفیت به جا مانده و استفاده نشده ای وجود داشت که باید از آن ظرفیت استفاده می کردیم.
وی افزود: به هم پیوستگی ما از معدن آغاز شد اما در اجرا ما در عمل نمی توانستیم از معدن آغاز کنیم. یک بخش خصوصی باید بتواند از دل ســرمایه گذاری های خـود، سرمایه گذاری های بعــدی خود را نیز به د ست آورد. کنسانتره ها ما را زودتر به معدن، بهره برداری و پول می رساند. لذا از کارخانه های کنسانتره شروع کردیم؛ سپس گندله، آهن اسفنجی در احیا و چدن ریزی در بخش کوره بلند و فولادسازی در اولویت قرار گرفت و امروز با همین روند پیش می رویم.
وظایف شرکت مانا
مدیرعامل میدکو در تعریف معدن ادامه داد: معدن مجموعه ای از زمین شناسی، استخراج، فرآوری و متالوژی استخراجی است.
وی با اشاره به اینکه در بخش خدمات مهندسی کمبود داشتیم، اظهار کرد: از همان ابتدا یک شرکت مهندسی درست کردیم و شرکت مانا را در یک مزایده خریداری کردیم به گونه ای که شرکت مانا صرفا کار ساختمانی می کرد و میدکو رویکرد این شرکت را به سمت صنعت تغییر داد و خیلی از اسکلت فلزی ها و بتن ریزی های میدکو را مانا انجام می دهد.
پورمند ادامه داد: مانا کم کم وارد نصب شد و حلقه خدمات مهندسی را برای میدکو تقویت و درآمدی هم از این محل ایجاد کرد. وی افزود: طبق قراردادهایی که با خارجی ها داشتیم یک شرکت مهندسی به عنوان ناظر اجرایی در کنارش گذاشتیم که جوان های ما بتوانند نقشه های مهندسی بیسیک را یاد بگیرند.
پورمند با اشاره به تشکیل بخش مهندسی و نصب و بخش تدارکات و بازرگانی، افزود: در بخش بازرگانی سه شرکت در اروپا، چین و ایران تشکیل دادیم که سفارشات تجهیزات خارجی را انجام دهند و از همه مهم تر این کار را یاد بگیرند.
وی تصریح کرد: بخشی از پروژه های کرمان همچون کک سازی نتیجه مشارکت شرکت مانا، معیار صنعت و یک شرکت چینی است. ما در حال حاضر به طور کامل توانایی ساخت کارخانه های کک سازی، زغال شویی، بیسیک، کنسانتره و فولاد را داریم.
بومی سازی دانش اجرای پروژه
پورمند با تاکید بر اینکه دانش اجرای پروژه کاملا بومی سازی شده است، گفت: هیچ شرکتی در دنیا وجود ندارد که بگوید فعالیت های خود را در همه بخش ها به طور ۱۰۰درصد بومی سازی کرده است. ما در میدکو این کار را انجام داده ایم. بخشی از دلایل آنکه سرعت پروژه های ما بالا بود این بود که همه این بخش ها متعلق به همین مجموعه بودند و ما تسلط بیشتری بر آن داشتیم.
وی تصریح کرد: خیلی از شرکت های معدنی دنیا در عین حال که مس و فولاد تولید می کنند، بازار این محصولات را هم در اختیار دارند؛ ما فعلا این امکان را نداریم.
وی با اشاره به اینکه بازرگانی فلزات فوق العاده تخصصی است، اظهار کرد: از میزان یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن فولادی که در دنیا تولید می شود، چقدر از بازرگانی آن را ایران انجام می دهد؟ بررسی ها نشان می دهد این رقم عدد پایینی است؛ سعی می کنیم این سد را بشکافیم تا کشور ما بتواند در بازرگانی فلزات حرکت کند.
پورمند ادامه داد: یکی از نکاتی که در پروژه ها وجود داشت بحث آب، برق و گاز بود که اهمیت زیادی برای شرکت داشت. همچنین نوع تکنولوژی که استفاده می شود نیز بسیار مهم بود.
وی با بیان اینکه دو روش کوره بلند و احیای مستقیم هیچ مزیت اقتصادی نسبت به هم ندارند، افزود: مهم این بود که یا بتوانیم گاز تامین کنیم یا زغال سنگ، که در منطقه زرند تامین زغال راحت تر از گاز است. ضمن آنکه می خواستیم هر دو تکنولوژی را با هم داشته باشیم. یک وظیفه ملی هم برای خود متصور بودیم که ما بیش از یک میلیارد تن ذخایر زغال سنگ داریم. منطقه زرند ۲۰۰ میلیون تن ذخیره زغال دارد و حدود 17 هزار نفر در این منطقه کار می کردند که به تدریج به دلیل عدم وجود بازار تعطیل شدند. اما این به آن معنا نیست که ما این ذخایر را نداریم.
وی افزود: از این رو باید جایی برویم که مواد اولیه آن در کشور ما وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه سه معدن خمرود، طبس دو و طبس سه را در مزایده گرفتیم، گفت: بخش زغال ما می تواند به صورت ۱۰۰درصد مواد اولیه را از داخل تامین کند که یکی از مولفه های اقتصاد مقاومتی است.
مزیت های میدکو
پورمند ادامه داد: مزیت میدکو در این است که از معدن تا انتهای خط را در خود دارد به گونه ای که فاصله و هزینه حمل کم است و به مسائل زیست محیطی هم کمک کرده ایم.
وی با بیان اهمیت شرکت میدکو در امر اشتغال زایی افزود: در حال حاضر این شرکت حدود 15 هزار شغل به صورت مستقیم و بیش از 150 هزار شغل به طور غیرمستقیم ایجاد کرده است.
پورمند با اشاره به اینکه میدکو معین اقتصادی شهرستان های زرند و کوهبنان است، افزود: در اقتصاد مقاومتی بنا داریم توسعه را از روستاها و با جوان ها شروع کنیم.
وی در خصوص واژه بهره مالکانه نیز اظهار کرد: وقتی یک مجموعه در منطقه ای اشتغال زایی کرده و در ازای سودی که به دست می آورد مالیات پرداخت می کند، به کار بردن واژه بهره مالکانه و حق انتفاع جای تامل دارد.
مدیرعامل میدکو تصریح کرد: مهم ترین اثر میدکو و بانک پاسارگاد این است که دارایی های کشور را از زیر زمین به روی زمین می آورد و انگیزه جوانان را بالا می برد به گونه ای که امروز جوانان زرند در حال تولید محصولات صنعتی و معدنی هستند.
وی خاطــرنشـان کــرد: ان شاءالله طی دو سال آینده تمامی پروژه های میدکو تکمیل خواهد شد. وی با اشاره به صادرات کنسانتره سنگ آهن، گندله و آهن اسفنجی تصریح کرد: در نظر داریم تمامی ۴.۲ میلیارد تن فولاد تولیدی را صادر کنیم و اعتقاد داریم نباید در مسیر ریسک نرخ ارز قرار بگیریم.
مدیر عامل میدکو گفت: واحدهای فولادسازی را نمی توان با یک برق نامطمئن اداره کرد و به این منظور در حال راه اندازی یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برق هستیم.
وی با بیان اینکه برای تامین آب کارخانه ها چاه جدیدی احداث نکردیم، افزود: کرمان منطقه ای کم آب است، منتها ما در یک نقطه متمرکز نشده ایم. در بردسیر و در منطقه کاظم آباد کرمان و در زرند قرار گرفتیم و تامین آب را آسان کردیم.
پورمند تصریح کرد: در راستای بالا بردن بهره وری استفاده از آب، تاسیسات جدیدی راه اندازی کردیم و از یک آب دو بار استفاده می کنیم و با شبکه آب و فاضلاب کرمان قرارداد ۴۰۰ لیتر بر ثانیه بستیم و به تدریج از آن آب بعد از تصفیه استفاده می کنیم.
وی با اشاره به اینکه بحران اقتصادی دنیا در مواد اولیه و آب است، اظهار کرد: در پروژه انتقال آب از خلیج فارس حضور نداریم و انتخاب ها دقیق است و دچار مشکل آب نخواهیم شد.
پورمند با بیان اینکه که اکنون به مواد اولیه وصل شده ایم، گفت: جلال آباد ذخیره ۱۸۰ تا ۲۰۰ میلیون تن است. عیار پایین آن در فرآوری خوب جواب داده است و کنسانتره جلال آباد زرند با عیار ۶۸درصد یکی از بهترین کنسانتره های کشور است.
مدیرعامل میدکو عنوان کرد: کنسانتره یک ماده خام است و اگر به گندله تبدیل شود ارزش بیشتری به خود می گیرد و اشتغال را بیشتر می کند و تولیدات پایین این فلزات در مناطق محروم، از برنامه های بعدی میدکو است.
وی با اشاره به اینکه خواهان افزایش ظرفیت معدنی کشور و بالا بردن ذخایر موجود هستیم، اظهار کرد: معدن جلال آباد و معدن شماره چهار گل گهر را در اختیار گرفتیم و پنج پهنه اکتشافی در کرمان، اردبیل، قزوین در زمینه مس و سنگ آهن را در دستور کار داریم.
اتصال میدکو به پکیج معادن کشور
پورمند افزود: میدکو در همه زمینه ها حتی در مس، با توجه به مشارکتی که با شرکت مس دارد، به پکیج معادن کشور وصل شده است که این یک امتیاز بزرگ برای میدکو است.
وی با تاکید بر اینکه قیمت تمام شده فولاد میدکو، از قیمت تمام شده فولادسازی های کشور کمتر است، گفت: مجموع سرمایه گذاری تا این مرحله حدود ۱۵هزار میلیارد تومان است که با هزینه های مالی به ۲۰هزار میلیارد تومان می رسد. وی ادامه داد: تا الان بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان هزینه کرده ایم و به لحاظ ارزی کل پروژ ه های میدکو 5میلیارد دلار هزینه داشته اند.
مدیرعامل میدکو گفت: بیش از ۱۲ پروژه میدکو به بهره برداری رسیده است و در حال تولید هستند و سعی کردیم یک EPS را محقق کنیم که به سهامداران فشار کمتری وارد شود.
***
خبرنگاران روز سه شنبه به کرمان رفتند تا از یکی از نتایج موفق فعالیت یک بانک خصوصی در عرصه های مختلف اقتصادی بازدید کنند؛ این بار شرکت مادر تخصصی میدکو مقصد ما بود. شرکتی که از سال 86 با طراحی و تاسیس مجتمع های تولیدی بزرگی به پشتوانه بانک پاسارگاد توانسته به تولیدکننده مطرح در این عرصه بدل شود؛ تولید کننده ای که در افق پنج ساله قصد دارد با گسترش تولیدات خود، ایران را از نظر تولیدات معدنی به کشوری مطرح در بازارهای جهانی تبدیل سازد.
این موضوعی است که مهندس پورمند مدیرعامل این شرکت هم در جریان بازدید بر آن انگشت می گذارد.
وی می گوید: ما از همان ابتدا اهداف بلندی را برای شرکت میدکو ترسیم کردیم. ما به دنبال این بودیم کاری انجام دهیم که دیگران به دنبال آن نبوده اند یا در توان شان نبوده است که به آن ورود کنند. هدف ما از ابتدا این بود که انجام کاری نو را آغاز کنیم که به خلق فضایی جدید و ماندگار در محیط اقتصادی کشور و به تولید ثروت پایدار منجر شود. هدف ما بزرگ بود بنابراین نیاز به همتی مضاعف و برنامه ویژه ای هم داشتیم.
وی افزود: رسیدن به چنین هدف بلندی نیاز به یک پشتوانه مالی قوی هم داشت. ثروت آفرینی در ابعاد بزرگ آن که از هدف های مهم اقتصاد مقاومتی است که بدون داشتن پشتوانه پولی و بانکی و ترکیب آن با مجموعه موفق فنی و اقتصادی محال است رخ دهد و ما در این مسیر توانستیم از حمایت های بانک پاسارگاد بهره ببریم.
مهندس پورمند در جریان سفر خبرنگاران ضمن برشمردن اهداف پنج ساله بزرگی که برای این شرکت مادر تخصصی ترسیم کرده اند، گفت: هنگامی که یک مجموعه اقتصادی کاری را از پایه شروع به ساختن می کند مفهومش این است که قصد دارد سنگ بنای کاری متفاوت را بگذارد، وگر نه به سادگی می تواند با خرید سهام چند شرکت موجود به فعالیت بپردازد و بهره اقتصادی هم به دست آورد.
پایه گذاری یک مجتمع تولیدی و شرکت مادر تخصصی بزرگ هم در این فضا نیاز به شجاعت زیادی داشت و هم نیاز به دانش و سرمایه مالی قوی. من باید بر این نکته تاکید ویژه کنم که کاری که ما در این مجموعه تولیدی انجام داده ایم بدون بانک پاسارگاد امکان تحقق نداشت.
کارنامه درخشان
وی با برشمردن موفقیت های بانک پاسارگاد در عرصه های مختلف گفت: چنین کارنامه ای نشان می دهد که بانک پاسارگاد فقط یک بانک نیست بلکه یک گروه مالی و اقتصادی توانمند است. عملکرد این بانک محصول تلاش مجموعه ای از انسان های موفق است؛ انسان هایی که تعلق سرزمینی به کشور خود دارند و آن را برای خود یک آرمان می دانند. در مجموعه پاسارگاد این آرمان وجود دارد و در رأس آنها دکتر قاسمی مدیرعامل این بانک قرار دارد.
ایشان یک تعلق سرزمینی و ملی دارند که با حفظ ضوابط و مقررات، این کار بزرگ را در رابطه با شرکت میدکو به نتیجه رسانده اند و البته خود بانک پاسارگاد هم از عواید این کار بهرمند شده است.
مهندس پورمند تاکید کرد: یک مجموعه اقتصادی که قصد دارد وارد بازار شود و به تولید و رقابت با سایر تولیدکنندگان بپردازد و محصولاتش را عرضه کند نیاز به اعتبار دارد و در این مسیر ما توانستیم از اعتبار بانک پاسارگاد استفاده کنیم. یک موسسه قوی می خواهد تا این اعتبار رقم بخورد. باز هم آن موسسه به تنهایی کفایت نمی کند.
مدیرعامل میدکو خاطرنشان کرد: میدکو و بانک پاسارگاد توانستند با همکاری یکدیگر مواد معدنی و دارایی های کشور را از زیر زمین به روی زمین بیاورند و این موفقیت بزرگی بود که انگیزه جوانان را بالا می برد به گونه ای که امروز جوانان و نسل تحصیلکرده در این مجموعه، کارهای بزرگ و سختی را انجام می دهند. اینها ثروت های واقعی کشور ما هستند.
ارتباط با نویسنده: nasim64najafi@gmail.com