شرکت پتروشیمی کرمانشاه با ظرفیت معادل 660هزار تن اوره در سال یکی از تولیدکنندگان بزرگ اوره و آمونیاک در کشور است. با توجه به محصول اصلی شرکت که اوره بوده و در سال جاری حدودا 74درصد از اوره کرمانشاه روانه بازار صادراتی شده است، ازاینرو مهمترین متغیر موثر بر سودآوری کرمانشاه، قیمت جهانی اوره و نرخ ارز است.نگاهی به بازار جهانی اوره نشان میدهد که قیمت این محصول در سال 2015 از محدوده بیش از 300 دلار تا 250 دلار کاهش یافته است. تا جایی که روند قیمت تا نزدیکی سطوح قیمتی سال 2010 کاهش داشته است.
ا توجه به مصرف 80درصد اوره در صنعت کشاورزی، قیمت این محصول ارتباط بسیار نزدیکی با قیمت محصولات کشاورزی، بهخصوص غلات داشته و با افت قیمت این محصولات، قیمت اوره نیز کاهش مییابد.با توجه به تقویت دلار و افزایش ارزش این ارز مهم تا سقف قیمتی در چهار سال گذشته، همچنین خشکسالیهای پیدرپی، قیمت موادغذایی تا سر حد کف قیمتی خود در سال 2010 سقوط کردهاند. کند شدن طرحهای استفاده از ذرت برای تولید سوختهای زیستی در آمریکا به دلایلی همچون افت قیمت نفت، نیز در این افت قیمت بیتاثیر نبوده است.
از طرفی پیشبینیهای ارائهشده برای قیمت اوره از طرف نهادهای معتبر ازجمله بانک جهانی، نشان از افت قیمت این محصول در سالهای آینده، به دلیل مازاد عرضه و کند شدن آهنگ رشد مصرف دارد. در بحث تامین خوراک نیز این شرکت دو مشکل اساسی دارد، اول قطعی گاز در فصل سرما بوده که موجب کاهش تولیدات شرکت و از دست دادن بازارهای صادراتی به دلیل نوسانات عرضه خواهد شد و دوم عدم تعیین و تکلیف نرخ خوراک مصرفی از سوی دولت است.
با راهاندازی فازهای جدید پارس جنوبی و توسعه تولید گاز کشور، براساس وعدههای مکرر وزیر نفت، انتظار میرود قطعی گاز در سال جاری کمتر بوده و یکی از مهمترین گلوگاههای این شرکت تا حدی برطرف شود.پتروشیمی کرمانشاه در ششماهه ابتدایی سال جاری 58درصد از گاز دریافتی خود را بهصورت خوراک مصرف کرده که ایندرصد نسبت به سایر تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در حداقل است؛ اما افزایش بار قیمت خوراک همچون سال 93 بر سود شرکت در سال جاری مشهود است.
پتروشیمی کرمانشاه در نخستین پیشبینی خود از سود سال مالی منتهی به اسفندماه 1394 نرخ خوراک مصرفی را هشت سنت در نظر گرفته بود. با توجه به بینتیجه ماندن بحث کاهش نرخ خوراک و ادامه فرآیند تصمیمگیری در این حوزه؛ این شرکت در آخرین پیشبینی خود نرخ خوراک را به 13 سنت افزایش داده که این عامل موجب کاهش ریسک نرخ خوراک بر تحقق پیشبینی شرکت شده است.
مهمترین ریسکی که شرکت را تهدید میکند؛ ریسک کاهش فروش اوره به دلیل رکود بازار داخل و مازاد عرضه در دنیا است. بر این اساس در ششماهه اول سال جاری موجودی انبار اوره کرمانشاه با 89درصد افزایش، از 47هزار تن به 89هزار تن رسیده است. بااینوجود شرکت پیشبینی کرده است که در نیمه دوم سال، بخش زیادی از موجودی انبار به فروش رسیده محصول در انبار به 8هزار تن تقلیل خواهد یافت.
بر این اساس شرکت در شش ماهه دوم سال فروش 396هزار تن اوره را پیشبینی کرده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 30درصد بیشتر خواهد بود. به نظر میرسد پیشبینی شرکت تا حد زیادی خوشبینانه بوده و تحقق این حجم از فروش دور از انتظار است. نرخ اوره در حال حاضر 6.7درصد کمتر از بودجه شرکت است و با فرض میانگین نرخ 36000 ریال در نیمه دوم سال برای دلار آزاد، این نرخ 7.4درصد از بودجه شرکت بالاتر خواهد بود.
از طرفی، با توجه به آییننامه نرخ خوراک پتروشیمی که در شهریورماه سال جاری به تصویب رسید، دولت باید یارانه مربوط به اوره کشاورزی تحویلی داخل را پرداخت کند.بااینحال براساس اطلاعات کسبشده از شرکتها، هنوز هم یارانهای به تولیدکنندگان اوره پرداختنشده و همین عامل هزینههایی را برای کرمانشاه به همراه داشته است. آخرین قیمت معامله اوره گرانول کرمانشاه در بورس کالای ایران معادل 8,394 ریال به ازای هر تن بوده که در مقایسه با 6,125 ریال مصوب دولت 37درصد بالاتر است.
با توجه به اینکه 25درصد از فروش کرمانشاه شامل سازمان حمایت از کشاورزی میشود؛ عمل کردن دولت به آییننامه مصوب خودش میتواند سود کرمانشاه و سایر اورهسازان را افزایش دهد! درنتیجه همه عوامل بالا، اگر فرض کنیم که شرکت در نیمه دوم سال نتواند بیش از مقدار فروش دوره مشابه سال قبل را محقق کند، پیشبینی میشود در نیمه دوم سال، فروش ریالی شرکت 25درصد کمتر از بودجه باشد. در نتیجه پتروشیمی کرمانشاه در تحقق بودجه خود با مشکل مواجه بوده و تحقق سود خالص بیش از 650 ریال، با سرمایه 3,529میلیارد ریال دور از انتظار خواهد بود.
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه