سخنگوی دبیرخانه مشترک سه اتاق ایران، تعاون و اصناف در نخستین نشست مشترک سه اتاق شرایط امروز اقتصاد ایران را در طول هشت دهه گذشته بینظیر دانست و با بیان اینکه فرصت برای تغییر اقتصاد دولتی به سوی خصوصی فراهم شده است، گفت: در کشور ما حضور و اثرگذاری بخش دولتی بسیار زیاد است و از نظرات ما بهعنوان بخشخصوصی در تدوین آییننامهها و سیاستگذاریها کمتر از 10 درصد استفاده میشود و بخش غیردولتی جایگاه و سهمی در تصمیمگیریها نداشته است.
محسن جلالپور، با اشاره به شرایط اقتصادی امروز کشور، جریانات اقتصادی در جهان و همچنین موقعیت بیثبات کشورهای منطقه، تغییر ریل اقتصادی کشور را توسط برنامهریزان و سیاستگذاران اجتنابناپذیر دانست و با اشاره به ضرورتهای تشکیل مثلث سه اتاق توضیح داد: باید همه مراحل در زنجیره اقتصادی کشور را که قبل از تولید گرفته تا تولید، توزیع و بازار شامل میشود، در نظر گرفت و همیشه هر یک از این مسائل به طور مجزا در اتاقهای مربوط پیگیری میشد اما ما به یک کار مشترک و هماهنگ نیاز داشتیم.
رئیس اتاق ایران با بیان اینکه امروز بخش غیردولتی باید علمدار این تغییرات باشد، تشکیل دبیرخانه سه اتاق را بخش غیردولتی اقتصاد ایران عنوان کرد و افزود: از آنجا که بخش غیردولتی در سالهای گذشته میدانی برای حضور و فعالیت نداشته، در سه اتاق تصمیم گرفته شد که در قالب یک اقتصاد غیردولتی تشکلی بزرگ ایجاد کنند تا در حین حفظ هویت اتاقها توانمند و تاثیرگذار وارد میدان جدید اقتصاد کشور شوند.
رئیس اتاق اصناف نیز سهم این بخش را در اقتصاد کشور در طول 36 سال گذشته، ناچیز عنوان کرد و گفت: هر وقت صحبت از پیشرفت و توسعه بوده با کشورهایی مثل آلمان و مالزی و خیلی کشورهایی دیگر صحبت شده و کسی نگفته که اقتصاد آلمان 92 درصد یا در مالزی 83 درصد اقتصاد غیردولتی است.
علی فاضلی، با بیان اینکه در دولت یازدهم تعامل با بخشخصوصی وجود دارد، از دولت گلایه کرد و گفت: واقعیت این است که یک سفره عظیم مانند کمیته امداد در دولت پهن شد که بسیاری بر سر آن ارتزاق میکنند. دیگر اینکه نزدیک به دو سال گذشته هنور نتوانستهایم بخش بانکی را از بنگاهداری خلاص کنیم، حتی به آن سمت حرکت نشد. ما از دولت گلایه داریم چرا که رویکرد دارد اما در این خصوص هنوز عزم جدی به خرج نداده است. دولت در بسیاری از موارد حتی در حد کارشناسی خودش را مکلف به استفاده از نظرات غیردولتی نمیداند. رئیس اتاق اصناف ضمن بیان انتقادی از خود گفت: ما بهعنوان بخش غیردولتی نیز هنوز نتوانستهایم استراتژی معینی تعریف کنیم. بین صنایع بزرگ و خرد تعامل وجود ندارد. نداشتن استراتژی درست از تأمین تا توزیع، دیگر انتقاد وی به عملکرد بخشخصوصی بود.
فاضلی در بیان ضرورتهای تشکیل دبیرخانه مشترک سه اتاق گفت: باید بپذیریم که تقریباً 94 درصد بنگاههای حاضر در بخش صنایع کوچک یا بنگاههای کوچک قرار دارند و همه در این سه حوزه هستند، اما تعریف مشخصی برای آنها وجود ندارد و گاهی هم در قانون نظامصنفی در سه اتاق شاهد تعارض هستیم و باعث شده که در حوزه اصناف شاهد حرکت غیرتوسعه محور باشیم و من خوشبین هستم و فکر میکنم این تعامل میتواند به بهبود این وضعیت کمک کند.
رئیس اتاق اصناف ایران ازسازمان امور مالیاتی انتقاد کرد و گفت: به نظر من فرافکنیهایی از سوی این سازمان در بحث مالیات در مورد اصناف صورت گرفت، درحالیکه از سال 90 تا امروز که شاهد رکود در ساختار اقتصادی کشور هستیم 48 درصد افزایش مالیاتی داشتهایم. فاضلی این سازمان را مورد خطاب قرار داد و افزود: فقط نباید بنگاههای آشکار را دید و هر روز فشارهای مختلف را بر اصناف وارد آورد، اصناف بدون هیچ هزینهای اشتغال ایجاد کرده، درحالیکه دولت باید به ازای هر شغل 150 تا 160میلیون تومان هزینه کند. شما برای اینها چه کردید و در طول 36 سال گذشته چه تسهیلاتی برای آنها فراهم کردهاید؟ فاضلی گفت: ما به سرمایهگذاری خارجی نیاز داریم اما حفظ شرایط موجود از واجبات و اولویتها است.
رئیس اتاق تعاون سوی دیگر این تشکل، مسئولیت زیاد بخش غیردولتی را در اقتصاد پساتحریم از دیگر دلایل تشکیل این مثلث عنوان کرد و گفت: در این زمان کشور ما درگیر جنگ تمام عیار اقتصادی است و بخش اقتصاد مردمی نیز باید محور کار باشد.
بهمن عبداللهی اجرای اقتصاد مقاومتی را از اهداف این کار مشترک معرفی کرد و با بیان اینکه رسالت سه اتاق بهعنوان بخش غیردولتی در اقتصاد سنگین است، ادامه داد: از آنجا که در آستانه برنامه ششم توسعه هستیم، بهترین فرصت است که سه اتاق در کنار یکدیگر بهعنوان بخش غیردولتی در سیاستگذاریها و تدوین برنامهها مشارکت داشته باشند. وی هماهنگی پیش از معرفی مواضع بخش غیردولتی در شوراهای مختلف دولتی را از دیگر ضروریات تشکیل این دبیرخانه مشترک عنوان کرد.
وی با بیان اینکه به غیراز سهام عدالت، ۵ تا ۶ درصد سهم اقتصاد در اختیار بخش تعاون است، ادامه داد: بیشترین واگذاریها به بنگاههای شبه دولتی بوده و بخشخصوصی واقعی سهم اندکی از این واگذاریها را به خود اختصاص داد، البته دولت یازدهم سعی کرده آن را اصلاح کند. ضمن اینکه امسال، سال آخر برنامه پنجم توسعه بوده و بهنوعی سال آخر واگذاریها هم محسوب میشود که البته تعداد کمی از بنگاههای دولتی باقی ماندهاند که خصوصیسازی آنها در جریان است.
عبداللهی با بیان اینکه خـصـوصیسازی در کشور موفق نبوده، افزود: بسیاری از واگذاریها دچار مشکلات حقوقی هستند و به موازات هیأت عالی واگذاری در وزارت امور اقتصادی و دارایی، هیأت داوری واگذاریها در وزارت دادگستری تشکیل شده که این روزها، ایام پرمشغلهای را پشت سر میگذارند. رئیس اتاق تعاون ادامه داد: در ملاقات اخیری که با وزیر امور اقتصادی و دارایی داشتهایم، مقرر شده در شورای عالی مالیاتی ۱۰ نفر از تشکلهای غیردولتی و اصناف حضور یابند و بخش تعاون نیز در این جلسات حاضر شود.
به گزارش «فرصت امروز» و به گفته رئیس دبیرخانه مشترک سه اتاق، بیانیه این تشکل غیردولتی صبح روز یکشنبه در نشست هیات نمایندگان اتاق ایران توسط رئیس اتاق ایران، سخنگوی دبیرخانه قرائت خواهد شد. دفتر این دبیرخانه در اتاق ایران خواهد بود و رؤسای اتاقها نشستهای ماهانه خواهند داشت. این دبیرخانه 20 موضوع را دنبال خواهد کرد که از آن میان میتوان به ایجاد کارگروه مشترک تدوین برنامه ششم، سازماندهی جدید در ایجاد تشکلها و جلوگیری از موازیکاری، ایجاد کارگروه مشترک تأمین و توزیع، هماهنگی در اعزام و پذیرش هیأتهای تجاری، مبارزه با قاچاق، تسهیلات بانکی و. . . اشاره کرد.