موضوع تقلب در عسلهایی که به اسم صددرصد طبیعی و با قیمت بهنسبت ارزان در فروشگاههای کشور عرضه میشود را با رضا ترکاشوند، مدیرکل امور طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم وزارت جهاد کشاورزی در میان گذاشتهایم. این گفتوگوی کوتاه در ادامه میآید.
تولیدکنندگان عسل طبیعی و اعضای اتحادیه سراسری زنبورداران کشور، قیمت تمامشده تولید هر کیلوگرم عسل را بیش از 35هزار تومان اعلام میکنند. این در حالی است که قیمت این محصول در فروشگاهها کیلویی 10تا20هزار تومان است. آیا شما وجود تقلب در این زمینه را قبول دارید؟
اینکه تولیدکنندگان ما با ضرر و زیان مواجه هستند، موضوع تازهای نیست، اما اگر اینگونه که عدهای اعلام میکنند بیش از 90درصد عسل در کشور تقلبی باشد را اصلا قبول ندارم. در این صورت که نمیتوان اسم آن را عسل گذاشت. تولید عسل در کشور استانداردهایی دارد که براساس آن دستگاههای نظارتی مانند سازمان دامپزشکی (پیش از فرآوری محصول) و اداره کل نظارت بر موادغذایی وزارت بهداشت، بر فرآیند تولید این محصول نظارتهای کامل را انجام میدهند. عددی که برای تقلب در عسل اعلام میشود (بیش از 90درصد) بسیار بالاست.
بعضی از تولیدکنندگان عسل طبیعی ایرادهایی از نحوه تعیین و تعریف استانداردهای تولید عسل در کشور دارند. در این خصوص چه نظری دارید؟
استانداردهای تولید عسل طبیعی در کشور توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان ملی استاندارد، معاونت تخصصی وزارت بهداشت و اتحادیه مربوط تعریف شده است. در تولید عسل طبیعی ممکن است مانند هر محصول دیگری تقلب وجود داشته باشد که در این صورت باید با متخلفان برخورد قانونی کرد. استانداردها باید رعایت شوند و به خطقرمزها نیز باید توجه کرد. هرجا تخلفی انجام شود باید با آن
برخورد جدی کرد.
البته در این مورد میتوان به تغذیه تکمیلی زنبور عسل در فصل سرما اشاره کرد که گاهیاوقات زنبورداران به جای شهد گل از آن استفاده میکنند. تغذیه تکمیلی بیشتر برای تقویت جمعیت کلنیها و جلوگیری از کاهش آن انجام میشود.
بنابراین، شما کیفیت عسلهای عرضه شده در فروشگاهها و سوپر مارکتها را تایید میکنید؟
تنها چیزی که در مورد شبهه در کیفیت عسل میتوانیم بگوییم، کیفیت آن در تولید است و همانگونه که ذکر کردم، استفاده از تغذیه تکمیلی زمانی که زنبوردار به مراتع و گل و گیاه دسترسی ندارد، انجام میشود. عسلهای تولیدشده در کشور صددرصد طبیعی هستند و با استفاده از شهد گل تولید میشوند.
اتحادیه سراسری زنبورداران کشور اعلام کرده که هیچ یک از فروشگاههای زنجیرهای و شبکههای پخش موادغذایی فروشگاهها و سوپرمارکتها از اعضای این اتحادیه که تولیدکنندگان اصلی عسل در کشور هستند، عسل خریداری نمیکنند. در این مورد چه نظری دارید؟
این مورد البته نقدی است که از سوی اتحادیه زنبورداران مطرح میشود و شاید هم درست باشد. اتحادیه میتواند بهعنوان منبع اصلی تامین عسل در کشور مورد توجه فروشگاهها و خریداران قرار گیرد و باید آنها را به این سمت هدایت کرد تا عسل طبیعی و باکیفیت را از آنها تهیه کنند.
در پایان اگر صحبت خاصی دارید، بیان کنید:
به نظر من بحثهایی مانند تولید عسل تقلبی و مخلوطی از آب و شکر در رسانهها موجب میشود که مردم از خوردن عسل گریزان و رویگردان شوند و تولیدکنندگان نیز ضرر کنند از سوی دیگر اقتصاد کشور هم ضربه وارد میشود.