تاریخچه: شرکت نفت ایرانول (سهامی عام)، پیشرو در تولید انواع روغنهای پایه، روغن موتور و صنعتی، اسلاک واکس، فورفورال اکستراکت، پترولاتوم و برایت استاک در ایران است. در راستای خصوصیسازی شرکتهای دولتی، در زمستان 1381 پالایشگاههای روغنسازی تهران و آبادان از بدنه شرکت ملی نفت ایران جدا شده و با نام شرکت نفت ایرانول فعالیت خود را آغاز کرده است.
واحد روغنسازی پالایشگاه تهران با داشتن واحدهای آسفالتگیری توسط پروپان و هیدروژناسیون، پیشرفتهترین و مجهزترین واحد روغنسازی کشور به همراه پالایشگاه روغنسازی آبادان با قدمت 60 ساله، جمعا با امکان تولید بیش ا ز 30درصد روغن پایه کشور در سال، با دسترسی به اروند رود، توانمندی صادراتی این شرکت را توسعه بخشیده است. شرکت نفت ایرانول با بهرهگیری از این دو واحد تولیدی، نیروی غالب صنعت تولید انواع روانکارها در بازار به شمار میرود. این شرکت محصولات خود را با نام تجارتی ایرانول عرضه میکند.
شرکت ملی نفت ایران در راستای سیاستهای کلان دولت مبنی بر کاهش حجم تصدیگری دولتی در حوزه غیر انحصاری و واگذاری امور به بخشخصوصی با هدف توسعه مشارکت این بخش در فعالیتهای اقتصادی و صنعتی و به منظور افزایش کارایی اینگونه فعالیتها، واحدهای روغنسازی پالایشگاههای تهران و آبادان را به شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی، سازمان سرمایهگذاری بازنشستگی کشوری و آستان قدس رضوی واگذار کرده است که این واگذاری منجر به تأسیس شرکت نفت ایرانول در سال 1382 شد. وجود دو پالایشگاه روغنسازی تهران و آبادان این شرکت را قادر ساخته است تا با امکان تولید بیش از 30درصد روغن پایه کشور در جهت کسب سهم عمده بازار در رقابت با سایر شرکتهای روغنسازی از طریق افزایش تنوع محصول، کیفیت برتر و کاهش قیمت تمام شده، فعالیت خود را تحت نام شرکت نفت ایرانول آغاز کند.
پالایشگاه روغنسازی تهران
پالایشگاه روغنسازی تهران یکی از دو پالایشگاه شرکت نفت ایرانول و مجهزترین واحد روغنسازی موجود در کشور است که در جاده تهران - قم و در مجاورت شرکت پالایش نفت تهران قرار گرفته است. وجود واحد تصفیه با هیدروژن این واحد را قادر میسازد تا انواع روغنهای صنعتی با کیفیت بسیار بالا را که در سایر واحدهای روغنسازی کشور امکان تولید آنها وجود ندارد تولید کند. مضافا اینکه این واحد، تنها تولیدکننده برایتاستاک در کشور است. شرکت نفت ایرانول (سهامی خاص)، پیشرو در تولید انواع روغنهای پایه، روغن موتور و صنعتی، اسلاک واکس، فورفورال اکستراکت، پترولاتوم، برایت استاک در ایران است.
در راستای خصوصیسازی شرکتهای دولتی، در زمستان 1381 پالایشگاههای روغنسازی تهران و آبادان از بدنه شرکت ملی نفت ایران جدا شده و با نام شرکت نفت ایرانول فعالیت خود را آغاز کرده است. واحد روغنسازی پالایشگاه تهران با داشتن واحدهای آسفالتگیری توسط پروپان و هیدروژناسیون، پیشرفتهترین و مجهزترین واحد روغنسازی کشور به همراه پالایشگاه روغنسازی آبادان با قدمت 54 ساله، جمعا با امکان تولید بیش از 40درصد روغن پایه کشور در سال، با دسترسی به اروند رود، توانمندی صادراتی این شرکت را توسعه بخشیده است. شرکت نفت ایرانول با بهرهگیری از این دو واحد تولیدی، نیروی غالب صنعت تولید انواع روانکارها در بازار به شمار میرود. این شرکت محصولات خود را با نام تجارتی ایرانول عرضه میکند.
پالایشگاه آبادان
پالایشگاه آبادان یکی از دو پالایشگاه شرکت نفت ایرانول است که در ضلع شرقی اروندرود و مساحتی به وسعت ٢٠ هکتار قرار گرفته است. این پالایشگاه با تجربهای بیش از ٥٣ سال، اولین تولیدکننده روغنهای موتور و صنعتی در ایران است که در سال ١٣٢٩ راهاندازی شده است. تولیدات این پالایشگاه جهت مصارف داخلی و صادرات بهشرح ذیل زیر است:
انواع روغنهای پایه سبک و سنگین
انواع روغنهای موتور و صنعتی
(اکستراکت) جهت مصرف در کارخانجات ساخت دوده صنعتی
اسلاک واکس بهعنوان خوراک اولیه کارخانجات پارافینسازی و مصارف صنعتی
جایگاه ویژه صادراتی
پالایشگاه روغنسازی آبادان این امکان را پدیدآورده که محصولات خود را با رعایت کلیه ضوابط تعیین شده از طرف سازمانهای کشوری و بینالمللی جهت صادرات تولید کند. این پالایشگاه میتواند کلیه سفارشات صادرکنندگان روغن (روغن پایه، روغن موتور و روغنهای صنعتی) را با رعایت استانداردهای بینالمللی و تعیین شده در سفارش خرید، تولید کرده و این محصولات را بهصورت بالک یا مظروف در اختیار خریداران قرار میدهد. پالایشگاه روغنسازی آبادان در آیندهای نزدیک با راهاندازی تأسیسات صادراتی و نیز با ایجاد مخازن ذخیره مناسب، تأسیس یک ترمینال مجهز ذخیرهسازی، نگهداری و اختلاط مواد شیمیایی مطابق استانداردهای شناخته شده و معتبر بینالمللی در اروندرود و در مجاورت اسکلههای نفتی سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، تسهیلات لازم پشتیبانی جهت صادرات محصولات تولید شده و واردات مواد اولیه را تامین خواهد کرد.
محصولات تولیدی
روغن موتور بنزینی، روغن موتور دیزلی، روغن موتور گاز سوز، روغن موتورسیکلت چهار زمانه، روغن دنده خودرو، روغن هیدرولیک، روغن گردشی، روغن دنده صنعتی، روغن توربین، روغن کمپرسور، روغن انتقال حرارت، روغن ترانسفورماتور، روغن عملیات فلز کاری، روغن نساجی، روغن پایه، اسلاک واکس، فورفورال اکستراک، پترولاتوم، برایت استاک و غیره.
نام تجاری محصولات
نام تجاری محصولات این شرکت معمولاً عبارتی دو یا سه کلمهای است که با ایرانول آغاز میشود. روند تغییرات افزایش سرمایه شرکت براساس جدول 1 است. همچنین مقدار فروش به تفکیک داخلی و صادراتی در دورههای گذشته و میزان تغییرات آنها براساس جدول 4 است.
تحلیل سود 12 ماهه سال 94 شرانل
شرکت نفت ایرانل طبق پیشبینی گزارش سود وزیان خود در شش ماهه سال 94 برای دوره12ماهه منتهی به برج 12 سال 94 پیشبینی مبلغ 12252770 میلیون ریال فروش داشته است که در شش ماه نخست امسال موفق به فروش 5681944 میلیون ریال شده است که این مبلغ معادل 46 درصد کل بوده و با این میزان فروش توانسته است مبلغ 925 ریال معادل 36 درصد پیشبینی بودجه هر سهم خود را که 2567 ریال بوده است پوشش دهد (جدول3)
همانطور که ملاحظه شد سود تخمینی و تعدیلی ما نسبت به پیشبینی شرکت که معادل 2566846 میلیون ریال با سرمایه 1000000 میلیون ریال بوده است به مبلغ 1223431 میلیون ریال کاهش یافت و لذا پیشبینی و تحلیل ما نشان از تعدیل منفی بیش از 50 درصدی در سهم را دارد. (جدول5)
محاسبه ارزش دفتری شرانل
حال بر طبق آخرین ترازنامه ارائه شده شرکت نفت ایرانول که در جدول 2 آورده شده است به محاسبه ارزش دفتری آن میپردازیم. کل حقوق صاحبان سهام شرکت برای ششماهه سال 94 با 41درصد کاهش نسبت به بودجه نهایی سال 93 به 2747967میلیون ریال بالغ شده است که با سرمایه 1000000میلیون ریالی شرکت ارزش ذاتی هر سهم شرکت نفت ایرانول معادل 2747 ریال است. با توجه به سود تحلیلی 1223 ریالی بهدست آمده برای پایان سال 94 معادل 50 درصد یعنی 611 ریال بابت هر سهم معادل 611000 میلیون ریال به حقوق صاحبان سهام اضافه شده و حقوق صاحبان سهام در پایان سال مالی 94 بالغ بر 3358967 میلیون ریال و ارزش دفتری شرانل در پایان سال مالی 94 معادل 335 تومان و ضریب ارزش سهم با قیمت بازار کنونی معادل 0.36 خواهد بود.
جمعبندی
با توجه به کاهش تورم و تصمیم ناگزیر بانک مرکزی در کاهش پلهای سود بدون ریسک یکساله بانکی با فرض کاهش 2 درصدی سود بانکی به 18 درصد قیمت به درآمد معادل سود بانکی یکساله 5.55 واحد خواهد بود با فرض اینکه قیمت به درآمد بازار با توجه به ریسکهای موجود در بورس معادل 5 واحد مناسب با این سود بانکی ارزیابی شود قیمت مناسب سهم در پایان سال 94 معادل 6115 ریال به صورت تحلیلی خواهدبود.