گرد و غباری که از هفته گذشته جنوب غرب ایران را زیر خاک برد، نه تنها مردم این شهرها را آزرد، بلکه بخش صنعت فعال در این منطقه را تعطیل کرد. ظرفیت بالای جنوب غرب ایران با توجه به نفت خیز بودن و وجود تولیدکنندگان بزرگ فولاد و نیروگاهها، در بخش صنعت بر کسی پوشیده نیست اما کسی هم نمیتواند موانع بر سر راه تولید را که در چند سال گذشته مانند اهرم فشاری برای صنعتگران عمل کرد، انکار کند و در میان این مشکلات ریزگردها نیز مزید بر علت شدهاند. گرد و غباری که امروز در آسمان خوزستان دیده میشود، به گفته بسیاری منشاء داخلی دارد که برخاسته از تالابهای این منطقه است. ظرفیت نیمــه فعال شهرکهای صنعتی این بخش از کشور نشان از درگیری یکی از قطبهای بزرگ صنعت کشور، با مشکلات دارد و حال در این بین گرد و خاک نیز مزید بر علت شده و به گفته تولیدکنندگان فعال در جنوب غرب کشور، بسیاری از واحدهای تولیدی در خوزستان ناچار به تعطیلی و گردگیری شدهاند.
بیژن پناهیزاده، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت خوزستان، درباره این بحران به «فرصت امروز» میگوید: «شرایط واحدهای صنعتی خوزستان اکنون بد اندر بدتر است. گرما، پرداخت نشدن مشوقها و تسهیلات کم بود، اکنون گرد و غبار هم اضافه شده و ما در حال گردگیری هستیم. در این هفته من تلفنهای متعددی داشتم که تولیدکنندگان میخواستند کارخانههای خود را برای فروش بگذارند. با این وضعیت موجود دولت باید بین تولیدکنندگانی که در چنین استانهایی فعالیت میکنند با کسانی که در تهران یا اصفهان سرمایهگذاری میکنند، تفاوتی بگذارد. زیرا وضعیت اشتغال خوب نیست و با این شرایط بدتر هم خواهد شد و اگر اشتغال نباشد طبیعتا مردم در این استان نخواهند ماند. اگر دولت نخواهد مشوقی را برای تولیدکنندگان خوزستانی در نظر بگیرد، من برای بخش تولید خوزستان در سال 94 پیشبینی خوبی ندارم.»
خوزستان با دارا بودن 29 شهرک صنعتی، یکی از بزرگترین قطبهای صنعتی کشور به شمار میرود، البته قطبصنعتی که این روزها خاک موجود در هوا صنایعش را به تعطیلی سپرده است. علی کرانی، رییس هیات امنای شهرک صنعتی شماره یک اهواز، درباره تاثیر این گرد و غبار بر فعالیت صنعتگران اظهار میکند: «فضای شهرکهای صنعتی بر اثر این گرد و غبار به یک فضای مرده تبدیل شده است. مثلا شهرک شماره یک اهواز با 158 واحد مستقر در آن تعطیل است. با وجود اینکه در حال حاضر فصل زمستان است اما اهواز هوای گرمی دارد و اگر تولیدکنندگان بخواهند در این فضا درها و پنجرهها را بسته نگه دارند، تقریبا نمیتوان نفس کشید. بنابراین کارفرماها ناچار شدهاند که یا کارگاهها را تعطیل کنند یا اینکه فقط سفارشهایی را که باید تحویل دهند، تکمیل کنند. این گردوغبار فعالیت کل استان را تعطیل کرده است.»
او میافزاید: «متاسفانه ما از سالها پیش درباره این گردوغبار و کم کاری دولت گلایه کردهایم و هیچ توجهی به آن نشده تا اینکه امروز به شکل یک بحران برای ما درآمده است. در بحرانی که امروز به وجود آمده وزارت نیرو و مناطق نفت خیز جنوب کوتاهی کردهاند.» محمدی احمدزاده، مدیرعامل شرکت رادیاتور درخشان جنوب که در شهرک صنعتی شماره 2 اهواز مستقر است، در این زمینه بیان میکند: «ریزگردها صنایع خوزستان را به تعطیلی کشاندهاند، زیرا وقتی آلودگی از 60 درصد بیشتر باشد هیچ نیروی انسانی نمیتواند کار کند. با توجه به وجود این آلودگی در سطح استان نه تنها صنایع تعطیل شدهاند بلکه متضرر نیز خواهند شد، زیرا کارفرما باید حقوق کارگر خود را پرداخت کند، در حالیکه تعطیل هستند ضمن اینکه بعد از شروع فعالیت نیز باید فقط چند روز برای پاکسازی وقت بگذارند.» او با اشاره به داخلی بودن منشاء این ریزگردها میگوید: «باید راهکاری اتخاذ شود که از برخاستن این خاک از تالابها جلوگیری شود تا این چنین ضرری متوجه خوزستان نشود.»
امروز آب و هوای خوزستان نه فقط برای جان انسانها، بلکه برای صنایع این استان نیز خطر محسوب میشود. خطری که تاکنون صنایع این استان را به تعطیلی کشانده و حتی ادارههای دولتی را ناچار کرده که از ساعت 10 صبح فعالیت خود را شروع کنند، زیرا هر روز باید دو ساعت را صرف گردگیری کنند. حالا همه خوزستان در حال گردگیری است شاید وقت آن رسیده که سیاست حمایت از صنایع نیز گردگیری شود.