سرانجام دونالد ترامپ در برابر ده ها هزار نفر از مردم آمریکا و مقامات فعلی و پیشین این کشور سوگند یاد کرد و رسما دوران ریاست جمهوری اش آغاز شد. وی در شرایطی وارد کاخ سفید می شود که کمتر کسی فکر می کرد بتواند هیلاری کلینتون رقیب قدرتمند خود از حزب دموکرات را شکست دهد.
آقای ترامپ که به اتخاذ مواضع جنجالی شهرت دارد، در نطق پس از سوگند نیز لحن معروف خود را حفظ کرده و از برخی برنامه هایش که از اهمیت بیشتری برخوردارند سخن گفت. با این حال می توان گفت که عمده ترین نگرانی رئیس جمهور جدید آمریکا مسئله اقتصاد این کشور است.
وی که بارها با اعلام برنامه های اقتصادی خود وعده داده است که بار دیگر اقتصاد آمریکا را به روزهای اوج خود بازگرداند، در سخنرانی خود در مقابل هوادارانش به نکته مهمی اشاره کرد: «اجناس آمریکایی بخرید و آمریکایی ها را استخدام کنید.»
در نگاه اول شاید این یک شعار نخ نما شده باشد، اما با توجه به روحیات آقای ترامپ باید گفت که این گونه نیست، چرا که رئیس جمهور ایالات متحده وعده ایجاد 25 میلیون شغل در یک دهه آینده را داده است؛ وعده ای که بسیار بزرگ و اغراق آمیز بوده و بسیاری از کارشناسان اقتصادی در توانایی آقای ترامپ در عمل به این وعده ابراز تردید کرده اند.
با این وجود در صورت تحقق وعده دونالد ترامپ، این بیشترین میزان ایجاد شغل در دوران یک رئیس جمهورآمریکا خواهد بود، چرا که تا به این لحظه بیشترین میزان شغل ایجاد شده توسط یک رئیس جمهور آمریکا در دوران بیل کلینتون و در سال های شکوفایی اقتصادی دهه 90 میلادی بوده است.
رئیس جمهور جدید آمریکا در رابطه با سیاست ها و استراتژی های اقتصادی اش در زمینه ایجاد شغل اظهار داشت: «ما شغل های از دست رفته را باز خواهیم گرداند، ما مرزهای مان را مجددا ترسیم خواهیم کرد، ما ثروت از دست رفته خود را باز می گردانیم تا جانی دوباره به رویاهای مان بدهیم.» گفتنی است پس از مطرح شدن این سخنان از سوی رئیس جمهور آمریکا حضار با شدت زیادی وی را تشویق کردند که این موضوع حاکی از اهمیت بسیار زیاد مسئله اقتصاد و بیکاری برای رأی دهندگان به آقای ترامپ است.
برخی آمریکایی ها احساس می کنند که آقای ترامپ سعی دارد از تشویش و اضطراب اقتصادی موجود در این کشور به سود خود استفاده کند و در مقابل عده ای دیگر ضمن تحسین عملکرد اقتصادی دولت باراک اوباما معتقدند در مقایسه با سال های سیاه رکود عمیق اقتصادی در حال حاضر از جایگاه بهتری در اقتصاد جهان برخوردارند. به رغم این تحلیل ها، درحالی که از هر 10 آمریکایی یک نفر بیکار است و میلیون ها نفر مسکن خود را از دست داده اند، بسیاری از مردم آمریکا بر این باورند که این کشور هنوز به طور کامل از رکود اقتصادی خارج نشده است.
ترامپ نیز به خوبی از مشکلات و دشواری های اقتصادی یاد شده آگاه بوده و با طراحی برنامه های اقتصادی در راستای مشکلات مذکور، موفق شد رأی بسیاری از مردم ویسکانسین، میشیگان و پنسیلوانیا را که همگی از شهرهای تولید کننده در آمریکا محسوب می شوند به خود اختصاص دهد.
وعده های ترامپ برای تقویت بخش تولید
دونالد ترامپ در رابطه با تقویت بخش تولید نیز برنامه داشته و وعده هایی داده است. وی در رابطه با کارخانه های آمریکایی و شرایط شان می گوید: «کارخانه های تعطیل شده و زنگ زده مانند قارچ هایی خشکیده و غیرقابل استفاده در سراسر خاک آمریکا پراکنده شده اند.» ترامپ افزود: «ثروتی که متعلق به قشر متوسط ما است از آمریکا خارج شده و در سراسرجهان پخش شده است.»
در چارچوب ادعاهای ترامپ در رابطه با خروج سرمایه های آمریکا از این کشور باید گفت این یک ادعای درست است، چرا که بررسی های صورت گرفته نشان می دهد از سال 2000 میلادی تاکنون بیش از 5 میلیون شغل در آمریکا از دست رفته است. با این حال و به رغم ادعاهای ترامپ مبنی بر خروج سرمایه های آمریکا از این کشور، طی دو دوره ریاست جمهوری باراک اوباما 11 میلیون شغل در این کشور ایجاد شده که اغلب آنها در حوزه خدمات بوده است.
در حالی که تعداد قابل توجهی از شغل های از دست رفته در دوران اوباما مجددا بازگشتند، میزان دستمزد پرداختی به هیچ وجه به وضع سابق بازنگشته است. میزان دستمزد قشر متوسط در آمریکا در مقایسه با دهه 90 میلادی همچنان کمتر بوده و به همین دلیل است که دونالد ترامپ بخش قابل توجهی از سخنرانی پس از سوگند خود را به دادن وعده های اقتصادی و بازگرداندن ثروت به اقتصاد آمریکا اختصاص داد.
گذشته از تمامی آمارها و وعده های اقتصادی، سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که ترامپ چگونه می خواهد 25 میلیون شغل ایجاد کند؟ بسیاری از اقتصاددان ها و تحلیلگران معتقدند وی برای تحقق وعده خود به معجزه نیاز دارد.
رئیس جمهور جدید آمریکا در نطق پس از سوگند ریاست جمهوری خود به نکات دیگری نیز اشاره کرد. وعده ساخت بزرگراه ها، پل ها، خطوط راه آهن و فرودگاه های جدید از جمله دیگر وعده هایی بود که ترامپ در کنار وعده های اقتصادی بزرگ تر خود مطرح کرده است. شایان ذکر است که این برنامه ها و وعده ها در شرایطی از سوی رئیس جمهور آمریکا مطرح می شود که وی جزییات مربوط به برنامه های اقتصادی خود برای آمریکا را با جزییات مربوط به آن در وب سایتش منتشر کرده است.
علاوه بر سرمایه گذاری در حوزه توسعه و بهبود زیرساخت ها، رئیس جمهور جدید آمریکا خواهان بخشودگی های مالیاتی گسترده برای شرکت های تجاری و برخی افراد است. بازنگری در قوانین تجاری و مذاکره مجدد با کشورهای مکزیک و چین در رابطه با معاملات تجاری از جمله اقدامات فوری است که دونالد ترامپ برای محقق ساختن وعده های اقتصادی و شغلی خود خواهان انجام آن است.
نکته قابل توجه درباره اقدامات اقتصادی و تجاری آقای ترامپ آن است که وال استریت از ابتدا نسبت به طرح های اقتصادی وی با حرص و طمع بسیاری رفتار کرده و از زمان پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری شاهد افزایش 6درصدی معاملات در وال استریت بوده ایم.